Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Επιστολή προς την Τίνα Μπιρμπίλη, του Γιάννη Δεκαβάλλας , σχετικά με το Σχέδιο Νόμου για τη βιοποικιλότητα

  Επιστολή  προς την  Υπουργό Περιβάλλοντος κα Τίνα Μπιρμπίλη, έστειλε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων και Δήμαρχος Ερμούπολης κ. Δεκαβάλλας Ιωάννης, σχετικά με το Σχέδιο Νόμου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην οποία αναφέρει τα εξής:


«Κυρία Υπουργέ,
      Το  Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες  διατάξεις»  περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις  οι οποίες θα συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη και στην προστασία  της βιοποικιλότητας.  Ο ευαίσθητα νησιωτικός χώρος θα πρέπει κατά την άποψη μας, να τύχει της αναγκαίας περιβαλλοντικής  προστασίας και  ανάδειξης των μοναδικών φυσικών του πόρων. Παράλληλα και με βάση  ένα ορθό και ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα   στους νησιώτες    να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις που θα αποσκοπούν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών τους.
  Η κύρια ένσταση μας ως προς το νομοσχέδιο,  αφορά το άρθρο 9, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την προστασία και διαχείριση των περιοχών δικτύου Natura 2000» στο οποίο προβλέπεται η αύξηση του ελάχιστου εμβαδού αρτιότητας  γηπέδων στα 10 στρέμματα   με  πλήρη κατάργηση των παρεκκλίσεων. Η ρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις αιρετών και κατοίκων των νησιών μας   για τους εξής λόγους:
      Οι  περιοχές Natura  καλύπτουν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των νησιών μας. Πολλοί κάτοικοι αυτών, έχουν προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες με ιδιαίτερα υψηλό οικονομικό τίμημα τις περισσότερες φορές και έχουν σχεδιάσει την κατασκευή των κατοικιών τους. Η ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος είναι άδικη και οδηγεί στην οικονομική απαξίωση των εκτάσεων αυτών.  Λαμβάνοντας δε υπόψη την σημερινή οικονομική κρίση και την δραματική μείωση της οικοδομικής  δραστηριότητας, η ενέργεια αυτή θα οδηγήσει στον ακόμη μεγαλύτερο μαρασμό της τοπικής οικονομίας.
      Προτείνουμε λοιπόν  να προβλεφθεί στο νομοσχέδιο, ότι τα μέχρι  σήμερα άρτια οικόπεδα των 4 στρεμμάτων  θα διατηρήσουν τα δικαιώματα τους για οικοδόμηση και από την ψήφιση του  νομοσχεδίου   δεν θα είναι δυνατή η κατάτμηση  σε οικόπεδα μικρότερα των 10  στρεμμάτων. (Βεβαίως και ο αριθμός των 10 στρεμμάτων θεωρούμε ότι είναι μεγάλος και θα σας παρακαλούσαμε να εξετάσετε τη δυνατότητα μείωσης του) .
  Σε κάθε περίπτωση όμως,  θεωρούμε  ότι τόσο σοβαρά ζητήματα τα οποία αφορούν τα νησιά μας, πριν την κατάρτιση οποιουδήποτε νομοσχεδίου θα πρέπει να ζητείται η άποψη και η θέση της νησιώτικης τοπικής αυτοδιοίκησης.
      Προσδοκώντας  στην ικανοποίηση του δίκαιου  αιτήματος μας σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.» 

               

Δεν υπάρχουν σχόλια: