Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ

Ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης υπέγραψε, αιφνιδιαστικά στις 23/12/2013, την έγκριση των  Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για την εγκατάσταση 95 (!) Ανεμογεννητριών σε 4 νησιά των Κυκλάδων, παρ’ όλο που το θέμα συζητιόταν από το 2011 και υπήρχαν ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ και από τους 4 Δήμους (Πάρος, Νάξος, Άνδρος, Τήνος) καθώς και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νότιου Αιγαίου.

Η δικομματική μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας με απαράμιλλο ζήλο να εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των Μεγαλοεργολάβων, (Μυτιληναίος- Κοπελούζος και σία), δεν παίρνει υπ’ όψη της την περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει η εγκατάσταση τέτοιου μεγέθους αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες. Τα νησιά μας, δεν αντέχουν την εγκατάσταση τέτοιων μεγαθηρίων, γιατί αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Όλα για το κέρδος των λίγων, και για τους πολλούς, σιγή.....

Η θέση μας υπέρ της απόρριψης του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου, δεν παίρνει υπόψη μόνο την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στην αξιοποίηση των ΑΠΕ και ειδικότερα της αιολικής ενέργειας, αλλά βασίζεται σε ουσιαστικά και βάσιμα επιχειρήματα, ότι η εγκατάσταση των μεγάλων αιολικών σταθμών που επιχειρείται, δεν συνάδει με τον χωροταξικό σχεδιασμό, με την κλίμακα και με την αισθητική του νησιωτικού τοπίου, ούτε με την προστασία περιοχών Νatura 2000 και εξαιρετικού κάλλους. Δεν πρόκειται βέβαια για την κάλυψη των τοπικών ενεργειακών αναγκών, ούτε βεβαίως για την προοπτική μιας βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του νησιωτικού χώρου, καθώς η εγκατεστημένη ισχύς θα υπερκαλύπτει την τοπική κατανάλωση.

Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η επιχειρούμενη εγκατάσταση τεράστιων αιολικών πάρκων στη Γυάρο και στη Μακρόνησο. Στην Γυάρο προβλέπεται η εγκατάσταση 233 ανεμογεννητριών, ύψους 150 μέτρων, ισχύος 700 MW και στη Μακρόνησο υπάρχει πρόβλεψη για πάρκο ισχύος 200-300 ΜW. Τα αιολικά αυτά πάρκα θα είναι διασυνδεμένα με το σύστημα μεταφοράς για «εξαγωγή» της παραγόμενης ενέργειας. Η όποια τέτοια σκέψη προσβάλλει βάναυσα την ιστορική μνήμη του λαού μας, με το πρόσχημα της δήθεν ανάπτυξης και των εσόδων που θα αποφέρουν στις τοπικές κοινωνίες. Είναι τόποι όπου μαρτύρησαν χιλιάδες αγωνιστές της αριστεράς σε δύσκολες εποχές και κάθε σκέψη ή πρόταση βιομηχανικής αξιοποίησης θα πρέπει να αποκλείεται χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το σχέδιο αυτό πρέπει να το δούμε ενταγμένο και μέσα από το νομοσχέδιο για την «ιδιωτικοποίηση»-ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς ενέργειας) που κατέθεσε η συγκυβέρνηση στη Βουλή και πέρασε με οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών (με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του Συριζα), και στο πρόγραμμα διασύνδεσης της Κρήτης και των Κυκλάδων με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ. Είμαστε αντίθετοι στο ξεπούλημα δημόσιων αγαθών με το πρόσχημα της «προσέλκυσης επενδύσεων». Ο μόνος που θα ωφεληθεί από αυτό είναι οι ιδιώτες «επενδυτές» που θα αγοράσουν τα δίκτυα και το κόστος θα το επιβαρυνθεί ο ελληνικός λαός. Και βέβαια, όπως έχει συμβεί και με την περίπτωση των μεγάλων οδικών αξόνων, το κόστος των έργων θα το πληρώσουμε πολλαπλά. Η εγκατάσταση τέτοιου μεγέθους αιολικών πάρκων μέσω της διασύνδεσης που επιχειρείται, θα προωθήσει την «εξαγωγή» ηλεκτρικής ενέργειας από τα νησιά και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων της ενέργειας. Και οι ισχυρισμοί ότι δεν θα θιγεί το περιβάλλον, αλλά θα δημιουργηθούν υποδομές και θέσεις εργασίας είναι αστήρικτοι. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η μεγιστοποίηση των κερδών τους και τίποτε άλλο.

Η οικονομική προοπτική και η βιωσιμότητα των νησιών μας, δεν χρειάζεται μεγαλεπήβολα, «φαραωνικού τύπου» -σε σχέση με τα μεγέθη τους- επενδυτικά σχέδια, αλλά παραγωγικές και αναπτυξιακές επιλογές, που θα σέβονται τη νησιωτική ιδιαιτερότητα των Κυκλάδων.


Η ενέργεια είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και ανήκει στον ελληνικό λαό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: