Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Με πρωτιές το 2ο και το 1ο Γυμνάσιο Νάξου σε μαθητικό διαγωνισμό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
«Το δώρο της Βροχής»
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Μαθητικός διαγωνισμός δημιουργίας Αφίσας, Βίντεο και Ζωγραφικής «Το δώρο της Βροχής», με 60 ομαδικές συμμετοχές σχολείων στις Κυκλάδες και τα Δωδεκανήσα, που διοργάνωσε η Global Water Partnership-Mediterranean και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης στο πλαίσιο του
Προγράμματος Συλλογής Όμβριων Υδάτων, υπό το ευρύτερο περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό», με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και
Θρησκευμάτων και σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

Στόχος του ιαγωνισμού ήταν να αναδείξουν οι μαθητές των Κυκλάδων και των ωδεκανήσων πως αξιοποιείται το νερό της βροχής στην καθημερινότητά τους στο σχολείο, στη γειτονιά, στο νησί τους, δίνοντας το δικό τους μήνυμα κατά την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου 2014) για τη σημασία της χρήσης του βρόχινου νερού αλλά και της εξοικονόμησης νερού στα νησιά που πλήττονται από τη λειψυδρία.

Περισσότεροι από 600 μαθητές από 38 σχολεία σε 16 νησιά εργάστηκαν ομαδικά για να δημιουργήσουν 60 ομαδικά και 67 ατομικά έργα, σε τρεις κατηγορίες: Ζωγραφιά, Αφίσα, Βίντεο. Στα έργα τους ανέξειξαν το βρόχινο νερό ως κρίσιμο υδατικό πόρο για το νησί τους και εξέφρασαν τις απόψεις για το ζήτημα του νερού γενικότερα: τη σημασία για τη ζωή, τη φύση και την ανάπτυξη, τη λειψυδρία που απειλεί τα νησιά, την υπερκατανάλωση και κακή διαχείριση, τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, τις εναλλακτικές πηγές νερού, όπως η συλλογή βρόχινου νερού, η επαναχρησιμοποίηση του γκρίζου νερού, κ.α. Μέσα από τα έργα τους έδωσαν το δικό τους αισιόδοξο μήνυμα, ότι στα σχολεία μας με τη συνδρομή και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών καλλιεργείται μια «νέα κουλτούρα νερού» ευαισθητοποιημένων, υπεύθυνων αυριανών πολιτών.

Η επιτροπή αξιολόγησης με εκπροσώπους όλων των συνδιοργανωτών και επιφανή μέλη της εκπαιδευτικής και καλλιτεχνικής κοινότητας, ανέδειξε τα νικητήρια έργα ανά κατηγορία ως εξής:

- Ζωγραφική: 1ο βραβείο και 2ο βραβείο: ημοτικό Σχολείο Απολλώνων Ρόδου, 3ο βραβείο: 3ο δημοτικό Σχολείο Ρόδου - Αφίσα: 1ο βραβείο: Γυμνάσιο Λ. Τ. Αντιπάρου, 2ο βραβείο: Γυμνάσιο Λ.Τ. Κιμώλου, 3ο βραβείο: 1ο Γυμνάσιο Νάξου - Βίντεο: 1ο βραβείο: 2ο Γυμνάσιο Νάξου, 2ο βραβείο: ΤΕΕ Ειδκής Αγωγής Α’ βαθμίδας Ρόδου, 3ο βραβείο: Εμπειρίκιο Γυμνάσιο Άνδρου
Θα ακολουθήσει έκθεση όλων των έργων που συμμετείχαν στο ιαγωνισμό καθώς και απονομή των βραβείων στους πρώτους νικητές στην Αθήνα.

Πληροφορίες:- κα. Κωνσταντίνα Τόλη, Global Water Partnership Mediterranean,
konstantina@gwpmed.org, Τηλ: 2103247264, 3247490

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

Το Πρόγραμμα Συλλογής Όμβριων Υδάτων εντάσσεται στο ευρύτερο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas). Το Πρόγραμμα υλοποιείται από τη Global Water Partnership – Mediterranean, GWP-Med (Παγκόσμια Σύμπραξη για το Νερό – Μεσογειακό Σκέλος) σε συνεργασία με το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE), σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές στα νησιά των Κυκλάδων και των ωδεκανήσων.

Η συλλογή όμβριων υδάτων είναι μία τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη συλλογή βρόχινου νερού από τις στέγες και επιφάνειες χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές –όπως δοχεία - ή τεχνικές περισσότερο σύνθετες, όπως στέρνες ή υπόγεια φράγματα. Αυτές οι τεχνικές έχουν τις ρίζες τους σε πρακτικές αρχαίων πολιτισμών (Ελλάδα, Βόρεια Αφρική) και ακόμη και σήμερα αποτελούν πηγές πόσιμου νερού σε αγροτικές περιοχές.

Η αναβίωση παραδοσιακών τεχνικών συλλογής και διαχείρισης υδάτων που έχουν παραμεριστεί και αντικατασταθεί από σύγχρονες τεχνικές – μερικές φορές λιγότερο βιώσιμες/αειφόρες - είναι μία σίγουρη κίνηση προς την καλή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Στα πλαίσια αυτά, η συλλογή όμβριων υδάτων είναι μία πολλά υποσχόμενη εναλλακτική.

Οι δράσεις του Προγράμματος συμπεριλαμβάνουν την εγκατάσταση ή/και αποκατάσταση συστημάτων συλλογής βρόχινου νερού σε νησιά των Κυκλάδων και των ωδεκανήσων, εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές και δασκάλους και επιμορφωτικά σεμινάρια σε τοπικούς τεχνίτες των νησιών αυτών.

Το Πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί συνολικά σε 23 νησιά. Συγκεκριμένα έχει ήδη υλοποιηθεί σε 19 νησιά των Κυκλάδων (Σύρος, Νάξος, Τήνος, Σαντορίνη, Ανάφη, Ίος, Ηρακλειά και Κουφονήσια, Μήλος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Σίφνος, Σέριφος, Κέα, Κύθνο, Άνδρο, Πάρος , Αντίπαρος, Αμοργός) και σε 4 νησιά των ωδεκανήσων (Ρόδος, Σύμη, Χάλκη, Καστελόριζο). Στα νησιά αυτά έχουν εγκατασταθεί ή/και αποκατασταθεί 45 συστήματα συλλογής βρόχινου νερού και έχει εγκατασταθεί ένα σύστημα επανάχρησης γκρίζου νερού και δύο μονάδες παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού με σύστημα αντίστροφης όσμωσης.

Σημαντική παράμετρος του προγράμματος ήταν η εκπαίδευση 170 τοπικών τεχνιτών, διαφόρων ειδικοτήτων στην κατασκευή και συντήρηση συστημάτων συλλογής όμβριων υδάτων. Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα προσδόθηκε στην εκπαιδευτική διάσταση. Με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών ως προς τη σωστή διαχείριση του νερού, ολοκληρώθηκε η επιμόρφωση 5720 μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και 524 εκπαιδευτικών στα νησιά των Κυκλάδων και των ωδεκανήσων όπου υλοποιήθηκε το πρόγραμμα - με τη χρήση ειδικού υλικού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με τίτλο «Το ώρο της Βροχής», ειδικά ανεπτυγμένο για τις ανάγκες του προγράμματος.

Το 2011 στα πλαίσια του Προγράμματος συνδιοργανώθηκε από τη GWP-Med, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, τη Γραμματεία της Ένωσης για τη Μεσόγειο και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα ‘Αποστολή Νερό’, το Περιφερειακό Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Διαχείρισης Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων στη Μεσόγειο. Στο Συνέδριο αυτό εκφράστηκε η ανάγκη της αξιοποίησης μη συμβατικών υδατικών πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας σε περιοχές όπως η Μεσόγειος όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο. Το 2012 το Πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο 6ο Παγκόσμιο

Φόρουμ για τα Νερά (Μασσαλία, Μάρτιος 2012) και αναγνωρίστηκε ως μια βέλτιση πρακτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις επισπτώσεις στους υδατικούς πόρους σε τοπικό επίπεδο.

Λίγα λόγια για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Αποστολή Νερό»

Το Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas) με επίγνωση της υπεύθυνης στάσης που πρέπει να επιδείξει και ακολουθώντας την Κοινοτική Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό, υλοποιεί από το 2006 το διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα «Αποστολή Νερό». Με στόχο την ολοκληρωμένη και ουσιαστική προσέγγιση στην ευρύτερη προστασία των φυσικών πηγών νερού, το πρόγραμμα αποτελείται από εναλλακτικές πρακτικές σε όλες τις πλατφόρμες που ορίζει η Οδηγία και έχει φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα στα 8 χρόνια υλοποίησης του.

Με άξονα το σύνθημα «Νοιάσου για το Νερό» και με ποικίλα και ενδιαφέροντα επικοινωνιακά εργαλεία το πρόγραμμα έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού. Υπολογίζεται ότι συνολικά περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν γίνει αποδέκτες του μηνύματος ορθολογικής χρήσης του νερού. Πέραν όμως της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, η Coca-Cola στην Ελλάδα μεταφράζει τη δέσμευση του για την προστασία των υδάτινων πόρων σε ουσιαστική δράση. Για την υλοποίηση του συνόλου των πρακτικών που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» συνεργάζεται με τους πλέον εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Το πρόγραμμα στοχεύει:

• Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίησης των Ελλήνων σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση και τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Συνολικά έχουν ενημερωθεί 6,5 εκ. Έλληνες πολίτες.

• Στην πρακτική συμβολή στην άμβλυνση του φαινομένου της λειψυδρίας, μέσα από την υλοποίηση κατασκευαστικών έργων. Έχουν εγκατασταθεί 45 συστήματα συλλογής βρόχινου νερού σε 19 νησιά των Κυκλάδων και 4 νησιά των Δωδεκανήσων.

• Στην προστασία και αποκατάσταση της καλής οικολογικής κατάστασης των υγροτόπων καθώς και των παράκτιων οικοσυστημάτων της χώρας μας. Έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη WWF Hellas 6 ομάδες εθελοντισμού, για την παρακολούθηση της οικολογικής κατάστασης περίπου 200 υγροτόπων σε 3 νησιά του Αιγαίου. Επίσης σε συνεργασία με το Medasset 12.041 εθελοντές έχουν καθαρίσει 63,7 χιλιόμετρα παραλίας, ενώ έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 9,4 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών και 9,1 τόνοι απορριμμάτων.

• Στην προώθηση ενός ανοικτού διαλόγου με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για τη σπουδαιότητα και την ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων. Υποστήριξη σχετικών πρωτοβουλιών και συν-διοργάνωση του «Περιφερειακού Συνεδρίου για τη « ιαχείριση Μη συμβατικών Υδατικών Πόρων στη Μεσόγειο»

Το 2013 το Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» διακρίθηκε στα βραβεία «European Excellence Awards», όπου συμμετείχαν 1400 ευρωπαϊκές υποψηφιότητες συνολικά, με το Πρώτο Βραβείο στην κατηγορία «Εθνικές και Τοπικές καμπάνιες Επικοινωνίας». Το βραβείο επιβεβαιώνει την δέσμευση του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα αναφορικά με το περιβάλλον και την προστασία των φυσικών πόρων του νερού αλλά και την ουσιαστική δράση που αναλαμβάνει για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη προστασία των φυσικών πηγών νερού.



Δεν υπάρχουν σχόλια: