Η πρόσφατη απόφαση για άμεση κατάργηση 14 νησιώτικων Δ.Ο.Υ δυσκολεύει ακόμα περισσότερο
τη ζωή των μόνιμων κατοίκων των νησιών, ύστερα από την κατάργηση κι άλλων χρήσιμων υπηρεσιών εκεί (κλείσιμο υποκαταστημάτων ΙΚΑ, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων κλπ.). Στη θέση τους θα λειτουργήσουν τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων (ΓΕΦ), μια δομή απαραίτητη, αρκεί η λειτουργία τους να σταθεί ικανή ώστε να διεκπεραιώνει το σύνολο των γραφειοκρατικών στο αντικείμενο τους διαδικασιών που υποχρεώνονται οι φορολογούμενοι.
Κατά συνέπεια τα παρακάτω ερωτήματα ζητούν άμεση απάντηση:
α. Πώς εξασφαλίζεται ότι πολίτες που κατοικούν ή δραστηριοποιούνται σε νησιά που δεν υπάρχει Δ.Ο.Υ θα μπορούν να τακτοποιούν τις υποθέσεις τους στις ΔΟΥ που υπάγονται χωρίς να υποχρεώνονται να μετακινούνται από τον τόπο τους με προσωπικά έξοδα και αντίστοιχη σπατάλη χρόνου; Υπάρχει πρόβλεψη ότι τυχόν καθυστερήσεις στη λειτουργία του συστήματος -τουλάχιστον στη μεταβατική περίοδο- δεν θα επιβαρύνουν τον πολίτη αλλά η σχετική δαπάνη θα αναλαμβάνεται από το κράτος;
β. Πώς διασφαλίζεται ότι η κατάργηση των Δ.Ο.Υ αλλά και ο περιορισμός των συναφών οργανικών θέσεων, δεν ανοίγει άμεσα ή μελλοντικά το ζήτημα της αυτοδίκαιης απόλυσης ή της υποχρεωτικής μετάθεσης στις νέες έδρες των υπαλλήλων που τις στελεχώνουν; Υπάρχει διαβούλευση με τους εργαζόμενους που υπηρετούν σ' αυτές και πρόβλεψη για περιπτώσεις νησιωτών υπαλλήλων για τους οποίους μια υποχρεωτικού χαρακτήρα μετάθεση δημιουργεί σοβαρό οικογενειακό /οικονομικό πρόβλημα -ειδικά σε περιόδους κρίσης;
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε τονίσει και επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία την αναγκαιότητα πραγματικού εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την ταχεία εξυπηρέτηση των πολιτών και την παράλληλη καταπολέμηση της διαφθοράς. Δεν μπορούμε όμως να συναινέσουμε σε μία πολιτική που μοναδική έγνοια έχει τη συμμόρφωση με επιταγές του μνημονίου μέσα από οριζόντιες και στις περισσότερες περιπτώσεις τυφλές περικοπές.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη σχετική ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών «πανηγυρίζει» ότι μέσα σε δυο χρόνια μείωσε τις εφορίες από 290 σε 120. Κουβέντα όμως δεν έχει να πει για την έμπρακτη υποβάθμιση στην ποιότητα εξυπηρέτησης του πολίτη ή για τα επιπλέον κόστη που έντεχνα υποχρεώνει τον πολλαπλά επιβαρυνόμενο φορολογούμενο ακόμα και για να είναι .νόμιμος! Ή για το ότι το σύνολο των υπηρεσιών που «κλείνουν» ουσιαστικά μεταφέρονται από την Περιφέρεια στο Κέντρο.
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών ακόμα δεν έχουν κινηθεί διαδικασίες καλύτερης οργάνωσης άλλων κρίσιμων και υποστελεχωμένων διευθύνσεων ή υπηρεσιών στα νησιά (Τελωνεία, Κτηματική Υπηρεσία και Χημείο) που κάλλιστα κάτω από ένα σωστό οργανόγραμμα θα μπορούσαν με συστεγάσεις, αμοιβαίες αναπληρώσεις υπαλλήλων να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους -σε όφελος και των οικονομικών του Δημοσίου αλλά και των υπηρεσιών προς τους πολίτες /επιχειρήσεις των νησιών.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά το υπουργείο Οικονομικών προτιμά τον αιφνιδιασμό αντί της διαβούλευσης, παρακάμπτοντας ή αγνοώντας συνέπειες και κόστη για τους δραστηριοποιούμενους στα νησιά πολίτες.
Οι Περιφερειακές Γραμματείες
των Οικολόγων Πράσινων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου