Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ν. Συρμαλένιος: απαξίωση του αθλητισμού στις Κυκλάδες και ραγδαία επιδείνωση των υποδομών


"..διαρκή απαξίωση του αθλητισμού στις Κυκλάδες, την ραγδαία επιδείνωση των υποδομών αλλά και την υποχώρηση της πολιτείας από τον υποστηρικτικό της ρόλο.." διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ν. Συρμαλένιος. Ακολουθεί δελτίο τύπου:
"Στις απαντήσεις που λάβαμε στη με αρ. πρωτ.5771/11-01-2013 ερώτηση 34 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, ανάμεσα στους οποίους και ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, με θέμα «Σε απόγνωση τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της χώρας εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων για την πληρωμή των λειτουργικών εξόδων των σταδίων από τους ΟΤΑ και της επιβολής αντιτίμου για τη
χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων», δε διαφαίνεται καμία πρόθεση  να στηριχθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του αθλητισμού.
Τα δυο αρμόδια Υπουργεία, Παιδείας και Εσωτερικών, επικαλούνται είτε «το πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας» είτε την αρμοδιότητα των δημοτικών αρχών για να εξηγήσουν την δραματική κατάσταση του αθλητισμού στη χώρα μας. Είναι όμως πλέον γνωστό σε όλους ότι (α) οι συρρικνωμένες δαπάνες για τον αθλητισμό με τη δραματική μείωση στον προϋπολογισμό του 2013 (κατά 33 εκατομμύρια ευρώ από του 2012 και κατά 60 περίπου από του 2011), (β) η εξίσου δραστική περικοπή στην χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και (γ) η σχεδόν ολοκληρωτική απαλοιφή του από την τρέχουσα πολιτική ατζέντα έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές πιέσεις τόσο στους ΟΤΑ που έχουν επιφορτιστεί με τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, στους ερασιτεχνικούς συλλόγους, όσο και στους απλούς πολίτες. 
Ειδικά για τις Κυκλάδες, διαπιστώνουμε την διαρκή απαξίωση του αθλητισμού, την ραγδαία επιδείνωση των υποδομών αλλά και την υποχώρηση της πολιτείας από τον υποστηρικτικό της ρόλο. Δυστυχώς, είναι επίσης γνωστό ότι ο αθλητισμός στις Κυκλάδες αποτελεί ένα παραγνωρισμένη πεδίο της δημόσιας και κοινωνικής ζωής, με χρονίζοντα προβλήματα, όπως του κολυμβητηρίου της Σύρου, αλλά και την έλλειψη λειτουργικών υποδομών σε πολλά νησιά. Η διασφάλιση της λειτουργίας των κολυμβητηρίων αποτελεί πάγια θέση, η οποία συνοδεύεται από λεπτομερέστατες προτάσεις για την χρηματοδότηση και την ενεργειακή αναβάθμιση αυτών των δομών.
Ως ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έχουμε καταθέσει εναλλακτικό πρόγραμμα για ενιαίο κοινωνικό και δημοκρατικό σύστημα Φυσικής Αγωγής, για αθλητισμό-κοινωνικό αγαθό και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπισή του.
Αθήνα, 25-02-2012
Συνημμένα: Η ερώτηση  των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και  οι απαντήσεις των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: