Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΚΟΡΩΝΟ

Πολύ  ενδιαφέροντα στοιχεία απο την περίοδο της κατοχής στη μαρτυρική Κόρωνο παρουσιάζει το Κορωνιδιάτικο blog: http://koronoskaiistoria.blogspot.com/
Aξίζει!!!

www.koronostragodia.blogspot.com / η Τραγωδία της Κατοχής στη Κόρωνο της Νάξου

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής από τους Ιταλούς αρχικά και τους Γερμανούς αργότερα η Κόρωνος της Νάξου έχασε το ¼ του πληθυσμού της (επίσημη απογραφή 1940 : 1903 κάτοικοι  , επίσημη απογραφή 1945 : 1311 κάτοικοι ).
Η  έλλειψη πόρων λόγω του κλεισίματος των σμυριδωρυχείων (κύρια απασχόλησης των Κορωνιδιατών)  είχε σαν αποτέλεσμα την πείνα και την ασιτία που θέρισαν τους κατοίκους της Κορώνου και πολλές από τις οικογένειες που απέμειναν εγκατέλειψαν τη Κόρωνο .  Ένας πληθυσμός με πολυμελής οικογένειες και με κύρια ασχολία την σμύριδα βρέθηκε ξαφνικά με χρήματα που είχαν χάσει την αξία τους  , χωρίς μεγάλη αγροτική παραγωγή , με έναν κατακτητή του πλιάτσικου (τους Ιταλούς) , με καμία βοήθεια από το διορισμένο κράτος των Γερμανών , με έναν βαρύ χειμώνα (ιδιαίτερα ο χειμώνας 1942 -1943) και με τον Ερυθρό Σταυρό να μη καταφέρνει να βρίσκει το δρόμο για τη Κόρωνο χάρη σε μερικούς μαυραγορίτες δοσίλογους που έδρευαν στο λιμάνι της Χώρας της Νάξου .

Αρχικά ο θάνατος χτύπησε  τα νεογέννητα , τα μικρά παιδιά τους αρρώστους και τους γηραιότερους  , έπειτα έκαναν την εμφάνιση τους οι αρρώστιες της εξάντλησης και της ασιτίας . Σε όσες οικογένειες χάθηκε ο πατέρας , ξεκληρίστηκαν μέσα σε ελάχιστους μήνες . Υπάρχουν οικογένειες που έχασαν πατέρα και τέσσερα παιδιά  , ενώ δεν υπάρχει οικογένεια χωρίς να έχασε κάποιο μέλος της . Ακόμα και οι οικογένειες κτηνοτρόφων που αρχικά δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα  όταν έπεσε επιδημία άνθρακα στα κοπάδια τους .

Επέζησαν όσοι μπόρεσαν να φύγουν και να δουλέψουν αλλού , παιδιά 9 και 10 χρονών βρέθηκαν υπηρέτες (δούλοι) σε μεγάλα κτήματα της Τραγαίας και των Μελλάνων με πληρωμή ένα πιάτο φαγητό . Επέζησαν όσοι μπορούσαν να κλέψουν (αρκετοί σκοτώθηκαν στη προσπάθεια τους να κλέψουν) . Επέζησαν όσοι βοηθήθηκαν από κάποιους σε άλλα χωριά (κυρίως οι κάτοικοι του Γλινάδου βοήθησαν όπως μπορούσαν) . Επέζησαν παιδιά που τα άφησαν , στις πόρτες σπιτιών σε άλλα χωριά , οι μανάδες τους προκειμένου να τα σώσουν .Επέζησαν όσες οικογένειες έφυγαν από τη Κόρωνο και εγκαταστάθηκαν στις ιδιοκτησίες τους μακριά από τη Κόρωνο (Ατσιπάπη , Σίφωνες , Πεντακρήνες , Λυώνας , Μέση ) όπου μπορούσαν να προστατέψουν την ελάχιστη αγροτική παραγωγή τους .

Το να πεθάνουν τόσοι άνθρωποι σε δύο μόνο χωριά (Κόρωνος και Σκαδό άνω των πεντακοσίων ανθρώπων) από την ασιτία είναι εγκληματικό από τη στιγμή που σε όλη την υπόλοιπη Νάξο από την ίδια αιτία , την ίδια περίοδο , δεν πέθαναν πάνω από 20 άνθρωποι .

Για να μη ξεχάσουμε αυτή τη ΤΡΑΓΩΔΙΑ και επειδή ήταν άνθρωποι και όχι αριθμοί θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε σε αυτό το blog τις φωτογραφίες ( από όσα θύματα υπάρχουν )  έτσι ώστε να τους αποδοθεί ο ελάχιστος φόρος μνήμης  και ελπίζοντας κάποια στιγμή να γίνει και ένα μνημείο τιμής και αναφοράς στη Κόρωνο .

Η αρχική έρευνα και το μεγάλο μέρος των πληροφοριών είναι από το αρχείο του Μανώλη Δ. Μανωλά , οι πληροφορίες για τα θύματα των πολεμικών συγκρούσεων είναι από το αρχείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού και οι φωτογραφίες  από συγγενείς των θυμάτων , ενώ η έρευνα συνεχίζεται με αποτέλεσμα , δυστυχώς , συνεχώς να ανακαλύπτονται και άλλα θύματα . Όποιος έχει κάποια πληροφορία για Κορωνιδιάτες θύματα αυτής της Περιόδου ή φωτογραφίες τους μπορεί να επικοινωνήσει στο email : giorgos.manolas@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: