Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Έντονη ανησυχία Δεκαβάλλα για το ενδεχόμενο κατάργησης της Πανεπιστημιακής Σχολής της Σύρου- Παράλληλη αντίδραση απο ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου

Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων κο Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, με κοινοποίηση στον Υπουργό Εργασίας κ΄ Κοινωνικής Ασφάλισης και Βουλευτή Κυκλάδων, τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τους Βουλευτές του Νομού, με θέμα τις ‘’Καταργήσεις – συγχωνεύσεις Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Τμημάτων Τ.Ε.Ι.’’, έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου. Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής :
«Κύριε Υπουργέ,
Με έντονη ανησυχία και προβληματισμό πληροφορηθήκαμε μέσω του Αθηναϊκού Τύπου την πρόταση της αρμόδιας επιτροπής που έχει συσταθεί για την υποβολή προτάσεων για καταργήσεις και
συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών τμημάτων και τμημάτων ΤΕΙ σε όλη τη χώρα.
Όπως γνωρίζετε το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύει στη Σύρο, (μοναδικό στο Νομό Κυκλάδων), είναι ένα ιδιαίτερα πρωτοπόρο και καινοτόμο Πανεπιστημιακό Τμήμα, το οποίο έχει να επιδείξει σπουδαίες επιτυχίες μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα έχει πραγματοποιηθεί η διεθνής αξιολόγηση που προβλέπεται από το νόμο, η οποία κατέληξε σε ιδιαίτερα ευμενή συμπεράσματα για την ποιότητά του, αλλά και για την προοπτική του να διαδραματίσει και στο μέλλον μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του χώρου στο παγκόσμιο σκηνικό.
Πέραν από τα ανωτέρω όμως το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Σύρου είναι το Τμήμα που πέρα από κάθε αμφισβήτηση βρίσκεται στον πλέον κατάλληλο χώρο, αφού:
α) είναι γνωστή η τεράστια βιομηχανική ιστορία και παράδοση της Σύρου, ιδιαίτερα κατά τον 19ο αιώνα, και β) στη Σύρο βρίσκεται το μοναδικό Βιομηχανικό Μουσείο της Ελλάδας με σπάνιο εξοπλισμό και εργαστήριο.
Κύριε Υπουργέ,
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η τοπική μας κοινωνία και η αυτοδιοίκηση διεκδικούσαν την ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος στη Σύρο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Με μεγάλες προσπάθειες και με τη στήριξη της Πολιτείας καταφέραμε να λειτουργήσει από το έτος 2000.
Από την πρώτη στιγμή ο δήμος του νησιού στήριξε τη λειτουργία του έχοντας μέχρι σήμερα παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο για χρήση τα παρακάτω κτίρια:
1) Το κτίριο του ιστορικού Γυμνασίου Αρρένων Σύρου που είναι το πρώτο Γυμνάσιο που λειτούργησε στο νεότερο ελληνικό κράτος. Το συγκεκριμένο κτίριο χρησιμοποιείται για τη στέγαση της διοίκησης του Πανεπιστημίου και για διδακτικούς σκοπούς.
2) Την αίθουσα «Γιάννη Ρίτσου» του ιστορικού Πνευματικού μας Κέντρου, στην οποία παραδίδονται μαθήματα στους φοιτητές.
3) Μεγάλη αίθουσα σε ένα από τα κτίρια του Βιομηχανικού μας Μουσείου (κτίριο Κορνηλάκη) που στεγάζεται η πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη.
4) Μεγάλο χώρο 700 τετρ. Μέτρων που αποτελείται από αρκετές μεγάλες και μικρές αίθουσες, σε νεοκλασικό κτίριο επί της παραλιακής οδού, (πρώην κτίριο «Καζίνο»), για τη λειτουργία εργαστηριακών χώρων και ‘’στούντιο’’.
Παραπέρα, επίκειται η ολοκλήρωση της μεταβίβασης σύμφωνα με το νόμο σημαντικής έκτασης του στρατοπέδου, από την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης έχει δεσμευτεί ότι θα παραχωρήσει επί πλέον έκταση 40 στρεμμάτων προς το Πανεπιστήμιο για την μετεγκατάσταση υπηρεσιών, αλλά και για την προοπτική επέκτασής του.
Κύριε Υπουργέ,
Όπως αντιλαμβάνεστε για το Νομό Κυκλάδων και ιδιαίτερα για την τοπική κοινωνία της Σύρου η διατήρηση του Πανεπιστημίου στη Σύρο αποτελεί τον υπ΄ αριθμόν ένα στόχο για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ναυπηγείο του νησιού, το ‘’Νεώριο’’, μέσα στην φοβερά δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε.
Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα επιτρέψετε να γίνει αυτό το μεγάλο και ανεπανόρθωτο χτύπημα για τη Σύρο και τις Κυκλάδες. Ο τόπος μας δεν αντέχει άλλη ανεργία. Μην μας οδηγήσετε σε οικονομική εξαθλίωση και πάνω απ΄ όλα μην καταργήσετε ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα για το οποίο μόνο καλά λόγια ακούγονται από ειδικούς και μη.
Περιμένουμε ότι θα ικανοποιήσετε το αίτημά μας, που δεν είναι απλά δίκαιο. Είναι και σωστό».
Από το Γραφείο Τύπου
Του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων
της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου
-------------
Παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση η  Παράταξη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου ΑΙΓΑΙΟΥ για το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ" και την κατάργηση τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου η οποία αναφέρει τα εξής:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ «ΑΘΗΝΑ»
Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε άμεση εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ που αφορά στην αναδιάταξη του ακαδημαϊκού και γεωγραφικού χάρτη των Πανεπιστημίων. Η ανησυχία επιτείνεται καθώς διοχετεύονται «πληροφορίες» που - υπηρετώντας ποικίλες σκοπιμότητες – αναφέρονται σε κατάργηση ακαδημαϊκών Τμημάτων, Σχολών, Πανεπιστημίων. Δυστυχώς, όπως επισημαίνεται και στην πρόσφατη επιστολή-καταγγελία της ΠΟΣΔΕΠ προς τον Υπουργό Παιδείας, φαίνεται ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται ή απεργάζεται το σχετικό σχέδιο που συνδέεται με την προοπτική και την δυνατότητα επιβίωσης του δημόσιου Πανεπιστημίου για μία ακόμη φορά ως διοικητική πράξη, χωρίς σαφή προσανατολισμό, χωρίς ανακοινωμένα διαφανή κριτήρια καθολικού χαρακτήρα και κυρίως ερήμην της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
Έχουμε πλήρη επίγνωση των κρίσιμων συνθηκών που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα και η κοινωνία. ‘Όμως η κρίση που βιώνει η χώρα δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε αφανισμό της μοναδικής αναπτυξιακής προοπτικής της που συνδέεται άμεσα με τη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα. Η διασπορά ειδήσεων για σχέδια, καταργήσεις, συγχωνεύσεις Πανεπιστημιακών Τμημάτων οδηγούν σε ανασφάλεια Πανεπιστημιακούς και φοιτητές και επιδεινώνουν το ήδη ζοφερό κλίμα που διαμορφώνουν οι δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, στον αριθμό των διδασκόντων και στις αποδοχές των Πανεπιστημιακών δασκάλων.
Η συζήτηση και οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού ιστού της χώρας πρέπει να λάβει χώρα με ακαδημαϊκά κριτήρια και τις αντίστοιχες απαιτήσεις. Η επικράτηση μιας πλήρως έξω-ακαδημαϊκής, στενά οικονομίστικης λογικής περικοπών θα έχει ως απότοκο την περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωση των Πανεπιστημίων με ακόμη πιο δυσμενείς συνέπειες για ένα περιφερειακό, αλλά συνάμα δυναμικό Πανεπιστήμιο, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Καλούμε το Υπουργείο να διεξάγει διάλογο με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τα όργανα που την εκπροσωπούν, ώστε να προσδιοριστούν τα κριτήρια και οι όροι της αναδιάρθρωσης των Πανεπιστημίων, να προσδιοριστούν και να συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις των αποφάσεων για όλους τους παράγοντες της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, την κοινωνία, τη χώρα και το μεσο- και μακροπρόθεσμο μέλλον της.
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να μην οδηγήσει την λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε περαιτέρω αδιέξοδο, αλλά αντίθετα να κατανοήσει και σεβαστεί την ανάγκη ιδιαίτερης μέριμνας για το Πανεπιστήμιο του Αρχιπελάγους και να μην λάβει μέτρα που θα το αποστερήσουν από τα στελέχη που το υπηρετούν με συνέπεια και παράγουν αποτελέσματα για το Πανεπιστήμιο, τη γνώση, την έρευνα, τον τόπο.
Η κοινωνία αξιώνει από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να παραμείνει ανοιχτό και αφοσιωμένο στην αποστολή του. Κάθε απόπειρα παραπλάνησης και υπονόμευσης της ομαλής ακαδημαϊκής ζωής και λειτουργίας από σκοπιμότητες και αλλότριους σκοπούς, θα επιτείνει τα προβλήματα και θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την απαξίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Η λειτουργία του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ στηρίζεται πάνω από όλα στους ανθρώπους του! Το πάγωμα των διορισμών των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και η έλλειψη πιστώσεων για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών και την ομαλή διεξαγωγή των Προγραμμάτων Σπουδών όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου υπονομεύουν, αν δεν αποκλείουν, την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Δεν αρκεί να μεμψιμοιρούμε, να αγανακτούμε, να καταγγέλλουμε τετελεσμένα.
Καλούμε και στηρίζουμε τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου μας να ανοίξουν τον εσωτερικό διάλογο με την κοινότητά μας, ώστε να διατυπώσουμε δυναμικά τις ανάγκες, τις απόψεις και τις θέσεις μας και να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο επιβίωσης και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Να θέσουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις μας υπόψη της Κοινωνίας και της Πολιτείας.
Καλούμε και στηρίζουμε τις Πρυτανικές αρχές, αλλά και τα όργανα διοίκησης των Σχολών και των Τμημάτων, να οργανώσουν ένα δομημένο, ουσιαστικό διάλογο για να ακουστούν οι απόψεις όλων των ενδιαφερόμενων και ως αποτέλεσμα να διατυπωθούν ρεαλιστικές προτάσεις που εγγυώνται το παρόν αλλά και ένα δυναμικό μέλλον για το Πανεπιστήμιό μας, για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα στο σύνολό της, για την δοκιμαζόμενη κοινωνία..
                                                                                                24 Σεπτεμβρίου 2012
                                                                                         ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: