Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Εκκλησιασμός στη Γέννηση Εγγαρών

Κείμενο και φωτογραφικό ρεπορτάζ απο τον Γιάννη Λογαρά
Στην κορυφή (σχεδόν) ενός λόφου βορειοανατολικά του χωριού Εγγαρές Νάξου (σε ένα από τα πιο όμορφα τοπία του νησιού), σε μια μικρή σπηλιά που έχει διαμορφωθεί και σε ναό (παλαιότερα ήταν μοναστήρι), τελέστηκε εορταστική χριστουγεννιάτικη ακολουθία (όρθρος και θεία λειτουργία) την επομένη των Χριστουγέννων, Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012 το πρωί. Με επιδιορθωμένο (για τις ανάγκες της μετάβασης στο ναό) το χωματόδρομο που οδηγεί εκεί από τους πρόποδες, πάρα πολλοί πιστοί μετέβησαν στο ναό με αυτοκίνητα (και μερικοί και πεζή) για να παρακολουθήσουν την ιερή ακολουθία.
Ιερούργησαν οι ιερείς π. Κωνσταντίνος Λιανός (Εφημέριος Παντανάσσης Χώρας Νάξου), π. Μάρκος Φάρκωνας (Εφημέριος Εγγαρών), π. Τιμολέων Αθανασόπουλος (Εφημέριος Γαλήνης). Στο Αναλόγιο τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι κ.κ. Γιώργος Κρασσάς, Γιώργος Μπουλαξής, Κώστας Κονδύλης, Στέφανος Λιανός, Γιώργος Κορρές (και επ’ ολίγον και ο γράφων). Μέσα στο ναό και έξω,
στο μικρό προαύλιο, υπήρχε το «αδιαχώρητο» από τους πολλούς προσελθόντες. Παρέστησαν (μεταξύ άλλων) ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Λιανός, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Εγγαρών κ. Παράσχος Λιανός, ο Πρόεδρος του δημοτικού κοινωνικού-πολιτιστικού φορέα ΝΟΠΠΠΑΠΠΑ κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων κ. Κώστας Βερνίκος, στελέχη του Συλλόγου Εγγαριτών Νάξου κ.ά.
Μετά  το τέλος της λειτουργίας προσφέρθηκαν από κατοίκους της περιοχής στους  πιστούς αρτοκλασία και κέρασμα (κουραμπιέδες, τυρί, ρακή, κρασί κλπ.).
Η μεγάλη δυσκολία για εξεύρεση (σε πολλές περιπτώσεις) χώρου για στάθμευση αυτοκινήτων (είχε γεμίσει ο σχετικός χώρος και πολλά σημεία που προσφερόταν για στάθμεση στο δρόμο ανόδου-καθόδου) αντισταθμίστηκε από την όλη ψυχική ανάταση που αισθάνθηκαν όσοι βρέθηκαν στον υπεροχο αυτό χώρο.
Από τον  λόφο της Γέννησης Εγγαρών μπορούσε κανείς να θαυμάσει την εντυπωσιακή θέα προς τους ορεινούς όγκους του βουνού Κόρωνος και του Κινιδάρου, προς τη λιμνοδεξαμενή και τη θαλάσσια περιοχή βορειότερα καθώς και προς ένα τμήμα της περιοχής Εγγαρών (προς τον ποταμό, Μέσα Γωνιά κλπ.) και Γαλήνης.
Αποτελεί  ένα από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα της Νάξου ο λόφος αυτός της Γέννησης με τη σπηλιά και τον ναό και αλλά και την όμορφη θέα της περιοχής και οι ιερές ακολουθίες δημιουργούν εξαίρετη εντύπωση σε ένα τέτοιο χώρο. 
Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: