Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ Σύρου σχετικά με το «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης» που προτείνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και θα λάβει σχετική απόφαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με ευθύνη του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών εισάγει προς ψήφιση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στη Λέρο το Σάββατο 1ηΣεπτεμβρίου το «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης».Ειδικό βάρος στο φερόμενο ως Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης, δίδεται στην πρόταση για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στις πρωτεύουσες των Νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, Σύρο και Ρόδο. Τη δημιουργία των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών προτείνει με “επιστημονικό” τρόπο το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου αντλώντας την “επιχειρηματολογία” του αποκλειστικά από άρθρα της εφημερίδας «Καθημερινή» συμφερόντων «Αλαφούζου»! Αλήθεια πιο “επιστημονικό” κριτήριο επιβάλλει σε μια ολόκληρη περιφέρεια την εφαρμογή πολιτικών υποτέλειας; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται μέσω της “επιστημονικής” μελέτης του Ινστιτούτου;
Φαίνεται πως αυτό που στην πραγματικότητα επιχειρείται από την ηγεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μέσω της έγκρισης των συγκεκριμένων προτάσεων, είναι να αποσπάσει από τους Περιφερειακούς Συμβούλους μια εν λευκώ έγκριση για την ακόμα πιο ασύστολη εφαρμογή της πολιτικής των Μνημονίων, της πολιτικής της Υποτέλειας που αταλάντευτα συνεχίζει η Τρόικα Εσωτερικού.
Για την ενημέρωση των συμπολιτών μας, η έγκριση των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) από το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου αυτές εφαρμοστούν σημαίνει :
Εφαρμογή ελαστικών εργασιακών σχέσεων (υποχρεωτικές υπερωρίες, εργασιακή ανασφάλεια, υποβαθμισμένες συνθήκες εργασίας, χρήση πιεστικών πρακτικών προκειμένου να επιτευχθούν οι προθεσμίες και τα πλάνα της παραγωγής κ.λπ.)
Χαριστικά προνόμια στους επενδυτές (φοροαπαλλαγές, αδασμολόγητη εισαγωγή εξοπλισμού)
Καταστρατήγηση των νόμων περί προστασίας του περιβάλλοντος (fast track στη χρήση γης)
Διαστρέβλωση του χωροταξικού σχεδιασμού
Ελεύθερη εξαγωγή κερδών χωρίς υποχρέωση επανεπένδυσης
Περιορισμό των δικαιωμάτων του κυρίαρχου κράτους (παραχώρηση κυριαρχίας εφάφους)
Εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και περιορισμό των θέσεων εργασίας (δημιουργία μονοπωλιακών επιχειρήσεων)
Χρήση νέων τεχνολογιών & όχι έρευνα και ανάπτυξη αυτών
Αποτελεί τον Δούρειο ίππο της πολιτικής σοκ με σκοπό την αποικιοκρατική επέλαση διεθνών επενδυτικών συμφερόντων, που επιθυμούν να καρπωθούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, και προφανώς και του Νοτίου Αιγαίου, να εκμεταλλευτούν ασύδοτα το εργατικό της δυναμικό και να καταγράψουν κέρδη χωρίς κανένα κοινωνικό αντάλλαγμα, αφήνοντας ερείπια μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων τους. (Στάθης Κουτρουβίδης, ιστορικός εφημ. ΕΠΟΧΗ 29/10/2011)
Η ανάπτυξη που «ονειρεύονται» οι σύγχρονοι πολιτικοί φωστήρες της Αυτοδιοίκησης για τους ιθαγενείς τους, θα αποτελέσει την καταστροφή της Τοπικής Οικονομίας αλλά και των εργαζομένων της, αφού σε όσες χώρες εφαρμόστηκε (3.500 ΕΟΖ ανά τον κόσμο) οδήγησε στην ευημερία των λίγων και τη φτωχοποίηση των πολλών, στη δημιουργία της σύγχρονης δουλείας, με τεράστια κέρδη για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Οι ΕΟΖ στερούν τη δυνατότητα του τόπου για επιλογή ανάπτυξης :
Ήπιας μορφής με προστασία του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος
Μικρομεσαίων επιχειρήσεων (σε όλους τους κλάδους) που αποτελούν και τον τροφοδότη της τοπικής οικονομίας
Σε τομείς & κλάδους που εμείς θα σχεδιάζουμε & θα αποφασίζουμε
Με χρήση τεχνογνωσίας προς όφελος της οικονομίας
Με δυνατότητα ανάπτυξης έρευνας σε κάθε παραγωγικό τομέα της οικονομίας
Με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες
Στα σχέδια τους δεν χωρά η προστασία της Υγείας και της Περίθαλψης των πολιτών, η αξία της Παιδείας, η αξία της προστασίας των αδυνάτων.
Τα σχέδιά τους, μέχρι σήμερα, δεν έχουν οδηγήσει σε κανενός είδους ανάπτυξη. Παραμένουν ίδια χωρίς να μπορούν να επιλύσουν βασικά προβλήματα 30 χρόνια τώρα. Λιμάνια, μεταφορές, ΧΥΤΑ/Υ, ΧΑΔΑ, Νοσοκομεία, Εκπαίδευση, οδικά δίκτυα παραμένουν προβληματικά. Εκατοντάδες εκατομμυρίων έχουν δαπανηθεί και παρόλα αυτά τα βασικά προβλήματα των νησιών μας παραμένουν άλυτα.
Και επειδή δεν μπορούν να τα καταφέρουν, μολονότι έχουν ξοδέψει δεκάδες εκατομμυρίων σε μελέτες που δίνονται με περίεργες απευθείας αναθέσεις και κατασκευές έργων αμφιβόλου αμφιβόλου αναπτυξιακής και κοινωνικής χρησιμότητας, πάνω στον πανικό της συνεχιζόμενης ύφεσης, που αυτοί οδήγησαν τη χώρα, αποφασίζουν να ελκύσουν επενδυτές ξεπουλώντας, όχι μόνο τις υποδομές (πώληση λιμανιών), αλλά και τη γη, ακόμα και το ανθρώπινο δυναμικό. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την επιμονή για Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που αποτελούν τον ορισμό της υποτέλειας.
Αυτού του είδους τα «αναπτυξιακά» σχέδια συναντιούνται μόνο σε χώρες προτεκτοράτα, ενώ είναι αντίθετα τόσο με το Σύνταγμα, την εθνική όσο και με την κοινοτική νομοθεσία.
Δεν είναι μόνο ανίκανοι, γίνονται και επικίνδυνοι.
Τους Προειδοποιούμε ότι δεν έχουν εκλεγεί με σκοπό να φέρουν και τον εργασιακό Μεσαίωνα στην Περιφέρειά μας, ωθώντας τις τοπικές οικονομίες στην πλήρη υποανάπτυξη και τους πολίτες στην εξαθλίωση.
Οι ταξικές επιλογές τους θα κριθούν από τους αγώνες των Κυκλαδιτών και των Δωδεκανήσιων. Αν έχουν επιλέξει να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της σύγχρονης νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, ο λαός θα τους σταματήσει και θα τους οδηγήσει για πάντα στις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας.
Καλούμε τον λαό των Κυκλάδων σε επαγρύπνηση και τους περιφερειακούς συμβούλους να αναλογιστούν την ιστορική τους ευθύνη και να σπάσουν την εκκωφαντική σιωπή τους, γιατί αυτό που διακυβεύεται μεθαύριο με την ψήφο τους είναι το ίδιο το μέλλον του τόπου, το μέλλον των παιδιών μας.
Όχι στην πολιτική της υποτέλειας
Ναι στην ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο & τις πραγματικές του ανάγκες
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ
ΤΕ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου