Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Me θέμα «το Δήμο του μέλλοντος» o Γιάννη Δεκαβάλλαw (Σύρος) και ο Γιάννης Γλυνός ( Άνδρος) στις εργασίες της 4ης Ελληνο-γερμανικής συνέλευσης

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ , με επικεφαλής τον πρόεδρό της κο Κώστα Ασκούνη, στην οποία
συμμετείχε και αντιπροσωπεία δημάρχων από τις Κυκλάδες με επικεφαλής τον πρόεδρο του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, κο Γιάννη Δεκαβάλλα Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, μετά από πρόσκληση του δημάρχου της Νιρεμβέργης και προέδρου της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων Δρ. Ούλριχ Μάλυ, έλαβε μέρος στις εργασίες της 4ης Ελληνο-γερμανικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Οκτωβρίου και είχε ως θέμα «το Δήμο του μέλλοντος».
Μεταξύ των θεματικών ενοτήτων που απασχόλησαν τη συνέλευση, ήταν η ενότητα με τίτλο: ‘’ισχυροί δήμοι με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας’’, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν θετικά παραδείγματα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ομιλητές στην προαναφερόμενη ενότητα ήταν από ελληνικής πλευράς, οι κ.κ.: Γιάννης Δεκαβάλλας Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Γλυνός Δήμαρχος Άνδρου και Μάκης Ιωσηφίδης Δήμαρχος Αμυνταίου και πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και ο Γενικός Διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου και συντονιστής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων κος Ηλίας Ευθυμιόπουλος, ενώ από την πλευρά των γερμανών συμμετείχαν οι κ.κ. Ούβε Ράαμπ δήμαρχος Πέγκνιτς, Φρανκ Εντελμαν δήμαρχος Στάιναχ και ο εκπρόσωπος του δικτύου περιβαλλοντικής τεχνολογίας Κωνσταντία κος Ολιβερ Κλάινερ.
Ο κος Δεκαβάλλας στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναπτύξει ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης στον τομέα της ενέργειας. Ειδικότερα μεταξύ των άλλων ο κος Δεκαβάλλας ανέφερε τα εξής:

«Η κρίση στην Ελλάδα καθώς και η παρατεταμένη παγκόσμια οικολογική κρίση, δεν μπορεί παρά να επηρεάζουν τις αποφάσεις και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Σύρου έχει υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων (Covenant of Mayors) και το σύμφωνο των Νησιών (Pact of Islands). Στο παραπάνω πλαίσιο και με βάση την στρατηγική επιλογή για την αειφορία, ο Δήμος έχει αναλάβει μια σειρά από δράσεις και έργα για τη ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Μεταξύ αυτών:

Τηλεθέρμανση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου.
Στη Σύρο, Ερμούπολη, λειτουργεί δημοτικό κολυμβητήριο. Η πισίνα του κολυμβητηρίου είναι ‘’ολυμπιακών διαστάσεων’’ (50μχ21μ). Το κολυμβητήριο είναι ανοικτό. Το νερό της πισίνας θερμαίνεται, όταν απαιτείται (χειμερινή περίοδο), από λέβητα πετρελαίου.
Το νέο έργο, προβλέπει να εκμεταλλεύεται την απορριπτόμενη θερμότητα από τον παρακείμενο Σταθμό Παραγωγής της ΔΕΗ (τηλεθέρμανση). Μετά την κατασκευή της εγκατάστασης, στην ουσία θα υπάρχει μια ‘’δωρεάν’’ πηγή θέρμανσης (εξαιρουμένης μιας μικρής κατανάλωσης ρεύματος, για την ανακυκλοφορία του νερού) υψηλής θερμοκρασίας, που θα μπορεί να χρησιμοποιείται όχι μόνο στο νερό της κολυμβητικής δεξαμενής για όσο χρόνο απαιτείται, αλλά και για τη θέρμανση των χώρων και για τηλεθέρμανση του ζεστού νερού χρήσης, αντικαθιστώντας σχεδόν πλήρως τους λέβητες πετρελαίου.
Το έργο θα εξοικονομεί 100.000lt πετρελαίου το χρόνο, θα κοστίσει 300.000€ και θα αποσβεσθεί σε σχεδόν δύο έτη. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο (75%) και από την Περιφέρεια του Ν. Αιγαίου (25%).

Αιολικό πάρκο στη νήσο Γυάρο.

Το έργο πρόκειται να αναπτυχθεί στη νήσο Γυάρο που ανήκει στη διοικητική επικράτεια του Δήμου Σύρου. Ήδη έχει χορηγηθεί άδεια παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για 147MW καθαρής αιολικής ισχύος με πόντιση υποβρυχίου καλωδίου και διασύνδεση με το Εθνικό Δίκτυο. Προβλέπεται η εγκατάσταση 49 ανεμογεννητριών 3MW τελευταίας γενιάς, κατασκευή οδικού δικτύου πρόσβασης σε ολόκληρο το νησί, κατασκευή κεντρικού υποσταθμού και κατασκευή λιμένος. Η επένδυση έχει προϋπολογισμό ύψους 282.315.000€ και θα εξοικονομεί τεράστιες ποσότητες εγχώριου λιγνίτη ή εισαγόμενων καυσίμων (άνω των 150.000 τόνων ισοδύναμου πετρελαίου ετησίως) που χρησιμοποιούνται σήμερα για την παραγωγή του αντίστοιχου ηλεκτρισμού.

Επιπλέον το έργο θα συμβάλει:
  • Στη συντήρηση και ανάδειξη των ιστορικών διαδρομών και κτιρίων.
  • Την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Γυάρου με τη Σύρο.
  • Στη δημιουργία εσόδων 1.000.000€ ετησίως για το Δήμο Σύρου.
  • Στην δημιουργία 200 θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή του έργου, καθώς και 20 μόνιμων θέσεωνεργασίας κατά τη λειτουργία.
  • Στην συμμετοχή της τοπικής οικονομίας στην κατασκευή του έργου (π.χ. συμμετοχή των Ναυπηγίων στηνκατασκευή των πυλώνων).

Ο Δήμος είναι θετικός στο έργο με την προϋπόθεση της εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας, του σεβασμού του ιστορικού χαρακτήρα του νησιού και της εξασφάλισης αντισταθμιστικών οφειλών για το δήμο και την κοινωνία της Σύρου.

Επίσης ο δήμος πραγματοποιεί δράσεις και προγράμματα όπως:
  • Παρεμβάσεις σε δημοτικά κτίρια για εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Εκπαίδευση των δημοτών στη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας στις κατοικίες.
  • Αγορά κοινόχρηστων ποδηλάτων και διάθεση τους στους πολίτες.
Τέλος ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει ένα από τα πιο πετυχημένα προγράμματα ανακύκλωσης απορριμμάτων στην Ελλάδα. Πρόσφατα βραβεύθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, ως δήμος την υψηλότερη κατά κεφαλήν επίδοση στην Ελλάδα στον τομέα της Ανακύκλωσης».

Μετά τον κο Δεκαβάλλα ο κος Γιάννης Γλυνός Δήμαρχος Άνδρου και πρόεδρος του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΔΑΦΝΗ, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Η άποψή μας είναι ότι η ισοστάθμιση των εθνικών και των τοπικών προτεραιοτήτων επιβάλλεται να είναι και το σημείο αφετηρίας μιας νέας προσέγγισης, όπου η κοινή γνώμη θα πρέπει να γίνει σύμμαχος του νέου ενεργειακού σχεδιασμού στα νησιά. Η αποδοχή και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών προϋποθέτει:
  • Συστηματική ενημέρωση και διάλογο, τουλάχιστον εκεί όπου υπάρχουν ώριμες συνθήκες.
  • Προτροπή για ουσιαστική συμμετοχή των ΟΤΑ στη διαδικασία σχεδιασμού με εφαρμογή του ΧωροταξικούΣχεδιασμού στις πραγματικές συνθήκες του νησιού.
  • Δυνατότητα συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας και των ΟΤΑ στα επιχειρησιακά σχήματα, κατά το πρότυποπολλών Ευρωπαϊκών χωρών.
  • Παροχή ανταποδοτικών ωφελειών για την περιοχή χωροθέτησης, ώστε να υπάρξουν θετικές οικονομίες για τηντοπική κοινωνία και ιδιαίτερα του ΟΤΑ όπου θα γίνει η τελική χωροθέτηση.
Συμμετοχή σε αιολικό πάρκο στην Άνδρο.

Το δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΔΑΦΝΗ με την υποστήριξη του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου επεξεργάζεται σχέδια για συμμετοχικά σχήματα σε ενεργειακά έργα με συμμετοχή των ΟΤΑ και συνεταιρισμών. Στην Άνδρο προβλέπεται η συμμετοχή του Δήμου και των δημοτών σε αιολικό πάρκο που βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης. Αυτό συνιστά καινοτομία για τον Ελληνικό χώρο που απαιτεί επίλυση προβλημάτων στο θεσμικό επίπεδο (π.χ. πλήρης και ελεύθερη συμμετοχή των ΟΤΑ σε επενδυτικά σχήματα), επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της χρηματοδότησης της ίδιας συμμετοχής των δήμων (σε συνθήκες ένδειας τραπεζικών κεφαλαίων) καθώς και ζητημάτων που σχετίζονται με το εταιρικό δίκαιο, την δίκαιη κατανομή των κερδών (δεδομένης της δυσπιστίας μεταξύ των εταίρων σε νεοφανή σχήματα και της δυσκολίας στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μικρομετόχων, κλπ).

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η διεθνής συνεργασία και η μεταφορά τεχνογνωσίας από χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία κ.α. με εμπειρία σε κοινοπρακτικά και συνεταιριστικά σχήματα στον τομέα των ΑΠΕ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.

Χωροταξικός σχεδιασμός και ΑΠΕ, Περιφερειακό Πάρκο Άνδρου.

Το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση του έργου ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΕ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. Το έργο αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση συγκρούσεων για τις χρήσεις γης και το τοπίο και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις νέες πράσινες τεχνολογίες. Επιπλέον, η γνώση του καθεστώτος χωροθέτησης των ΑΠΕ και των δυνατοτήτων που προσφέρει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα – στο υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο – για την γνωμοδότηση / έκδοση απόφασης από κεντρικές ή περιφερειακές κρατικές δομές του κράτους που εμπλέκονται στην αδειοδοτική διαδικασία, όπως οι Περιφέρειες, το ΥΠΕΚΑ, η ΡΑΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ, κ.α.

Στο παραπάνω πλαίσιο προχωρήσαμε και στη δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου στην Άνδρο. Το Π.Π. είναι ένα σχήμα χωρικής οργάνωσης που για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα μας κατ΄ εφαρμογήν του Ν. 3937. Το Π.Π. φιλοδοξεί να είναι το συνολικό σχέδιο για τη φύση, το τοπίο, τη γεωργική γη, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους αρχαιολογικούς χώρους και την αειφορική οικονομία στο πλαίσιο μιας ενιαίας διαχείρισης. Πέραν αυτών διαμορφώνει το πλαίσιο για την σωστή, ορθολογική και περιβαλλοντικά συμβατή χωροθέτηση των ΑΠΕ (ιδιαίτερα των αιολικών) δεδομένου ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο, καθώς το τεράστιο δυναμικό (πάνω από 3000MW) προσκρούει σε άλλοτε δικαιολογημένες και άλλοτε υπερβολικές ενστάσεις για την προστασία του νησιώτικου τοπίου.»

Τα αποτελέσματα των εργασιών της ελληνογερμανικής συνέλευσης για την αυτοδιοίκηση ήταν ιδιαίτερα θετικά, διότι δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γίνουν κοινωνοί πρακτικών και δράσεων της γερμανικής αυτοδιοίκησης σε θέματα που άπτονται στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ειδικότερα στους Κυκλαδίτες δημάρχους οι οποίοι συμμετείχαν στη θεματική ενότητα για το περιβάλλον τους δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούν σύγχρονες περιβαλλοντικές μονάδες, όπως είναι βιολογικοί καθαρισμοί, μονάδες βιοαερίου, κλπ.

Η επόμενη ελληνογερμανική συνάντηση αιρετών της αυτοδιοίκησης αποφασίσθηκε να γίνει στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Από το Γραφείο Τύπου
του Τ. Π. Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: