Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 4-3-2015

Ο πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νάξου, άλλοτε αντιδήμαρχος, συντοπίτης μας εκπαιδευτικός Στράτος Φουτάκολου, αναλύει τις σκέψεις του με αιτία και αφορμή την καρναβαλική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την τελευταία Κυριακή της φετινής Αποκριάς στην Χώρα, «μια εκδήλωση που δεν ήταν από τις καλύτερες», όπως επισημαίνει…
Ο ΝΑΞΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑ!   ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΟ ΧΩΡΑΪΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ  ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ Σ’ ΑΥΤΗΝ! ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ: 4 ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
α) Ο διάπλους Κρήτης- Νάξου, β) Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου με την επωνυμία «Ιάκωβος Καμπανέλλης», γ) Οι Έμποροι των Εθνών, στο Κάστρο, δ) Μουσική βραδιά-αναφορά στην όπερα του Ρίχαρντ Στράους, «Η
Αριάδνη στην Νάξο»
-Αυτά χρειάζεται, εκτός των άλλων, η Νάξος προκειμένου να προβληθεί μέσα από την ιστορία της!
-Να προχωρήσουμε στην σύσταση ενός Οργανισμού που κατ’ αποκλειστικότητα θα καταγίνεται με την πραγματοποίηση της κεντρικής παρέλασης του Καρνάβαλου.
-Ο ΝΟΠΠΠΑΠΠΑ έχει  μεγάλο αντικείμενο εργασίας και είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας τέτοιας εκδήλωσης (καρναβάλι).
-Τα σημαντικά και πετυχημένα καρναβάλια, το πρώτο που έγινε πριν από 35 χρόνια και αυτό του 2011, στο οποίο δραστηριοποιήθηκε η ΣΥΝ+Αξία και πολλοί εθελοντές.
Ο πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νάξου, άλλοτε αντιδήμαρχος, συντοπίτης μας εκπαιδευτικός Στράτος Φουτάκολου, αναλύει τις σκέψεις του με αιτία και αφορμή την καρναβαλική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την τελευταία Κυριακή της φετινής Αποκριάς στην Χώρα, «μια εκδήλωση που δεν ήταν από τις καλύτερες», όπως επισημαίνει. Και προσθέτει: «Χρειαζόμαστε Ναξιώτικη Αποκριά! Και βεβαίως το χωραϊτικο καρναβάλι ενταγμένο σ’ αυτήν! Και ακόμη: 4 μεγάλες εκδηλώσεις
Ο Δημήτρης, τότε… Πριν 35 χρόνια…
Να, πώς έχουν οι ομολογουμένως ενδιαφέρουσες απόψεις του κ. Φουτάκογλου
Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν πριν από 35 χρόνια στο νησί μας. Πρωτεργάτης τότε ο συχωρεμένος ο Δημήτρης ο Κατσούρης. Τότε δεν υπήρχε Πολιτιστικός Οργανισμός ούτε ΝΟΠΠΠΑΠΠΑ. Τότε είχαμε, εδώ στο Δήμο μας, τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο.
Ο Δημήτρης, λοιπόν, είχε την ιδέα για την πραγματοποίηση ενός παναξιακού καρναβαλιού.  Ενός καρναβαλιού στο οποίο θα έπαιρναν μέρος η Αριάδνη, ο Διόνυσος, η γνωστή μας Τριήρης, κουδουνάτοι και φουστανελάδες και άλλοι καρναβαλιστές από τα χωριά μας: το Φιλώτι, την Κόρωνο, το Αγερσανί κ.λπ. και πάρα πολλά άρματα.
Ξεσηκώθηκε τότε όλη η Νάξος! Το νησί μας από την μια του άκρη μέχρι την άλλη αγκάλιασε εκείνη την εκδήλωση, παρά το γεγονός ότι στα χωριά μας παντού υπήρχαν αποκριάτικες εκδηλώσεις.
Στην συνέχεια και με το πέρασμα των χρόνων σημειώθηκε μια κάποια αδράνεια…
Την μια χρονιά ήμασταν πάνω και την άλλη κάτω, που λένε…
Όταν ήμουν δημοτικός σύμβουλος και συγκεκριμένα την διετία 2003-2004 είχα την τιμή να υπηρετήσω τον τότε Πολιτιστικό Οργανισμό του «καποδιστραικού» Δήμου Νάξου. Και επικέντρωσα το ενδιαφέρον μου στην αναβίωση του θεσμού του καρναβαλιού. Μάλιστα, θυμάμαι, ότι ζήτησα από τους Γιώργο Κιουλαφή και Γιάννη Μπαρδάνη να μου συμπαρασταθούν. Και προς τιμήν τους το έκαναν και με το παραπάνω.
Ακολούθως και πάλι σκαμπανεβάσματα είχαμε. Πότε έτσι και πότε αλλιώς και τα χρόνια πέρναγαν…
Κάποια στιγμή στις αποκριάτικες εκδηλώσεις εδώ στην Χώρα εντάχθηκαν δύο πολύ σημαντικά δρώμενα. Οι Λαμπαδηφορίες και ο ιερός Γάμος της Αριάδνης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ www.kykladiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: