πλέον έχει μετεξελιχθεί σ’ ένα λαϊκό συμμετοχικό θεσμό. Στο χαιρετισμό του την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, είπε:
«…Χαιρετίζουμε το φεστιβάλ και συγχαίρουμε τους οργανωτές, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και το
Δήμο Σίφνου, όλους τους συμμετέχοντες απ’ όλα τα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνο και να μου επιτρέψετε ιδιαίτερα συγχαρητήρια στην ψυχή του φεστιβάλ, τη Μαρία Ναδάλη, που ακούραστα και ακαταπόνητα εργάζεται όλα αυτά τα χρόνια για την επιτυχία του.
Κατά τη γνώμη μας, μέσα από το Φεστιβάλ Τσελεμεντέ, πραγματώνονται δύο πράγματα: α) το πάντρεμα της γαστρονομίας με τον τουρισμό, το πάντρεμα της ντόπιας παραγωγής με τη διασκέδαση και τον πολιτισμό και β) η συμμετοχή ανθρώπων και παραγωγών απ’ όλα τα νησιά, μέσω της οποίας προωθείται η δημιουργικότητα, η εφευρετικότητα, η συλλογικότητα.
Αυτά ακριβώς είναι τα στοιχεία που πέραν από τις τοπικές συνταγές, συγκροτούν τη συνταγή της ανατροπής, αναδεικνύουν τις απεριόριστες δυνάμεις των νησιωτικών κοινωνιών και προβάλλουν ένα άλλο μοντέλο παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης, απέναντι στην κρίση, τη μιζέρια και τα μνημόνια που τα τελευταία χρόνια μας έχουν επιβάλει. Με αυτές τις σκέψεις, σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία και καλή διασκέδαση…»
Φολέγανδρος: Περιοδεία στο νησί, συζήτηση με το Δήμαρχο και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων - Χωρίς δασκάλους το Δημοτικό Σχολείο
Στη Φολέγανδρο, ο Νίκος Συρμαλένιος περιόδευσε ιδιαίτερα στη Χώρα και την Άνω Μεριά, επισκέφθηκε το εξαιρετικό λαογραφικό μουσείο και τέλος είχε αναλυτικές συζητήσεις τόσο με το Δήμαρχο Λευτέρη Βενιό, όσο και με εκπροσώπους άλλων κοινωνικών φορέων όπως με τον εκπρόσωπο του ναυτικού ομίλου Δημήτρη Σιδερή, αλλά και με απλούς κατοίκους.
Ιδιαίτερα στην ενημέρωση που έγινε από το Δήμαρχο αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν το νησί, με κυρίαρχα το θέμα της παιδείας, όπου σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία και το Δημοτικό Σχολείο δεν θα ανοίξει διότι δεν έχει καλυφθεί ούτε μία θέση δασκάλου για τους 25 μαθητές του, ενώ μέχρι πέρυσι υπηρετούσαν 3, και το θέμα της υγείας, όπου στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο υπηρετούν 2 αγροτικοί γιατροί και κανένας ειδικευμένος, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει και νοσοκόμα, ενώ το ασθενοφόρο είναι παμπάλαιο και χωρίς οδηγό.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα, σημαντική είναι η προώθηση λύσης στο θέμα της υδροδότησης, όπου με χρηματοδότηση ιδιώτη, εγκαταστάθηκαν δύο μονάδες αφαλάτωσης, παραμένει όμως το ζήτημα της τοποθέτησης και τρίτης μονάδας για την κάλυψη όλων των αναγκών της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς και το ζήτημα της χρήσης ΑΠΕ για μείωση της ενεργοβόρας λειτουργίας τους, ενώ παραμένει το θέμα της κατασκευής δικτύου για μεταφορά του νερού και προς την Άνω Μεριά. Επίσης σχετικά με τη διάθεση των λυμάτων, λειτουργεί μονάδα βιολογικού καθαρισμού στο λιμάνι (Καραβοστάση), ανοιχτό παραμένει το θέμα του βιολογικού της Χώρας, ενώ στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο δήμος έχει υπογράψει σύμβαση με την Ε Ε Ανακύκλωσης. Σε ό,τι αφορά το αλιευτικό καταφύγιο στο Καραβοστάση, που έχει ήδη ξεκινήσει και που σταμάτησε κατόπιν προσφυγής στο ΣτΕ, εκπονείται τώρα νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για να δοθεί η τελική έγκριση κατασκευής του. Τέλος, σοβαρό ζήτημα παραμένει η εύρεση χρηματοδότησης για την επισκευή του μοναστηριού της Παναγίας, που αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο του νησιού.
Για όλα τα παραπάνω, ο Νίκος Συρμαλένιος δήλωσε τη στήριξή του, υποσχέθηκε να φέρει στη Βουλή όσα έχουν άμεση σχέση με την κεντρική εξουσία και ειδικότερα ανέλυσε τις επιπτώσεις της πολιτικής των μνημονίων στη συρρίκνωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που με την προωθούμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος, θα υποστεί πλέον το τελικό πλήγμα.
9/9/2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου