Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Νικητές και ηττημένοι

Οι νέοι σε ηλικία και οι νεοεκλεγμένοι σφράγισαν με την παρουσία τους το 9ο συντακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που αποτυπώθηκε στην εκλογή μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος την τελευταία ημέρα των συνεδριακών διαδικασιών. Τα αποτελέσματα, των οποίων η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε εχθές, φαίνεται ότι αλλάζουν τους συσχετισμούς μέσα στο κόμμα, αφού τα μέλη που εκλέγονται είτε μπαίνουν πρώτη φορά σε αντίστοιχο κομματικό όργανο, είτε είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών, χωρίς
κυβερνητική ή κοινοβουλευτική εμπειρία.
Η ανάγκη για ανανέωση προσωποποιήθηκε στον 34χρονο κ. Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος έλαβε 1598 ψήφους, επί συνόλου 3525, όταν ο αμέσως επόμενος πήρε 712. Ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος επί χρόνια στάθηκε στο πλευρό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αναμένεται να καταθέσει υποψηφιότητα για γραμματέας του κόμματος, όταν συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Κεντρική Επιτροπή. Η παρουσία του συζητήθηκε τόσο κατά την ομιλία του στο συνέδριο, όσο και όταν συγκρούστηκε για ζητήματα του καταστατικού με τον κ. Χρήστο Πρωτόπαπα, του οποίου οι προτάσεις τελικώς απορρίφθηκαν από τους συνέδρους υπέρ των προτάσεων του κ. Ανδρουλάκη. Η ομάδα του 34χρονου εξέλεξε περισσότερα από 30 μέλη στην Κεντρική Επιτροπή, τα οποία είναι της ίδιας ηλικίας, αλλά άγνωστα πέραν των τειχών του ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι από αυτούς είναι οι κκ Σπυρόπουλος, Κουράκης, Σαουλίδης, Αλαμάνος και Βαρδάβας. Την συγκεκριμένη ομάδα στήριξαν οι κκ Κώστας Σκανδαλίδης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Με περιορισμένες δυνάμεις βγήκε από το συνέδριο η Αριστερή Πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Παναγιωτακόπουλου. Παρ’ ότι συμμάχησε για πολλά πρόσωπα υποψηφίων με τον κ. Κώστα Πανταζή (απερχόμενος πρόεδρος της Νεολαίας ,ο οποίος εξελέγη στην πρώτη δεκάδα) και την κα Τόνια Αντωνίου, πήρε τελικά το 15% όσων ψήφισαν. Οι παραδοσιακοί πολιτικοί φίλοι του κ. Παναγιωτακόπουλου θεωρούνται ήδη παλιά φρουρά και παρά τις συνεχείς και συνήθεις, πλέον, καταγγελτικές του παρεμβάσεις δεν κατάφερε να πείσει όπως παλιά.
Οι χαμένοι του συνεδρίου ήταν η ομάδα που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου. Η ομάδα αυτή συγκεντρώθηκε γύρω από την Κίνηση των 75 του κ. Μιχάλη Καρχιμάκη. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπως οι κκ Πεταλωτής, Κουτρουμάνης, Παπαηλιού, Μπατζελή, Νιώτης και Κουρουπάκη. Μερικοί από αυτούς έλαβαν αξιοσημείωτο αριθμό ψήφων, όμως στο σύνολο η σύμπραξή τους δεν κέρδισε πάνω από το 10% των συνέδρων.
Στις ανεξάρτητες, από τις παραπάνω ομάδες, υποψηφιότητες ήταν ο κ. Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος εξελέγη τρίτος και το όνομα του οποίου συζητείται, επίσης, για νέος γραμματέας του κόμματος. Επιπλέον ορισμένοι στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος δεν συμμάχησαν με κάποιους από τους παραπάνω και, εντούτοις, κατάφεραν να εκλεγούν. Αυτοί είναι οι: Πιερρακάκης, Βερελής, Αλ Σαλεχ, Λιάρος και Ράπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: