Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ απο την ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΑΞΟΥ ΣΗΜΕΡΑ 05-03-2015

Προβολή της ταινίας Η ΓΚΕΪΣΑ ΚΑΙ Ο ΣΑΜΟΥΡΑΪ – RASHÔMON (1950) του Ακίρα Κουροσάβα την Πέμπτη 5 Μαρτίου στις 9 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Καθολικής Μητρόπολης, στο Κάστρο.
Λίγα λόγια για το έργο:
Στην Ιαπωνία του 15ου αιώνα, ένας ληστής αναμετριέται με έναν σαμουράι και τη σύζυγό του. Ένας άνθρωπος νεκρός, ενδεχομένως ένας βιασμός, αλλά το τι ακριβώς συνέβη θα το μάθουμε μέσα από τέσσερις αντικρουόμενες αφηγήσεις.
Η συνέχεια επί της οθόνης…
Σύντομη κριτική:
Το «Ρασομόν», η ταινία που η ιαπωνική κριτική περιφρόνησε, τιμήθηκε με το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας του 1951 και συνέβαλε στη διεθνή αναγνώριση του Κουροσάβα. Πέρα από τον ανατολίτικο εξωτισμό της, πρόκειται για μια μοντέρνα σε σύλληψη ταινία, όπου κάθε αφήγηση έχει το δικό της στιλ και τη δική της γοητεία. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην υποβλητική ασπρόμαυρη φωτογραφία, με τα αξέχαστα πλάνα των ακτίνων του Ηλίου να προσπαθούν να φωτίσουν τη σκοτεινιά του δάσους. Επίσης, εντύπωση κάνει η μουσική, που στηρίζεται σε μια ιαπωνική ενορχήστρωση του «Μπολερό» του Ραβέλ, και επαναλαμβάνεται σε τέσσερις παραλλαγές, όπως ακριβώς είναι τα τέσσερα αφηγήματα της ταινίας. (πηγή: Αθηνόραμα)
Περισσότερα www.imdb.com/title/tt0042876

Δεν υπάρχουν σχόλια: