ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΏΣΕΙΣ ΤΟΥΣ:
Το κυρίαρχο θέμα προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λέρο είναι, αναμφίβολα, τοΣτρατηγικό Σχέδιο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
Η περιφερειακή αρχή, πιθανόν σκόπιμα (;) υπήρξε φειδωλή μέχρι και σήμερα σε ανακοινώσεις σχετικές με το περιεχόμενο του Στρατηγικού Σχεδίου. Κρυμμένη πίσω από το γράμμα του νόμου, έχει μεταθέσει τη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς χρονικά μετά την ψήφιση του Στρατηγικού Σχεδίου.
Μία τέτοια επιλογή θα ήταν αποδεκτή αν το στρατηγικό σχέδιο παρέμενε σε μία θεωρητική αρχική διατύπωση του οράματος, των στρατηγικών στόχων και των αξόνων προτεραιότητας, όπως εξάλλου ορίζει η σχετική Υπουργική Απόφαση 74754/30.12.2010. Όμως, από τη στιγμή που το στρατηγικό σχέδιο προχωρά στη διατύπωση δράσεων, ήταν επιβεβλημένη η επίσημη κοινοποίησή του στους τοπικούς φορείς, πριν τη συζήτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η επιλογή της περιφερειακής αρχής, να «ενσωματώσει» στο προς ψήφιση κείμενο του Στρατηγικού Σχεδίου, εισήγηση για κατάθεση πρότασης προς το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης για ίδρυση Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στη Σύρο και στη Ρόδο, συνιστάπροκλητική απόπειρα υφαρπαγής της ψήφου του περιφερειακού συμβουλίου.
Τέτοια είναι η προχειρότητα της περιφερειακής αρχής που προτείνει την εκπόνηση προμελέτης ίδρυσης και λειτουργίας ΕΟΖ, μετά την ψήφιση της εισηγούμενης πρότασης για ίδρυση ΕΟΖ!!!
Επιπλέον, στην εισήγηση της περιφερειακής αρχής δεν καθορίζονται ουσιώδη ζητήματα σχετικά με τις προτεινόμενες ΕΟΖ, όπως:
· Η αδιαπραγμάτευτη τήρηση του ίδιου εργασιακού καθεστώτος που ισχύει στη χώρα μας.
· το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής ελληνικών επιχειρήσεων στην υλοποίηση των επενδύσεων,
· η δέσμευση απασχόλησης ανέργων από την τοπική κοινωνία και τέλος
· τα πιθανά οικονομικά οφέλη της Περιφέρειας.
Το γεγονός της απόπειρας ίδρυσης ΕΟΖ στη Σύρο, εν αγνοία των τοπικών φορέων, μας αναγκάζει να είμαστε επιφυλακτικοί και καχύποπτοι.
Ήδη, μετά τη δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου του Στρατηγικού Σχεδίου, από τον υπογράφοντα μέσα από την ιστοσελίδαwww.gipapamanolis.gr, εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις στις Κυκλάδες. Στο μεταξύ, εντυπωσιακή παραμένει η μέχρι σήμερα (συνένοχη ή αδιάφορη) σιωπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.
Καλούμε την περιφερειακή αρχή, έστω την ύστατη στιγμή, να αποσύρει από το Στρατηγικό Σχέδιο κάθε αναφορά σε ίδρυση ΕΟΖ, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στην τοπική κοινωνία της Σύρου και στους δημοκρατικούς θεσμούς.
Γ. Ι. Παπαμανώλης
Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ : ΤΟΠΙΚΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΦΕΡΕΦΩΝΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΤΡΟΪΚΑΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ !
Λίγες μέρες πριν η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ( δηλαδή η ΤΡΟΪΚΑ εσωτερικού) ανακοινώσει τα νέα μέτρα σφαγιασμού των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη μονοπωλιακών ομίλων και δανειστών, το τοπικό παράρτημα τους, η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, προετοιμάζει το έδαφος. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στη Λέρο το Σάββατο 1 Σεπτέμβρη, ετοιμάζονται να θεσμοθετήσουν στα πλαίσια του λεγόμενου « Στρατηγικού Σχεδιασμού» της Περιφέρειας, τις ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ (ΕΟΖ), αρχικά για τη Σύρο και τη Ρόδο.
Οι ζώνες αυτές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αντιγράφει εφαρμογές σκλαβοπάζαρων της Κίνας, Μαλαισίας, Ινδίας, Ιρλανδίας και άλλων εργασιακών παράδεισων (…), είναι περιοχές όπου ισχύουν ειδικά προνόμια (κίνητρα ) για τις μεγάλες επιχειρήσεις (φορολογικές απαλλαγές, αδειοδοτικές «διευκολύνσεις» και κυρίως «ειδικές» εργασιακές σχέσεις για φτηνούς εργαζόμενους με ελάχιστα ή χωρίς δικαιώματα) προκειμένου δήθεν να προσελκυστούν επενδύσεις για την περιβόητη ανάπτυξη που σχεδιάζουν… Ανάπτυξη με μισθούς «Βουλγαρίας», με εργαζόμενους δίχως εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, με μηδενική φορολογία για τις επιχειρήσεις, με παραχώρηση της δημόσιας και ιδιωτικής γης και δωρεάν υποδομών στα μονοπώλια κ.ο.κ. Αυτό είναι το καθεστώς των ΕΟΖ, που έχει εφαρμοστεί όχι μόνο στην Βουλγαρία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν περίπου 3.500 ΕΟΖ.
Παρά τα παραμύθια για την διασφάλιση ελαχίστων εργασιακών δικαιωμάτων, η διεθνής εμπειρία από την δημιουργία τέτοιων ζωνών αποδεικνύει ότι, όντως, προσελκύουν επενδύσεις , «δημιουργώντας» μόνιμη εργασιακή εξαθλίωση, μεροκάματα πείνας και περιβαλλοντική υποβάθμιση. Στη περίπτωση δε του Νοτίου Αιγαίου όπου την οικονομία των νησιών ελέγχουν μια χούφτα μεγαλοξενοδόχων και χοντρεμπόρων αγκαλιά με τους πειρατές της ακτοπλοΐας και τους μεγαλοεργολάβους των δήθεν δημόσιων έργων, είναι φανερό ότι η θεσμοθέτηση τέτοιων ζωνών ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΝΕΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ… Ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για το ξεπούλημα υποδομών ( λιμάνια, μαρίνες, ακτές, ακόμη και νησιά) με «ταχείες διαδικασίες»( fast track), πιθανά με την μορφή της ενοικίασης για 99 χρόνια για την υπερπήδηση συνταγματικών κωλυμάτων αλλά και της όποιας περιβαλλοντικής νομοθεσίας που έχει ακόμη πιθανώς προστατευτικό, για το περιβάλλον, περιεχόμενο…
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι σχεδιασμοί για ειδικές περιοχές με φτηνούς εργαζόμενους έχουν εμφανιστεί από το 1996 και στη χώρα μας από το 1997, με τα λεγόμενα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ), σε 9 περιοχές , τη Δράμα, την Κοζάνη, τη Φλώρινα, την Ημαθία, τη Μαγνησία, τη Βοιωτία, την Αχαΐα, τη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά. Λίγους μήνες μετά το 1998 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε το αντεργατικό τερατούργημα 2639/98 με το οποίο έδωσε χαριστική βολή σε δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, χτύπησε στην καρδιά της σταθερής και πλήρους απασχόλησης με το χτύπημα του 8ωρου, την νομιμοποίηση των «δουλεμπορικών» γραφείων ( ενοικίαση εργαζομένων), την διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την εφαρμογή και διεύρυνση σε όλη τη χώρα των ΤΣΑ κλπ, με την πλήρη συνενοχή των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στο πλαίσιο του λεγόμενου «ρεαλισμού»… Το πόσο ωφέλησαν τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις τα σύμφωνα αυτά είναι σήμερα φανερό σε όλους, ενώ το βάθος χρόνου των σχεδιασμών(1996) αποδεικνύει ότι οι σχεδιασμοί αυτοί δεν έχουν να κάνουν με την κρίση υπερκερδών που πληρώνουμε σήμερα, αλλά με τις πάγιες επιδιώξεις της οικονομικής ολιγαρχίας που κυβερνά Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση με «νέο» ή «παλαιο» - «φιλελεύθερες» «σοσιαλιστικές» μέχρι και «αριστερές» μαριονέτες …
Από την άλλη, το βάθος των σχεδιασμών αυτών, σε εποχές πριν την κρίση, δείχνει και τον μοναδικό δρόμο που έχουμε ως εργαζόμενοι αν θέλουμε να αποφύγουμε την βέβαιη εξαθλίωση :
ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ – ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΙ ΤΟ ΛΑΟ – ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΕΣΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΜΟΝΙΜΗ ΠΕΙΝΑ!
www.sidonistiko.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου