Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Α΄ ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ (ΣΥΡΟΥ): Μια φορά και έναν καιρό η εκπαίδευση ήταν δημόσια …

Χθες, Πέμπτη 11 Ιουλίου, εκπαιδευτικοί της Σύρου, μαζί με εκπρόσωπο του Διοικητικού Συμβουλίου
της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και μέλη της Επιτροπής Αγώνα της Γενικής Συνέλευσης της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων στη Σύρο, καθώς, επίσης, γονείς και πολίτες είχαν συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, κο Δ. Μεσσάρη. Οι εκπαιδευτικοί εξέθεσαν στον κο
Μεσσάρη την δυσμενέστατη κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία του νησιού, αλλά και γενικότερα στην Περιφέρεια και τη χώρα, στην περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο, που αφορά στις καταργήσεις ειδικοτήτων και στις απολύσεις εκπαιδευτικών και το οποίο τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Στη συνέχεια, του ζητήθηκε να λάβει θέση υπέρ των προς απόλυση εκπαιδευτικών, να συνταχθεί μαζί τους και να δεσμευθεί ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη χάσει κανένας από αυτούς τη δουλειά του
Ο κος Δ. Μεσσάρης εξέφρασε τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή του προς τους απολυόμενους εκπαιδευτικούς αλλά δεν δεσμεύτηκε για τίποτε. Είπε, συγκεκριμένα, ότι δεν χαράζει ο ίδιος πολιτική αλλά μόνο την εφαρμόζει.
Κατά συνέπεια θα πρέπει να εφαρμόσει τις εντολές που θα του δοθούν από την κυβέρνηση.
Σε ερώτηση για το αν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί στην περίπτωση που τελικά ισχύσουν οι απολύσεις, δεν απάντησε.
Τέλος, είπε ότι θα μεταφέρει στον Υπουργό όσα συζητήθηκαν στην συνάντησή μας.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι ίδιοι περίπου εκπαιδευτικοί έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα μέλη του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) Κυκλάδων.
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις Κυκλάδες, κος Χ. Μιχαλόπουλος, ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς ότι, στο νομό Κυκλάδων 21 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων προβλέπεται να απολυθούν, ενώ περίπου 320 μαθητές θα είναι “ξεκρέμαστοι” τον Σεπτέμβριο. Επίσης, ότι υπάρχει κίνδυνος να μη λειτουργήσουν ή να υπολειτουργήσουν κάποια από αυτά τα σχολεία, στα οποία καταργούνται ειδικότητες, κυρίως στα πιο μικρά νησιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές και τους γονείς τους. Επίσης, δήλωσε ότι θα στείλει σχετικό υπόμνημα για αυτά τα ζητήματα προς το Υπουργείο Παιδείας.
Οι εκπαιδευτικοί κατέθεσαν το αίτημα της Ομοσπονδίας μας, της ΟΛΜΕ, να μη βάλουν, δηλαδή τα μέλη του ΠΥΣΔΕ, την υπογραφή τους σε καμιά υπεραριθμία – διαθεσιμότητα – απόλυση εκπαιδευτικού. Εκτός από τους δύο αιρετούς που δήλωσαν ότι δεν θα προσυπογράψουν, τα διορισμένα μέλη ΠΥΣΔΕ δεν έδωσαν δεσμευτικές και ξεκάθαρες απαντήσεις, εκτός ενός που δήλωσε ότι δεν θα προσυπογράψει μόνο απολύσεις εκπαιδευτικών.
Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει. Όλοι μαζί μπορούμε να τους εμποδίσουμε!
Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη!
Η Επιτροπή Αγώνα της Γενικής Συνέλευσης της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων στη Σύρο

Μια φορά και έναν καιρό η εκπαίδευση ήταν δημόσια …
Μετά την  πρόσφατη κατάθεση για ψήφιση, την  ερχόμενη εβδομάδα, του πολυνομοσχεδίου, όπου, μεταξύ άλλων, καταργούνται οι Τομείς Υγείας και Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Επαγγελματικών Λυκείων, οι ειδικότητες Αισθητικής και Κομμωτικής Τέχνης των Επαγγελματικών Σχολών,  52 ειδικότητες καθηγητών και τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας - κινητικότητας – απόλυσης 2472 εκπαιδευτικοί, ας δούμε τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής στον τόπο μας.
Συγκεκριμένα  στη Σύρο καταργούνται:
1) Στο ημερήσιο  Επαγγελματικό Λύκειο: α) Ο Τομέας  Υγείας και Πρόνοιας και οι  ειδικότητες των Βοηθών Νοσηλευτών  και των Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων  και β) Ο Τομέας Εφαρμοσμένων  Τεχνών και η ειδικότητα των  Γραφικών Τεχνών
2) Στο εσπερινό  Επαγγελματικό Λύκειο ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας και η Ειδικότητα των Βοηθών Νοσηλευτών
3) Στην Επαγγελματική  Σχολή η ειδικότητα της Κομμωτικής  Τέχνης

4) Στα Γυμνάσια  η Ιταλική ως 2η ξένη γλώσσα.

Ως αποτέλεσμα των καταργήσεων έχουμε:

1) Τον αποκλεισμό  από τους παραπάνω τομείς και ειδικότητες:
α) Όλων των μαθητών  της φετινής Α τάξης  των  Επαγγελματικών Λυκείων και της  Επαγγελματικής Σχολής της Σύρου (25 τον αριθμό) που τους επέλεξαν
β) Όλων των μαθητών  της φετινής Β τάξης των  Επαγγελματικών Λυκείων (34 τον αριθμό) που ήδη έχουν φοιτήσει για ένα έτος σε μία από τις ειδικότητες και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε αυτήν
γ) Όλων των μαθητών  της Α τάξης της Επαγγελματικής Σχολής (14 τον αριθμό) που ήδη έχουν  φοιτήσει για ένα έτος στη ειδικότητα της Κομμωτικής Τέχνης και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε αυτήν
δ) Όλων των μαθητών  των γυμνασίων (περίπου 220) από τη διδασκαλία της Ιταλικής γλώσσας  ως 2η ξένη γλώσσα είτε την επέλεξαν για πρώτη φορά είτε ήδη τη διδάσκονται για ένα ή δύο έτη.
2)  Τον παροπλισμό  των εργαστηρίων Νοσηλευτικής, Βρεφονηπιοκομίας,    Μικροβιολογίας, Φωτογραφίας, Γραφικών  Τεχνών και Κομμωτικής. Εργαστήρια  σύγχρονα, πλήρως εξοπλισμένα μέσω  ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
3) Την διαθεσιμότητα – κινητικότητα - απόλυση άμεσα επτά (7) εκπαιδευτικών των παραπάνω ειδικοτήτων, που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της Σύρου και έμμεσα άλλων συναφών ειδικοτήτων απροσδιόριστου αριθμού αυτή τη στιγμή. Και, επιπλέον, τη διαθεσιμότητα – κινητικότητα – απόλυση τριών (3)  εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ενός (1) τεχνολογικής εκπαίδευσης απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία των εργαστηρίων και την ασφάλεια των μαθητών που δεν ανήκουν στους καταργούμενους τομείς. Όμως, οι απολύσεις αυτές πλήττουν και ένα βασικό δικαίωμα των εργαζομένων: Το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία. Η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου αναφέρει ρητά πως, όσοι θα απολυθούν, θα προσληφθούν κατά προτεραιότητα ως ωρομίσθιοι, που δείχνει πως στόχος των απολύσεων δεν είναι ο εξορθολογισμός του προσωπικού, αλλά η μόνιμη και σταθερή εργασία στο δημόσιο και η αντικατάστασή της από ελαστικές μορφές εργασίας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με 200 και 300 ευρώ το μήνα. Η επέκταση, δηλαδή, του εργασιακού μεσαίωνα και στο δημόσιο.
4) Την κατάργηση-απόλυση όλων των σχολικών φυλάκων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των σχολείων. Διαφαίνεται, έτσι, ότι ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτι και οι εργολάβοι καθαριότητας είναι το μέλλον που προετοιμάζει η κυβέρνηση για τη φύλαξη και την καθαριότητα των σχολείων μας.

Τέλος, συνολικά στο νομό Κυκλάδων πλήττονται περίπου 320 μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων  και Επαγγελματικών Σχολών και περίπου 20 εκπαιδευτικοί.

Με την πρώτη  ματιά γίνεται άμεσα αντιληπτό  ποιοι πλήττονται. Κυρίως οι μαθητές  των Επαγγελματικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Σχολών και κατ’ επέκταση οι  γονείς τους. Μαθητές από οικογένειες εργατών, εργαζόμενοι οι ίδιοι πολλές φορές, ενήλικοι σε αρκετές περιπτώσεις, που προσπαθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες να αποκτήσουν ένα πτυχίο, να μάθουν μία τέχνη που θα τους δώσει τα ελάχιστα εκείνα εφόδια της επιβίωσης.

Οι καταργήσεις  ολόκληρων κλάδων στην τεχνική εκπαίδευση πραγματοποιούνται λίγες ώρες μετά την παρουσία του Κ. Αρβανιτόπουλου στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων  του ΙΕΚ-ΑΚΜΗ (όμιλος που δραστηριοποιείται στις ειδικότητες που καταργούνται) στα οποία εξήρε το ρόλο του ομίλου στο χώρο της εκπαίδευσης. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, τις καταγγελίες βουλευτών πως το σχέδιο Αθηνά για τα Πανεπιστήμια εκπονήθηκε από θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΑΚΜΗ. Ας μη ξεχνάμε, ακόμα, ότι η κατάργηση των ειδικοτήτων συνοδεύτηκε και από τις δηλώσεις του κ. Αρβανιτόπουλου στον ΕΟΠΠΕΠ για «καθολική εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας», προσφέροντας δωρεάν ανασφάλιστη εργασία των νέων ανθρώπων ως δώρο στους εργοδότες. Ας μη ξεχνάμε, τέλος, ότι καταργούνται τομείς και ειδικότητες που, τα τελευταία χρόνια, εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση και αύξηση μαθητικού πληθυσμού στα δημόσια σχολεία και ΙΕΚ, με αντίστοιχη σημαντική μείωση στα ιδιωτικά. «Δεν υπάρχει σκοπιμότητα να παρέχονται από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» τα επαγγέλματα των παραπάνω ειδικοτήτων, έγραψαν στο non paper του υπουργείου παιδείας. «Φιλέτο», δηλαδή, στα ιδιωτικά ΙΕΚ που χάνουν πελατεία, η οποία πρέπει να αναπληρωθεί. Δηλαδή, ιδιωτικά ΙΕΚ με «σπόνσορα» τον  υπουργό παιδείας. Έχεις την οικονομική δυνατότητα, τότε μπορείς. Προσοχή, λοιπόν, οι μαθητές της νησιωτικής χώρας πρέπει να γνωρίζουν καλό κολύμπι...

«Παράλληλα, το ίδιο αντικείμενο σπουδών ... προσφέρεται  σε άλλες βαθμίδες της Δημόσιας Εκπαίδευσης (Δημόσια ΙΕΚ & ΤΕΙ), με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στον επαγγελματικό προσανατολισμό και στην αγορά εργασίας»,  άλλο ένα non paper σλόγκαν. Ποιοι τομείς και ειδικότητες, αλήθεια, έχουν σειρά να καταργηθούν για να αποφύγουμε την σύγχυση; Μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, πληροφορικής;

Η παιδεία είναι  δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχεται  δωρεάν από την πολιτεία σε όλους. Δεν είναι μέσο πλουτισμού, δεν  είναι προνόμιο για λίγους. Η αρχή γίνεται και δεν θα σταματήσει εδώ. Ξεκινάει από τα Επαγγελματικά Σχολεία, για να επεκταθεί σταδιακά στην υπόλοιπη εκπαίδευση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια.
Μαθητές, γονείς συνάδελφοι ας ενωθούμε όλοι μαζί για  να αποτρέψουμε τις καταργήσεις  τομέων, ειδικοτήτων, σχολείων, τις  απολύσεις των συναδέλφων μας, των δασκάλων μας, αλλά και κάθε εργαζόμενου. Ας αγωνιστούμε όλοι μαζί για να μην πούμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας «Μια φορά και έναν καιρό η εκπαίδευση ήταν δημόσια …»
Όλοι  στην απεργιακή συγκέντρωση των  πρωτοβάθμιων σωματείων, την Τρίτη 16-07-2013, στις 11 π.μ., στην Περιφέρεια Νοτ. Αιγαίου (λιμάνι Ερμούπολης).
Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει.
Όλοι  μαζί μπορούμε να τους εμποδίσουμε!
Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη!

Σύρος, 12 Ιουλίου 2013
Η Επιτροπή Αγώνα της Γενικής  Συνέλευσης
της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων στη Σύρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: