Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστολή Γιάννη Δεκαβάλλα προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κο Ανδρέα Λυκουρέντζο, με αφορμή την «αναστολή λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας Βορειοανατολικών και Δυτικών Κυκλάδων»

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κο Ανδρέα Λυκουρέντζο, με αφορμή την «αναστολή λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας Βορειοανατολικών και Δυτικών Κυκλάδων», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.
Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής : «Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας γίνεται πραγματικότητα με ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς στον πολυνησιακό χώρο των Κυκλάδων. Στα 24 κατοικημένα νησιά του νομού μας λείπουν οι βασικότερες υποδομές υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Η πρόσβαση στις υπάρχουσες μονάδες υγείας είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της έλλειψης επαρκούς συγκοινωνιακής σύνδεσης των νησιών μας. Το νέο πλήγμα που δέχονται οι κάτοικοι των νησιών μας, είναι η αναστολή της λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας των Βορειοανατολικών και Δυτικών Κυκλάδων Ε.Π.Α.Ψ.Υ., λόγω έλλειψης των αναγκαίων οικονομικών πόρων για την λειτουργία τους. Η λειτουργία των προαναφερόμενων δομών έχει προσφέρει σημαντικό έργο στο χώρο της ψυχικής υγείας των Κυκλάδων, πρέπει δε να γνωρίζετε ότι τέτοιες υπηρεσίες λείπουν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις υπάρχουσες υγειονομικές μας μονάδες. Η αναγκαιότητά τους προκύπτει από την ζήτηση των υπηρεσιών τους, από σημαντικό αριθμό κατοίκων των νησιών μας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι μόνο για τη Σύρο, στην οποία λειτουργεί Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο και με πληθυσμό 20.000 κατοίκους, έχουν εξυπηρετηθεί μέχρι σήμερα 1.000 άτομα, εκ των οποίων τα 251 είναι παιδιά. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περισσότερες από 2.028 θεραπευτικές συνεδρίες με τους ειδικούς ψυχικής υγείας των Κινητών Μονάδων . Αν λάβουμε δε υπόψη μας την αύξηση των ψυχικών ασθενειών λόγω της μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης την οποία αντιμετωπίζουμε, σήμερα περισσότερο από ποτέ καθίσταται όχι μόνο αναγκαία η συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων ψυχικής υγείας, αλλά και η ενδυνάμωσή τους. Ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων διαμαρτύρεται κι αυτός έντονα και «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας των μονάδων ψυχικής υγείας στα νησιά των Κυκλάδων θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα της προσφερόμενης υγείας και ιδιαίτερα όπως τονίζει σε έναν τομέα τόσο ευαίσθητο και ιδιαίτερο, όπως είναι η ψυχική υγεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.
Με βάση τα ανωτέρω παρακαλούμε πολύ Κύριε Υπουργέ, να κάνετε ότι είναι δυνατόν να βρεθούν, παρά τις δυσκολίες, οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας Βορειοανατολικών και Δυτικών Κυκλάδων.
Δεν μπορούμε σήμερα να δεχθούμε ως νησιωτική τοπική αυτοδιοίκηση τη συνεχιζόμενη παύση λειτουργίας κοινωνικών δομών στο νησιωτικό μας χώρο, όταν μάλιστα η Πολιτεία στη συντριπτική πλειοψηφία των νησιών είναι παντελώς απούσα».
Από το Γραφείο Τύπου
του Τ.Π. ΚΥΚΛΑΔΩΝ της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: