Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 26-8-2014

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να «τσεκάρουμε» σήμερα κάποια πραγματάκια που αφορούν στο κεφάλαιο που ακούει στο όνομα «Καθαριότητα». Μιλάμε για σταχυολογημένα κρίσιμα, θα λέγαμε, στοιχεία που ουδείς δύναται να αμφισβητήσει. Μιλάμε για «αλήθειες» που πρέπει και να λέγονται αλλά και να γράφονται…
1.Προϊστάμενος στον τομέα περιβάλλοντος του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, υπάρχει. Είναι ο κ. Γρυλλάκης Δημήτρης.
2.Προϊστάμενος Καθαριότητας, δεν υφίσταται όμως…
3.Επόπτης Καθαριότητας, υπάρχει. Είναι ο κ. Αδελφουλάκος Μανώλης.
4.Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, υπάρχει. Είναι ο κ. Πολυκρέτης Μανώλης.
5.Ειδικός Σύμβουλος για θέματα καθαριότητας του δημάρχου κ. μαργαρίτη, υπάρχει. Είναι ο κ. Τσούκλερης Δημήτρης.
6.Κανονισμός Καθαριότητας, υπάρχει. Τον ψήφισε (ενέκρινε) προ ετών η επανεκλεγείσα δημοτική, υπό τον κ. Μαργαρίτη, αρχή. Ήταν τότε που μας έλεγαν: 7.«Ο ρυπαίνων, πληρώνει». Ποιος πλήρωσε (είναι το ερώτημα το καυτό) και πότε; 8.Εφαρμόστηκε, σε τι βαθμό και πότε, ο Κανονισμός Καθαριότητας;
9.Στις αποθήκες του ημετέρου δήμου, στην περιοχή του ΒΙΟ.ΚΑ, πλυντικό μηχάνημα υπάρχει. Πόσες φορές χρησιμοποιήθηκε / «δούλεψε» μέχρι σήμερα;
10.Φέτος, τους κάδους απορριμμάτων τους πλύναμε εσωτερικά; Όχι. Εξωτερικά; Ναι. Ελάχιστες φορές, όμως. Γιατί;
11.Πέρυσι, τους πλύναμε και εσωτερικά. Την εργασία αυτήν την έκανε η εκ Θεσσαλονίκης εργολαβία Καιρίδη.
12.«Απογυμνώνουμε» γειτονιές από τους κάδους απορριμμάτων, ‘επειδή ‘έτσι’ κρίνουμε». Αυτή είναι η αλήθεια. Και που πάνε τα οικιακά και όχι μόνο απορρίμματα; Στους δρόμους και στα σοκάκια μέσα. Αυτή είναι μία ακόμη αλήθεια.
13.Πού πάνε οι κάδοι αυτοί; Στις αποθήκες του ημετέρου δήμου, προφανώς.
14.Μόλις η νύχτα γίνει «άγρια» (πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες) τα καταστήματα της παραλίας τα περισσότερα, βγάζουν στον κεντρικό παραλιακό δρόμο τα σκουπίδια τους. Το «φορτηγάκι» του δήμου μόλις πάει να χαράξει ο ήλιος στην ανατολή (του) «σαρώνει’ τον κεντρικό παραλιακό δρόμο.
15.Πώς «μαζεύουν» τα απορρίμματα οι απασχολούμενοι στην καθαριότητα της πόλεως Νάξου και όχι μόνο; Με τα χέρια. Άλλη μια αλήθεια είναι αυτή. Ο νόμος όμως προβλέπει ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται με μηχανικό τρόπο (και συνεπώς εργαλεία).
16.Σαράντα δύο (42) είναι οι μικροί κάδοι που καλύπτουν τις ανάγκες της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του νησιού μας.
17.Οι σακούλες με τα απορρίμματα τις περισσότερες φορές «τρέχουν», ρυπαίνοντας τον πέριξ των μικρών αυτών κάδων χώρο.
18.Φορτηγό, προφανώς Ι.Χ., εδώ και κάμποσο καιρό κουβαλά ένα βυτίο. Το βυτίο αυτό μέχρι πρότινος οι του ημετέρου δήμου τον χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν διάφορα χλώρια (για την χλωρίωση του νερού, προφανώς).
19.Ιδιώτης καταγίνεται για το πλύσιμο των δρόμων. Δουλεύει για λογαριασμό κάποιας εργολαβίας ή κατ’ αποκοπή πληρώνεται για τις εργασίες που παρέχει στον ημέτερο δήμο;
20.Προ πέντε ημερών ο ιδιώτης – συνδημότης μας αυτός έπλυνε κάποιες πολυσύχναστες πλατείες στην καρδιά της πόλεως Νάξου μέσα. Αλλά και τον χώρο όπου είναι εγκατεστημένοι οι κάδοι, εκεί πλησίον του 1ου δημοτικού σχολείου Χώρας.
21.Τα απορριμματοφόρα του δήμου πλένονται στον σκουπιδότοπο με νερό κρύο.
22.Η υπογείωση των κάδων στην χερσαία ζώνη δεν προχώρησε προ ετών, αν και το επεδίωξε ο αρμόδιος καθ’ ύλην αντιδήμαρχος κ. Πολυκρέτης. Και δεν προχώρησε διότι δεν έχει νομιμοποιηθεί μέχρι και σήμερα η χερσαία ζώνη του λιμανιού του νησιού μας από την Κτηματική Υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου.
23.Επτά (70 απορριμματοφόρα δουλεύουν για την ‘καθαριότητα’ στον άλλοτε δήμο Νάξου και δύο (2) στον καταργηθέντα δήμο Δρυμαλίας.
24.Είκοσι είναι οι απασχολούμενοι στην ‘καθαριότητα’. Προσφάτως, προσλήφθηκαν με σύμβαση ορισμένου χρόνου, τέσσερεις (4). Μικρός ο αριθμός. Γιατί; Γιατί κάποιοι άλλοι δήμοι, εδώ και τουλάχιστον τρείς μήνες μπόρεσαν να προσλάβουν για κάποιους μήνες κόσμο στις για την καθαριότητα Υπηρεσίες τους;
25.Ο ειδικός σύμβουλος του ημετέρου δήμου κ. Τσούκλερης, σε τι συμβουλεύει τον κύριο δήμαρχο και τον κ. Πολυκρέτη; Δεν θα έπρεπε ο σχεδιασμός του να έχει «τρέξει» πιο γρήγορα, αποτελεσματικότερα και καλύτερα;
26. Το πολυσυζητημένο «τσιχλομηχάνημα» πότε και πόσες φορές ξεκόλλησε τσίχλες από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια;. Κόστισε 44.000 € το εργαλείο αυτό; Τα ‘βγαλε τα λεφτά του;
27.Κάνουν και πότε τα ρεπό τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Δύσκολες οι καλοκαιρινές μέρες, θα πείτε. Ναι, συμφωνούμε. Όμως, παρόλο που δεν κάνουν ρεπό οι άνθρωποι αυτοί, καθαριότητα δεν υπάρχει. Και δεν είναι δυνατόν με τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το όλο «σύστημα καθαριότητας» του ημετέρου δήμου, να υπάρξει ποτέ…
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: