Πολλά ερωτηματικά και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση για τη θέσπιση Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στις έδρες των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, Σύρο και Ρόδο.
Η πρόταση περιλαμβάνεται μέσα στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόκειται να συζητηθεί και να ψηφισθεί στην αυριανή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (1/9 στη Λέρο). Έστω κι αν το θέμα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο συζητήσεων και μόνο που εξετάζεται μια τέτοια περίπτωση, είναι ότι πιο επικίνδυνο για τις τοπικές οικονομίες των νησιών.
Η Ειδική Οικονομική Ζώνη μπορεί να προβλέπει κάποια προνόμια όπως η μείωση του φορολογικού καθεστώτος και τα επενδυτικά κίνητρα, η άλλη όψη του νομίσματος όμως θα είναι πολύ πιο επώδυνη, αφού τα νησιά θα βιώσουν έναν εργασιακό μεσαίωνα και μια πρωτοφανής οικονομική εξαθλίωση πολύ χειρότερη από τη σημερινή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες εφαρμόζονται σε τριτοκοσμικές χώρες με ανύπαρκτες οικονομίες. Η διοίκηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου αφού ανέθεσε την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου, χωρίς να διαβουλευτεί στο ελάχιστο ή να ζητήσει την άποψη – έστω και τυπικά – των θεσμικών και παραγωγικών φορέων των νησιών, επιχειρεί τώρα να φέρει το θέμα προς ψήφιση στα «μουλωχτά» σε μια συνεδρίαση η οποία θα διεξαχθεί σε απομακρυσμένο νησί και πιθανότητα, θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες περιφερειακών συμβούλων λόγω της δυσκολίας των μετακινήσεων.Η στάση της διοίκησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου προκαλεί εύλογο προβληματισμό και υποψίες για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές τις κινήσεις. Αν όλα τα παραπάνω αποτελούν απλά διαβολικές συμπτώσεις ή σενάρια συνομωσίας, τότε ο κ. Μαχαιρίδης και οι συνεργάτες του δεν έχουν παρά να αποσύρουν το Στρατηγικό Σχέδιο -και ειδικότερα οτιδήποτε έχει σχέση με τις ΕΟΖ- και να το επαναφέρουν αφού πρώτα διαβουλευτούν με την τοπική κοινωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου