Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Συνάντηση των Λαϊκών Πνευστών του Αιγαίου στη Νάξο

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων -Δράσεις Πολιτισμού και Επαρχείο Νάξου), με τη συμμετοχή του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και του
Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη διοργάνωσε φέτος στην Νάξο (26-27-28 Σεπτεμβρίου) την καθιερωμένη «Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου».
Οι Μουσικές Συναντήσεις αποτελούν κατά γενική ομολογία άκρως επιτυχημένο θεσμό. Ξεκίνησαν το 2002 σε παγκυκλαδικό επίπεδο, επεκτάθηκαν σε όλο το Νότιο Αιγαίο κι έχουν καταξιωθεί - σε ετήσια βάση - ως κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.  Πρόκειται για μία πανευρωπαϊκά πρότυπη πρακτική ανάδειξης της μουσικής παράδοσης, που δοκιμάστηκε πρόσφατα σε ευρωπαϊκά μουσικά προγράμματα με τη συμμετοχή μουσικών λαϊκών πνευστών και άλλων οργάνων από 4 και 5 χώρες αντίστοιχα, όπου το Αιγαίο έδωσε το μουσικό του στίγμα με επιτυχία. Αιγαιοπελαγίτες μουσικοί πνευστών εξ άλλου, έχουν τιμήσει επανειλημμένα τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο και σε άλλες διεθνείς συναντήσεις.
Οι Συναντήσεις είναι η αφετηρία μιας διαρκούς προσπάθειας που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια από την Περιφέρεια, προκειμένου να καταγραφούν και να ταξινομηθούν σε πλήρες αρχείο οι λαϊκές παραδοσιακές μουσικές των Κυκλάδων, μετά από διεξοδική επιστημονική έρευνα. Ήδη από την πρώτη Συνάντηση, οι καταγραφές περιλαμβάνουν ηχογραφήσεις μουσικής, συνεντεύξεις των μουσικών αλλά και κινηματογράφηση της δράσης της λαϊκών οργάνων σε δρώμενα όπως τα πανηγύρια, οι αποκριάτικες συνευρέσεις, τα χοιροσφάγια. Με την επιστημονική υποστήριξη του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα και συνεργαζόμενων μουσικολόγων και κινηματογραφικών συνεργείων, η Περιφέρεια ολοκληρώνει μέσα στο 2014 την παραγωγή αντιπροσωπευτικών Μουσικών Αρχείων και αντίστοιχων Ντοκιμαντέρ στις Κυκλάδες, ξεκινώντας από τα νησιά Σαντορίνη, Άνδρο και Νάξο.
Στη Συνάντηση συμμετείχαν 180 μουσικοί από 17 νησιά: από τις Κυκλάδες (Αμοργός, Άνδρος, Ανάφη, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σύρος), τα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Κάρπαθος), το Ανατολικό Αιγαίο (Ικαρία, Σάμος) και τη νότια Εύβοια.
Συμμετείχαν επίσης οργανοπαίκτες από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ενώ την πολυπληθή ομήγυρη συμπλήρωσαν νέοι μουσικοί από την Αθήνα, μαζί με τους μουσικολόγους, τους φοιτητές και 3 κινηματογραφικά συνεργεία που παρακολουθούν και καταγράφουν τις Συναντήσεις.
Διεθνή τόνο στις παρουσιάσεις έδωσαν δύο Ισπανίδες μουσικοί που έπαιξαν και τραγούδησαν με γαλικιανή γκάϊντα.

Είναι χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι και φέτος πάνω από το 1/3 των συμμετεχόντων μουσικών ήσαν νέοι κάτω των 25 ετών!

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η Συνάντηση επί τρεις ημέρες διέτρεξε όλη τη Νάξο. Ενεργή υπήρξε η υποδοχή και συμμετοχή εκ μέρους των τοπικών φορέων (σύλλογοι, τοπικά συμβούλια κοινοτήτων και απλοί πολίτες), στο Χαλκί, τον Κυνίδαρο, τη Μονή, τον Απόλλωνα, την Κωμιακή και την Κόρωνο. Οι 250 και πλέον φιλοξενούμενοι συνενώθηκαν με τους ντόπιους στις μεγάλες συναθροίσεις που έγιναν στο Σαγκρί, το Δαμαριώνα, το Φιλώτι και τη Χώρα. Όλοι συμμετείχαν με τραγούδια, μουσικές και χορούς στη διονυσιακή τελετουργία των γλεντιών που στήθηκαν υποχρεωτικά - λόγω της αδιάκοπης βροχόπτωσης - σε εσωτερικούς χώρους.  
Στο τέλος του τριημέρου, ο αποχαιρετισμός - και πάλι με μουσικές, χορούς και αυτοσχέδιες μαντινάδες - αποτύπωσε τις ζωηρές εντυπώσεις που άφησε σε όλους η Συνάντηση, εμπνέοντας αισιοδοξία και σταθερή πεποίθηση για τη συνέχιση του θεσμού, στην κατεύθυνση της διάσωσης και ανάδειξης της μουσικής μας κληρονομιάς.

Ευχαριστίες οφείλονται για τις ευγενείς χορηγίες που παραχώρησαν η ναυτιλιακή εταιρεία Blue Star Ferries, η ναξιακή επιχείρηση Super Market Κουτελιέρης Α.Ε. και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Φιλωτίου Νάξου.











Δεν υπάρχουν σχόλια: