Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΝΕΡΟΥΤΣΟΣ: Υποβάθμιση μικρών νησιών

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 
 Ο πυλώνας της ανάδειξης των πολιτιστικών θησαυρών του τόπου μας, είναι πολύτιμο στοιχείο, εκτός της σημασίας τους στην ιστορία και στον πολιτισμό, αποτελεί σπουδαίο παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης και δημιουργίας πολλών θέσεων εργασίας. Η αρχαιολογική υπηρεσία, αποτελεί πολύτιμη για την χώρα υπηρεσία και έργο της είναι να εντοπίζει, να αναδεικνύει, να ερμηνεύει και να
αποκαθιστά αρχαιολογικά ευρήματα είτε στον τόπο που εντοπίσθηκαν, είτε σε χώρους που να μπορεί ο κόσμος να τα βλέπει, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. 
 Ακόμα στα καθήκοντά της είναι η πλήρης αποκατάσταση των χώρων, όπως λειτουργούσαν, έστω και σε αντίγραφα και τα πρωτότυπα να φυλάσσονται στα μουσεία. Ο χειρότερος και λίαν ευκολότερος, για την υπηρεσία αυτή, τρόπος λειτουργίας, είναι χωρίς να αναδεικνύονται ή να συλλέγονται τα ευρήματα, να χαρακτηρίζονται ολόκληρες περιοχές και να οριοθετούνται ως αρχαιολογικές. 
 Με τον τρόπο αυτόν καταστρέφονται περιοχές ανύπαρκτου, κατά τα φαινόμενα ή υποτιθέμενου αρχαιολογικού χώρου. Με τον τρόπο αυτόν ματαιώνονται πολλές φορές πολύτιμα για την ζωή αναπτυξιακά έργα. Με τον τρόπο αυτόν υποβαθμίζονται τα νησιά μας. Αντίθετα σε άλλες περιοχές μεγίστου και παγκοσμίου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως η αρχαία αγορά Αθηνών, Το δημόσιο σήμα, η Ακαδημία του Πλάτωνα, επιτρέπεται υπό όρους, η εκτέλεση έργων. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου, ούτε είμαι ειδικός παλαιοντολόγος ή αρχαιολόγος. Όμως βλέπω την αρχαιολογική υπηρεσία, να ενεργεί πολλές φορές με δύο μέτρα και δύο σταθμά και να εκμεταλλεύεται την εξουσία που της παρέχει ο νόμος, ως εργαλείο καταστροφής περιουσιών, χωρίς ουσιαστικό λόγο ή ματαίωσης ζωτικών για τον λαό έργων, ιδιαίτερα στους μικρούς και θεωρητικά αδύναμους τόπους. Ιδιαίτερα τα μικρά νησιά, που είναι ευαίσθητα σε κάθε λογής επεμβάσεις, η διαφύλαξη των φυσικών θησαυρών, αποτελεί προτεραιότητα. 
 Μια απόφαση λοιπόν του ΚΑΣ, που υπέγραψε ο υπουργός πολιτισμού Κύριος Παναγιωτόπουλος και δημοσιεύθηκε στο με αριθμό 30/28-1-2014 ΦΕΚ τεύχος ααπ., έχει οριοθετηθεί και κηρυχθεί αρχαιολογικός τόπος, η μισή σχεδόν Σχοινούσα, περιοχή της Δονούσας, της Κέρου, Αντικέρου και της Ηρακλειάς. 
 Επαναλαμβάνω ότι είμαστε υπέρ του εντοπισμού και της ανάδειξης συλλογής και φύλαξης αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά μέχρι εκεί. Προτεραιότητα στο περιβάλλον και στην παραμονή των κατοίκων στα νησιά μας. Δεν γίνεται με το πρόσχημα ότι μπορεί να υπάρχουν αρχαιότητες, σε ευρύτερη περιοχή να καταστρέφονται τα νησιά μας. Δεν γίνεται με το ίδιο επιχείρημα, να ματαιώνονται έργα, όπως το λιμάνι και ο περιφερειακός δρόμος της Σχοινούσας, χωρίς στον τόπο των εργασιών, να υπάρχει σταθερό, όχι πεταμένο εύρημα. Στην Σχοινούσα πράγματι σε κάποια περιοχή, πλησίον του υπό κατασκευή λιμανιού, βρέθηκαν κάποια στοιχεία, πλησίον μεν, εκτός όμως περιοχής έργων λιμανιού και δρόμου. Βρέθηκε και πλάκα με επιγραφή από τον Πτολεμαίο, προς τον βασιλιά της Σπάρτης προφανώς φερτή από άλλες περιοχές. Οι αρχαιολόγοι ήρθαν στην περιοχή όπως είχαν καθήκον. Ερεύνησαν, έσκαψαν την παραλία της Χοχλακιάς, πέταξαν τα μπάζα στην θάλασσα και την παραλία και όλη η περιοχή βρώμησε με ελαφρόπετρα και άλλα υλικά. Φεύγοντας άφησαν πίσω τους ερείπια και πολλά μπάζα. Δεν φρόντισαν τουλάχιστον να αποκαταστήσουν την περιοχή. Αυτό όμως που φρόντισαν είναι η προσπάθεια υποβάθμισης των Μικρών τόπων, των μικρών παραδείσων της Ελλάδας και όλου του κόσμου. Αναρωτιέται κανείς μήπως η υποβάθμιση των νησιών διευκολύνει το ρούφηγμά τους από το ΤΑΙΠΕΔ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: