Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Τον Στέφανο Δ. Ημελλο υποδέχτηκε η Ακαδημία Αθηνών

Τον Στέφανο Δ. Ημελλο υποδέχτηκε η Ακαδημία Αθηνών

Εξελέγη τακτικό μέλος της στην έδρα της Ελληνικής Λαογραφίας
Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε χθες τον Στέφανο Δ. Ημελλο τακτικό μέλος της στην προκυρηχθείσα έδρα της Ελληνικής Λαογραφίας.
Ο νέος ακαδημαϊκός είναι πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών και της Επιστημονικής, αντιπρόεδρος του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφέλιμων Βιβλίων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και έχει διατελέσει πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων.
Ο Στέφανος Δ. Ημελλος έχει δημοσιεύσει 150 εργασίες, μεταξύ των οποίων, «Η περί των πειρατών λαϊκή παράδοσις» (1978), «Το περί ζώων ιδιότητος έργου του Αιλιανού ως πηγή ειδήσεων περί μαγικών και δεισιδαιμόνων δοξασιών και συνηθειών (1972), «Παραδοσιακός υλικός βίος του ελληνικού λαού» (1983), «Ζητήματα παραδοσιακού υλικού βίου-ενδεικτικές επισημάνσεις» (1993), «Ιστορικά και μεθοδολογικά της ελληνικής λαογραφίας» (1995), «Τα σατιρικά δημοτικά ποιήματα» (2000), «Θρυλούμενα για την άλωση και την εθνική αποκατάσταση» (2002), «Μελετήματα λαϊκού δικαίου των Κυκλάδων» (2010) και τα «Λαογραφικά» (σε πέντε τόμους, 1988,1992, 1994, 2003, 2010).

Γεννήθηκε στο Φιλώτι Νάξου το 1933. Είναι πτυχιούχος του Φιλολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου είχε εισαχθεί πρώτος (1956). Το 1959 προσελήφθη στο Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών όπου υπηρέτησε ως συντάκτης (1959-1972), διευθυντής (1972-1976) και γενικός διευθυντής (1976-1982). Ως συντάκτης και διευθυντής πραγματοποίησε πολλές αποστολές συλλογής λαογραφικού υλικού ενώ επανειλημμένως διετέλεσε διευθυντής του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=403280

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ Μ.Κ.

Ο  συμπατριώτης μας, καθηγητής κος Στέφανος Ήμελλος, εξελέγη πρόσφατα μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η Ελληνική Πνευματική Κοινότητα, αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά του κου Ήμελλου, τον έθεσε ανάμεσα στους κορυφαίους της Ελληνικής Διανόησης.
     Ως Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αισθάνομαι υπερηφάνεια και συγκίνηση που ένας ακόμη άξιος Νάξιος αναγνωρίζεται στο Πανελλήνιο και εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια εκ μέρους όλων των Ναξίων.
     Εύχομαι  η αναγνώριση της προσφοράς  του Ακαδημαϊκού κου Στέφανου Ήμελλου να αποτελέσει παράδειγμα για τους νέους επιστήμονες του νησιού μας.

                                
                                                       Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών  Κυκλάδων
                                                                       Μανόλης Μαργαρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: