Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

κυκλοφόρησαν οι "ΝΑΞΙΑΚΟΙ ΚΑΙΡΟΙ" με πρωτοσέλιδο τίτλο : ΣΕ ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ –ΜΑΪΟΣ 2014– ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΕΣ» ΕΚΛΟΓΕΣ!

και υπότιτλο
Περίεργη... σιωπή από τους «υποψήφιους» - υποψήφιους Δημάρχους και όχι μόνον, στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων!
Σε λιγότερο από ένα χρόνο, θα έχουν αναδειχθεί οι νέες δημοτικές αρχές και οι νέοιΔήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα για την πενταετία 2015 - 2019. Στα ετήσια τακτικά συνέδρια στις Κ.Ε.Δ.Ε και Π.Ε.Δ Νοτίου Αιγαίου, που έγιναν στα Ιωάννινα και Λέρο αντίστοιχα, πολλά ακούστηκαν για το θέμα αυτό, όπως αποχωρήσεις, υποψηφιότητες, συνδυασμοί, αναμονή πιθανής αλλαγής του «Καλλικράτη» και άλλα παρεμφερή. Στη Νάξο επικρατεί μια περίεργη και λίγο... ένοχη σιωπή!
Εκτός από τη βέβαιη όπως είναι φυσικό υποψηφιότητα του Δημάρχου Μανώλη Μαργαρίτη, τίποτε άλλο συγκεκριμένο δεν ακούγεται, ή τουλάχιστον δεν ανακοινώνεται δημοσίως!
Προφανώς στο παρασκήνιο πολλά θα συμβαίνουν, αφού ο χρόνος που απομένει είναι περιορισμένος και μάλιστα για καταρτισμό ψηφιδελτίων με τόσο πολλούς υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους.
Το κυρίαρχο βέβαια είναι ποιος ή ποιοι θα είναι υποψήφιοι για τη θέση του Δημάρχου.
Ονόματα ακούγονται - χαμηλόφωνα είναι η αλήθεια - πολλά για αντίπαλοι του Μαργαρίτη, κανείς όμως δεν αποφασίζει να βγει στο προσκήνιο, να τραβήξει το... σπαθί του και να δηλώσει την υποψηφιότητά του!
Ο ένας περιμένει τον... άλλο και όλοι μαζί τα... κόμματα!
Διότι μην ξεγιελιέστε! Μπορεί στην υπόλοιπη Ελλάδα το Πασόκ να έχει τη στιγμή αυτή εξαφανιστεί - διότι ποσοστό της τάξης του 5% ή 7% ουσιαστικά σημαίνει εξαφάνιση - αλλά η Νάξος είναι... «Νάξος»!
Δεν γνωρίζω βεβαίως κάτι το ιδιαίτερο, αλλά διαισθάνομαι ότι στη Νάξο, οι του Σύριζα θα
βρεθούν προ εκπλήξεων!
Η... «μάχη» λοιπόν των υποψηφίων αντιπάλων του Μαργαρίτη, προβλέπεται αμφίρροπη και διαρκείας!
Χωρίς ίσως ακραίες αντιδράσεις όπως το 2010, αλλά όχι και χωρίς αμφισβητήσεις, εσωκομματικές προστριβές ανταγωνισμούς και διεκδικήσεις. Μεγάλορόλο βεβαίωςθαπαίξει και η πιθανή όπως γράφτηκε στον Αθηναϊκό τύπο αλλαγή του εκλογικού νόμου. Άλλες θα είναι δηλαδή οι αντιδράσεις αν ισχύσει ο ίδιος εκλογικός νόμος του 2010 και άλλες αν ψηφισθεί το φημολογούμενο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχουν δύο μόνο ψηφοδέλτια για όλους τους υποψηφίους. Στο ένα θα είναι όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και στο άλλο όλοι οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, χωρίς τίτλους, παραταξιακά ψηφοδέλτια και άλλα παρόμοια.
Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας υπάρχει μεγάλη διαφορά! Ο κάθε ψηφοφόρος θα μπορεί να ψηφίζει, έναν υποψήφιο Δήμαρχο από τους πέντε π.χ. υποψηφίους, αλλά να ψηφίζει για Δημοτικούς Συμβούλους υποψηφίους που δεν ανήκουν στην ομάδα αυτού που ψήφισε για Δήμαρχο! Έτσι θα εκλεγούν την πρώτη Κυριακή όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και τη δεύτερη Κυριακή θα πάνε οι δύο πρώτοι από τους Δημάρχους, εκτός και ο πρώτος την πρώτη Κυριακή, έχει λάβει ποσοστό που θα ορίζει ο νόμος, όπως 42% ή 50%!
Ας έχουμε λοιπόν υπομονή!
Σε λίγο καιρό θα αρχίσουν να ακούγονται τα πρώτα όργανα και θα αρχίσουν οι... χοροί!
Όρεξη να υπάρχει να παρακολουθεί κανείς.

Απόστολος Κ. Ψαρράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: