Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ψηφίστηκαν ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου


Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου. Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το οικονομικό έτος 2013 
Εισηγούμενος το θέμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Τζώρτζης Μακρυωνίτης χαρακτήρισε “τιτάνια” την προσπάθεια που κατέβαλαν τα οικονομικά στελέχη της Περιφέρειας, δεδομένων των ασφυκτικών προθεσμιών και της σημαντικής καθυστέρησης της έκδοσης και ανάρτησης της υπουργικής απόφασης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών της Περιφέρειας κατά 70% και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως “ο προϋπολογισμός του 2013 θα κλείσει χωρίς έλλειμμα, παρά τη “λαίλαπα” της οικονομικής δυσπραγίας”, για να καταλήξει:
“Αυτό που σήμερα βιώνουμε με τον προϋπολογισμό, συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα άσκησης των καθηκόντων μας και των αρμοδιοτήτων μας ως εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Απαξίωση του θεσμού. Τον τελευταίο καιρό, θεωρώ ότι, κάνουμε έναν τεράστιο αγώνα για να πετύχουμε το ελάχιστο. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, όσο θα γιγαντώνεται απέναντί μας αυτό το συγκεντρωτικό, το αναποτελεσματικό και Αθηνοκεντρικό κράτος. Πριν από μερικά χρόνια, ως Δήμαρχος, έλεγα ότι “κάνουμε έναν τεράστιο αγώνα με το παράλογο, για να πετύχουμε το προφανές και το αυτονόητο. Σήμερα, δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε ακόμα και αυτό”.
Απόσπασμα από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη
“Σ' αυτήν την κορυφαία διαδικασία, όπως είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, τα πράγματα, θα έπρεπε να είναι διαφορετικά από αυτά που είναι σήμερα. Μιλώ πάντα για το σκέλος που έχει σχέση με τον προϋπολογισμό και όχι με το Π.Δ.Ε. και το Τεχνικό Πρόγραμμα.
Αναφέρομαι  δηλαδή, σ' αυτό που ο Νομοθέτης έχει προβλέψει στον “Καλλικράτη”, οι Περιφέρειες να έχουν δύο σκέλη σε ό,τι αφορά στην ενίσχυσή τους από την Πολιτεία. Το ένα είναι να έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει τις δομές, προκειμένου να παρέχει στους πολίτες υπηρεσίες και το δεύτερο είναι το αναπτυξιακό κομμάτι, οι ΚΑΠ Επενδύσεων. Νομίζω ότι, η Περιφέρεια και όχι η Αυτοδιοίκηση συνολικά, είναι το “θύμα” μιας στυγνής πολιτικής που ακολουθείται από τη στιγμή που δημιουργήθηκε ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης”.
Θεωρώ ότι είναι συνειδητή, πλέον, η επιλογή. “Στραγγαλίζουν” οικονομικά ένα φορέα, ο οποίος στη συνείδηση του κόσμου και νομιμοποιήθηκε και θεωρείται από τους πολίτες ως ο θεσμός στον οποίο μπορεί να καταφύγει, προκειμένου να βρει απάντηση στα προβλήματά του ή έν πάσει περιπτώσει, να του δώσει την αισιόδοξη “νότα” που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή”. Και λέω συνειδητή επιλογή γιατί, μόνο ένας “νοσηρός” νους θα μπορούσε, για παράδειγμα, στους ΚΑΠ Επενδύσεων  να εντάξει το διατροφικό επίδομα των νεφροπαθών και της δακοκτονίας.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Επανερχόμενος στο θέμα των πόρων, όλον αυτόν τον καιρό, έχω άλλωστε δημοσιοποιήσει τις θέσεις μου, θεωρώ ότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση από το να αξιοποιήσουμε τους πόρους που προέρχονται, κυρίως, από τα κεντρικά τομεακά προγράμματα και τους πόρους του  ΕΣΠΑ. Θα διαπιστώσετε σε λίγο, κατά τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος, πως η Περιφέρειά μας κατόρθωσε, όντως, να αξιοποιήσει τους προαναφερόμενους πόρους.
Προφανώς, θα μπορούσε να είναι διαφορετικός ο προϋπολογισμός μας, εάν είχαμε και τους ΚΑΠ των Επενδύσεων. Δεν τους είχαμε το 2012, δε θα τους έχουμε ούτε το 2013. Παρόλα αυτά, είμαστε από τις λίγες Περιφέρειες όπου δε έχουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές και μάλιστα χωρίς να έχουμε δανειστεί ούτε ένα ευρώ, μέχρι σήμερα.
Επειδή όμως, το προφίλ της κάθε Περιφέρειας φαίνεται στο Π.Δ.Ε., νομίζω ότι αν κανείς παρακολουθήσει την εξέλιξη του προγράμματος από τότε που δημιουργήθηκε η αιρετή Περιφέρεια, όχι μόνο σε επίπεδο έργων ΕΣΠΑ αλλά και σε επίπεδο Νομαρχιακών Προγραμμάτων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Χώρας. Φυσικά, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μια υστέρηση και αυτό αφορά κυρίως, στο Περιφερειακό Διαμέρισμα Κυκλάδων της Περιφέρειάς μας.
Γιατί έχει αυτήν την υστέρηση το Περιφερειακό Διαμέρισμα Κυκλάδων; Αν δείτε τα νούμερα και τα διαβάσετε, θα διαπιστώσετε ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στις Κυκλάδες, δεν είχαν προγραμματιστεί έργα κλίμακας ( άνω των 300.000) από ιδίους πόρους, τα οποία θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε στο Π.Δ.Ε και το ΕΣΠΑ.
Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι διεκδικούμε πόρους, έστω και τώρα. Οι πόροι που μας στέρησαν (γύρω στα 24 εκατομμύρια) είναι οφειλές που πρέπει να μας αποδοθούν.  Αυτό το έχει αναγνωρίσει και η πολιτική ηγεσία  του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εσωτερικών. Εάν αποδοθούν αυτοί οι πόροι,  τα πράγματα, τότε, θα είναι σαφώς καλύτερα.
Υπάρχει τέλος, ένα πρόβλημα και σε επίπεδο απαξίωσης του θεσμού, το οποίο εδώ και ενάμιση χρόνο παρακολουθούμε. 
Σταδιακά, επανασυγκροτείται το κεντρικό κράτος, επαναφέροντας τις αρμοδιότητες από την Περιφέρεια στο κέντρο και απαξιώνοντας την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Οδεύουμε στο “σύστημα των Αθηνών”, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες.
Στη συνέχεια, το Σώμα, ενέκρινε κατά πλειοψηφία, το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2013, όπως το εισηγήθηκαν οι Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, Γιώργος Πουσσαίος και Φώτης Χατζηδιάκος, με τον Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη να εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει συντελεστεί και συνεχίζει να συντελείται ένα τεράστιο έργο, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
“Θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ως Περιφερειακό Συμβούλιο για το έργο που συντελείται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στο Νομό Κυκλάδων, αυτή τη στιγμή, είναι σε φάση υλοποίησης 208 έργα, με προϋπολογισμό 75 εκατομμύρια ευρώ και με απορρόφηση σήμερα, 39 εκατομμύρια.
Στο Νομό Δωδεκανήσου, αντίστοιχα υλοποιούνται 264 έργα, με προϋπολογισμό 141 εκατομμύρια και απορρόφηση 73 εκατομμύρια”.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε:
“Είναι αλήθεια πως οι αλλαγές των οικονομικών συνθηκών μας έχουν οδηγήσει σε οριακή κατάσταση, ως Περιφέρεια.
Οι περισσότεροι πόροι κατευθύνονται στο περιβάλλον και τον πολιτισμό, που μαζί με τα έργα παιδείας και τις υποδομές της προσπελασιμότητας, αποτελούν το “κλειδί” για το μέλλον των νησιών μας.
Στον τομέα του τουρισμού, νομίζω πως η προσπάθειά μας να διαθέσουμε τους απαραίτητους πόρους στο κομμάτι των υποδομών περιβάλλοντος, έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό, μιας και είναι γνωστό πως το συγκριτικό πλεονέκτημά μας σε σχέση με τον τουρισμό είναι, εκτός από τον πολιτισμό, κυρίως το περιβάλλον.
Άρα σωστά οι πόροι κατευθύνονται σε αυτά τα έργα, που μαζί με τις υποδομές στα οδικά δίκτυα, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, συμπληρώνουν τις υποδομές προσπέλασης, εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης, τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών μας.
Στον τομέα του πολιτισμού κατευθύνεται επίσης ένα μεγάλο κομμάτι των πόρων, τόσο του ΕΣΠΑ, όσο και των ιδίων πόρων.
Νομίζω ότι, ο πολιτισμός είναι μοχλός ανάπτυξης και είναι η συγκυρία τώρα που μπορούμε να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας ως κορυφαίου συστατικού στοιχείου της προόδου και της ανάπτυξης για τα νησιά μας, είναι ο πολυτιμότερος αναπτυξιακός πόρος
Παλέψαμε και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, κάτω από δύσκολες θεσμικές αγκυλώσεις. Η κοινωνική συνοχή εξασφαλίζεται μέσω της απασχόλησης του συνόλου των πολιτών.
Στόχος μας, παραμένει η δημιουργία θέσεων εργασίας και η απασχόληση.
Μέχρις ότου επιτευχθεί ο στόχος “δουλειά για όλους”, θα συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να συνδράμομε όσο το δυνατόν περισσότερους νησιώτες που έχουν την ανάγκη μας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: