Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ: Αν θεωρούμε τα νερά ιερά, ας τα σεβαστούμε!

Η σπουδαιότητα που, ορθώς, δίνεται στον αγιασμό των υδάτων δυστυχώς χάνει το νόημά της αν δεν συνοδεύεται από ανάλογες πράξεις και πολιτικές που δείχνουν σεβασμό απέναντι στην σπουδαιότητα του νερού. Αν τα νερά είναι ιερά, αν συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή μας εξαρτάται από την προστασία και το σεβασμό των νερών, αν εμείς συνειδητοποιήσουμε πράγματι την ιερότητα της ζωής και του νερού, τότε είναι σίγουρο ότι θα αλλάξουν πολλά. Οι νησιωτικές κοινωνίες δεν είχαν αναλύσει επιστημονικά την οικολογική αξία των νερών, αλλά για αιώνες κι ανεξαρτήτως θρησκευτικής πίστης τα σέβονταν, έχοντας επίγνωση των αξιών της ζωής. Στην αρχαιότητα τα ποτάμια αντιμετωπίζονταν ως θεότητες, οι λίμνες και οι πηγές προστατεύονταν από νύμφες και θεότητες. Σε όλες τις σύγχρονες θρησκείες το νερό έχει τη «δύναμη» να καθαρίζει το σώμα και την ψυχή. Ο «Αγιασμός των υδάτων» και ο «φωτισμός της κτίσεως» εμπεριέχουν βαθιά οικολογικά μηνύματα αλλά αντιπροσωπεύουν δυστυχώς αξίες και κουλτούρα άλλων εποχών αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα νερά και τον πλανήτη. Η μεγαλοπρέπεια που δίνεται την ημέρα των Θεοφανείων αποτελεί μεν αναγνώριση του βασικότερου στοιχείου για τη ζωή, του νερού, αλλά οι πρακτικές που ακολουθούνται τις τελευταίες δεκαετίες έρχονται να αποδείξουν την υποκρισία που υπάρχει σήμερα, γιατί άλλα διακηρύσσονται και άλλα κυριαρχούν στην πράξη. Ρυπαίνουμε, καταστρέφουμε, σπαταλάμε τα νερά, αν και τα «αγιάζουμε» των Φώτων. Καιρός λοιπόν να αλλάξουμε συνειδητά, να γίνει κινητήρια ....
δύναμη των πράξεων μας η επιλογή για προστασία του πλανήτη και σεβασμό της υλικής βάσης της ζωής, του νερού.
Μια τέτοια μέρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το νερό δεν μπορεί να θεωρείται πλέον εξασφαλισμένο κοινωνικό αγαθό:
* Το νερό  στα νησιά κινδυνεύει από την  κατασπατάληση στο μαζικό τουρισμό, τις υδροβόρες μορφές γεωργίας, τα άστοχα έργα διαχείρισης,  και τις διαρροές των δικτύων.  Η αυθαίρετη χρήση και η  υπερεκμετάλλευση οδηγεί στη  λειψυδρία και στην αύξηση του κόστους για την εύρεση εναλλακτικών λύσεων.
* Η ποιότητα  του νερού υποβαθμίζεται. Συμπολίτες  μας καταναλώνουν νερό επιβαρυμένο  με επιβλαβείς ουσίες (ακόμα και  σε εμφιαλωμένα νερά) ενώ απέχουμε  πολύ από την «καλή κατάσταση  των υδάτων» που αποτελεί ευρωπαϊκό στόχο μέχρι το 2015. Οι υγρότοποι, οι ακτές και η θάλασσα υποβαθμίζονται από τη ρύπανση, τη μόλυνση και τις καταπατήσεις.
  • Η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού θα οδηγήσει σε δυσβάσταχτο κόστος και επιδείνωση της ποιότητας.
  • Χαρακτηριστική περίπτωση αντι-οικολογικής και αντι-οικονομικής κατάστασης και μάλιστα σε καιρό οικονομικής κρίσης, είναι η πολύ μεγάλη κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού που πλέοντείνει να γίνειεάν δεν έχει ήδη γίνειο κανόνας στα νησιά μας με κόστος για τους πολίτες που το αγοράζουν ενώ ταυτόχρονα πληρώνουν τέλη ύδρευσης και κόστος για την ελληνικήοικονομία που επιβαρύνεται με εισαγόμενη πρώτη ύλη πλαστικού για τις φιάλες, εισαγόμενα μηχανήματα και ενώ πρέπει ταυτόχρονα να διαχειριστεί τα απορρίμματα και τηνπεριβαλλοντική υποβάθμιση.
  • Τα διαχειριστικά σχέδια των λεκανών απορροής  το σημαντικότερο θεσμικό μέτρο διαχείρισης νερού στην ιστορία της χώρας  δεν προχωρούν για τα νησιά.  Στο μεταξύ, για μια ακόμηφορά, μόλις πριν λίγες μέρες θρηνήσαμε καταστροφικές πλημμύρεςκυρίως σε Ρόδο, ΚάρπαθοΆνδρο.
  • Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για χρηματοδότηση βασικών έργων διαχείρισης υδάτων κατά την επόμενη προγραμματική περίοδοενώ έργα που ήδη έχουν ολοκληρωθεί καισυγχρηματοδοτηθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους απαξιώνονται λόγω έλλειψης συντήρησηςΤην ίδια στιγμή ζωτικά έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει καθυστερούν ναολοκληρωθούν

Ως  Οικολογικός Άνεμος Νοτίου Αιγαίου προτείνουμε :
  • Εφαρμογή της ιερχάχησης στόχων στις μεθόδους διαχείρισης νερούμε πρώτη προτεραιότητα την μείωση της σπατάλης από όλους τους χρήστες (νοικοκυριά, επιχιερήσεις,τουρισμόςγεωργίαδήμοικαι τον περιορισμό των διαρροών των δικτύωνγενίκευση της συλλογής και χρήσης βρόχινου νερού σε όλα τα κτίρια στα νησιάεπεξεργασία τωνλυμάτων κι ανακύκλωση των επεξεργασμένων νερώνΗ αφαλάτωση και τα διάφορα φράγματα θα πρέπει να είναι μόνο η τελευταία λύση όταν έχουν ολοκληρωθεί πολιτικές καιέργα για τις άλλες προτεραιότητες.
  • Εκστρατείες εξοικονόμησης νερούΕυαισθητοποίηση του κοινού σε πρακτικές εξοικονόμησης και υπεύθυνης χρήσης τουΚίνητρα για εξοικονόμηση νερού και πιστοποίησησυσκευών σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους στο της ποσότητας νερού που χρειάζονται-καταναλώνουν.
  • Διασφάλιση της πρόσβασης σε καλής ποιότητας πόσιμο νερό της βρύσης για όλα τα νησιωτικά νοικοκυριά ώστε να μειωθεί το υψηλό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος απότη χρήση εμφιαλωμένου νερού.
  • Απόρριψη της ιδιωτικοποίησης του νερού μέσω της πώλησης δημόσιων εταιριών ύδρευσης. Aναβάθμιση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, αλλά και για αξιοποίησή τους για την παροχήτεχνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε ΔΕΥΑ ή Δήμους που έχουν ανάγκες.
  • Οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποτελούν μία χειροπιαστή εναλλακτική πρόταση για το μοντέλο διαχείρισης των υδάτων, εφόσον συνδυάζει οικονομική βιωσιμότητα καιπεριβαλλοντική και κοινωνική στόχευση.
  • Συγκέντρωση και ευρεία δημοσιοποίηση των μικροβιολογικών και χημικών εξετάσεων του πόσιμου νερού και του νερού άρδευσης με ευθύνη της Περιφέρειας ΝΑιγαίου ώστε ναγνωρίζουν οι πολίτες την ποιότητα του νερού που καταναλώνουν.
  • Προετοιμασία για βασικά έργα προστασίας και ορθολογικής χρήσης των υδατικών πόρων που θα ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο και θα στηρίζονται στηνπράσινη καινοτομία και θα εστιάζουν στην επαναχρησιμοποίησηανακύκλωση νερούστον εμπλουτισμό των υδροφορέων καθώς και στη βελτίωση των συστημάτων άρδευσης.
  • Ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων για όλα τα υδατικά διαμερίσματα της χώρας και φυσικά στο Ν Αιγαίο και σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου Υδάτων στην Περιφέρεια ΝΑιγαίου προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών πόρων με βάση τις κατευθύνσεις της Οδηγίας 2000/60 και γνωμοδότηση για κάθεέργο.
  • Άμεση συλλογική δραστηριοποίηση για την προστασία των υγροτόπωντων λιμνώντων ποταμών και των ρεμάτων από κάθε είδους απόβλητααστικά και βιομηχανικά λύματαόπως των ελαιουργείωναπορρίμματα, μπάζα και καταπατήσεις.
  • Προστασία των ακτών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της θαλάσσιας ζωής από τα αστικά, γεωργικά και κτηνοτροφικά λύματα και τις καταστροφικές αλιευτικέςδραστηριότητες.
  • Επείγουσα προώθηση της απαραίτητης προμελέτης για την ανέλκυση του Sea Diamond από την Καλντέρα της Σαντορίνηςώστε να γίνει δυνατός ο προγραμματισμός του έργουκαι η εξεύρεση των απαραίτητων πόρωνμε παράλληλη ενεργοποίηση των απαραίτητων νομικών διαδικασιών.
  • Εξασφάλιση της βιώσιμης λειτουργίας των ναυπηγείων Νεωρίου στην Ερμούπολημε πιο φιλική προς το περιβάλλον διαχείρισή του και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στηνπαραγωγή πράσινων προϊόντων και την πράσινη διαχείριση των εργασιών του.

Αυτό  που σε κάθε περίπτωση ζητάμε είναι  η τήρηση της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας, είναι το ελάχιστο. Μια  νέα πολιτική για την προστσία και διαχείριση των νερών θα αυξήσει  τις θέσεις εργασίας, θα μειώσει το κόστος για τα νησιωτικά νοικοκυριά και θα δημιουργήσει βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες.

Διαβάστε αναλυτικότερα τις θέσεις μας καθώς και ένα ιστορικό πράσινων παρεμβάσεων για το νερό στο Ευρωκοινοβούλιο και την Αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: