Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο "Θεολογάκι"


Η εορτή της μετάστασης του αγαπημένου μαθητή του Ιησού Χριστού, Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου τελέστηκε την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012 σε πολλούς Ναούς της Νάξου (φερώνυμους και άλλους). Στη Χώρα γιόρτασε ο Άγιος “Θεολογάκης”, το μικρό γραφικό εκκλησάκι το “σκαρφαλωμένο” στους απόκρημνους και σπογγώδεις (στο σχήμα) βράχους (αετοφωλιές, θαρρείς) του λόφου πλησίον της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, λίγο πιο έξω από τη Χώρα. Το μικρό αυτό σε μέγεθος εκκλησάκι, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, βρίσκεται μέσα σε μικρή σπηλιά και μόνο ο τοίχος της εισόδου και το καμπαναριό είναι έξω από τη σπηλιά (καθώς και τα σκαλιά ανόδου με τους προστατευτικά τοιχία τους).
Ανήμερα της εορτής τις θρησκευτικές ακολουθίες ετέλεσαν ο Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού, ιερέας π. Απόστολος Βελώνης και ο διάκονος π. Νικόλαος Βλασερός. Στο Αναλόγιο τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε ο (νέος) ιεροψάλτης κ. Νίκος Κασμάς και επ’ ολιγον και ο κ. Γιάννης Λογαράς και ο κ. Χρήστος Κουφόπουλος. Μετά τη θεία λειτουργία η κ. Καίτη Κρητικού-Παρασκευά (αδελφή του βιολόγου καθηγητή κ. Νίκου Κρητικού) και η κόρη της Γεωργία Παρασκευά διένειμαν ευγενικά στους προσκυνητές αρτοκλασία, αλλά και λουκουμάδες και ρακή κάνοντας την εορτή πιο σπουδαία. Οι προσκυνητές του ναού απόλαυσαν και μια θαυμάσια θέα προς τη Χώρα και άλλα σημεία της πεδινής Νάξου και προς την Πάρο και άλλα γειτονικά νησιά και την ενδιάμεση θαλάσσια λωρίδα με τη βοήθεια και του καλού καιρού (μπονάτσα) που, έδινε στο τοπίο μια πρόσθετη ομορφιά.

Ο Άγιος Θεολογάκης είναι ένας από τρεις ναούς της περιοχής (που φέρουν το όνομα Άγιος Ιωάννης, αλλά αφιερωμένους σε τρεις συνώνυμους Αγίου), τους «τρεις Άη-Γιάννηδες» (κατά την τοπική
έκφραση, μαζί με τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο (της ομώνυμης Μονής) και τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο της (πάλαι ποτέ) «Βρύσης του Αγά»
Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος τιμάται πολύ στη Νάξο και θεωρείται με τον μαθητή του Άγιο Πολύκαρπο Επίσκοπο Σμύρνης ιδρυτής της Εκκλησίας της Νάξου. Φερώνυμοι ναοί του υπάρχουν και σε άλλα σημεία του νησιού (Ποταμιά, αγροτική περιοχή Φιλωτίου προς Καλαντό (“Κάμπος Θεού”=Θεολόγου) κλπ.) και επίσης μεγάλες αξιόλογες εικόνες του σε διάφορους ναούς στη Νάξο.
Γιάννης Λογαράς







Δεν υπάρχουν σχόλια: