Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού ...για τα νησιά του Αιγαίου



Στα πλαίσια της ίδρυσης και  λειτουργίας του Παρατηρητήριου Βιώσιμου Τουρισμού το οποίο βρίσκεται υπό την Αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας τη Τρίτη στη αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου για να υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Για το λόγο αυτό στη συνάντηση παρευρέθηκε ο Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης Τουρισμού κος Luigi Cabrini ο οποίος αφού ολοκλήρωσε την εθιμοτυπική συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη παρουσία του γ.γ. του Υπουργείου Τουρισμού κ. Λιάσκο, του γ.γ του Υπουργείου Αιγαίου  και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σπιλάνη, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Τσάρτα και της αντιπεριφερειάρχη κας Φτακλάκη, στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων του τουριστικού κλάδου.
Ο περιφερειάρχης στην εισαγωγική του ομιλία μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν πρέπει πλέον να εναρμονίζεται με το περιβάλλον (φυσικό, πολιτισμικό και ανθρώπινο) ενώ για να χαρακτηριστεί βιώσιμη η τουριστική ανάπτυξη προϋποθέτει την υιοθέτηση πρακτικών που πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον και την ταυτότητα του τόπου θα την καταστήσουν οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη για τις τοπικές κοινωνίες». Συνεχίζοντας,  ανέφερε ότι «ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποστηρίζουμε πλήρως, με κάθε δυνατό τρόπο την ίδρυση και τη λειτουργία  του Παρατηρητήριου Βιώσιμου Τουρισμού για τα Νησιά του Αιγαίου»  
Το λόγο πήραν ο κος Λιάσκος  ο οποίος υποστήριξε ότι το Παρατηρητήριο θα προσεγγίζει επιστημονικά τον τουρισμό και η ίδρυση του θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Στα ίδια μήκη κύματος κινήθηκαν και οι κύριοι Σπιλάνης και Τσάρτας όπου δεσμεύτηκαν να στηρίξουν επιστημονικά αυτό το εγχείρημα και να σταθούν αρωγοί αυτής της πρωτοβουλίας. Τέλος, ο κος Cabrini αφού χαιρέτισε και καλωσόρισε τους παρευρισκομένους ανέφερε στο λόγο του, τη σπουδαιότητα που έχει ο  τουριστικός κλάδος και η ανάγκη διαφύλαξής του καθώς ο τουρισμός σε περίοδο δυσχερειών συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξισορροπεί  τις απώλειες εντός και εκτός της Ευρώπης.
Μετά το τέλος των εισηγήσεων το λόγο πήραν οι τοπικοί φορείς του νησιού οι οποίοι αφού χαιρέτισαν αυτή τη πρωτοβουλία, επισήμαναν ότι η ίδρυση του Παρατηρητηρίου θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος αφήνοντας το θετικό του αποτύπωμα στα νησιά μας.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του πρωτοκόλλου  όπου επισφραγίσθηκε η συνεργασία μεταξύ των συμβαλλομένων για τη ίδρυση και λειτουργία του Παρατηρητήριου Βιώσιμου Τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: