Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Θυρανοίξια Ι. Ναού Αγίου Κοσμά στο Αγερσανί Νάξου

Τα θυρανοίξια ενός νέου Ι. Ναού, τιμωμένου επ' ονόματι του εθνομάρτυρος Αγίου Κοσμά του Αιτωλού πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2012 το πρωί σε αγροτική περιοχή της δημοτικής κοινότητας Αγίου Αρσενίου (Αγερσανίου) Νάξου. Τα θυρανοίξια ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος βοηθούμενος από άλλους κληρικούς. Ο Ι.Ναός βρίσκεται σε χώρο, ο οποίος είχε παραχωρηθεί παλαιότερα στην Ενορία του χωριού και ανεγείρονται σήμερα οικήματα, (μερικά είναι ήδη έτοιμα), ενώ άλλα χρειάζεται να αποπερατωθούν, και τα οποία πρόκειται να στεγάσουν κατασκηνώσεις της Ενορίας αυτής. Με τη φροντίδα του Εφημερίου πατρός Συμεών Τελοπούλου, ο οποίος έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους κατοίκους του χωριού του Αγίου Αρσενίου (πέραν από την επιτέλεση των κύριων θρησκευτικών καθηκόντων του), θα υλοποιηθεί αυτός ο θεσμός των κατασκηνώσεων που θα δώσει την ευκαιρία σε πολλά παιδιά από τη Νάξο και άλλα μέρη να απολαύσουν, σε ένα ήρεμο τοπίο, την όμορφη ναξιακή φύση αλλά και να παίξουν και να ψυχαγωγηθούν και μάλιστα με ένα σωστό χριστιανικό τρόπο και να λάβουν ψυχωφελή διδάγματα που θα τους βοηθήσουν να γίνουν σωστοί χαρακτήρες και χρήσιμοι πολίτες στην κοινωνία. Ιδιαίτερη ευαισθησία για τη λειτουργία των κατασκηνώσεων αυτών δείχνει και ο Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος (όπως ανέφερε στο κήρυγά του) γιατί και ό ίδιος έχει προσφέρει παλαιότερα υπηρεσίες του σε ανάλογες κατασκηνώσεις στην Αίγινα και γνωρίζει τη σπουδαιότητα του θεσμού.
Οι άλλοι κληρικοί που παρευρέθησαν και ιερούργησαν μαζί με τον Μητροπολίτη μας κατά τα θυρανοίξια αυτά ήταν οι π. Λουκάς Τσατίρης, π. Ιωάννης Κουκάκης, π. Τιμόθεος Ελευθερίου, π. Συμεών Τελόπουλος και οι διάκονοι π. Νικόλαος Βλασερός και π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος, ενώ συμπροσεύχονταν και οι π. Παναγιώτης Θεοδωρίδης και π. Ιερώνυμος (Αρμένιος).
Στο Αναλόγιο τους εκκλησιαστικούς ύμνους και κείμενα απέδωσαν οι ιεροψάλτες: κ.κ. Θανάσης Παππάς, Δημήτριος Χατζηαποστόλου, Ιωάννης Κόντες, Εμμανουήλ Καπρής, Εμμανουήλ Σπανός και ο μαθητής Χριστόφορος Κάβουρας.
Μετά τη λήξη της θρησκευτικής ακολουθίας έγινε κέρασμα έξω από το Ναό. Προσφέρθηκαν πρόχειρο γεύμα, σταφύλι και γλυκά.
Παρευρέθηκε στη θρησκευτική αυτή εορτή αρκετό πλήθος πιστών, που έφτασαν κυρίως με αυτοκίνητα και υπήρχε πέριξ του Ναού αρκετός χώρος για στάθμευση αυτοκινήτων, ενώ καλαίσθητες πινακίδες καθοδηγούσαν άριστα τους οδηγούς να φτάσουν στο χώρο του Ναού και των κατασκηνώσεων. Παρευρέθη και ο πρόεδρος της δημοτικής κοπινότητας Αγίου Αρσενίου κ. Νικόλαος Μαργαρίτης.
Ο νέος Ναός του Αγίου Κοσμά στην ευρύτερη περιοχή του Αγερσανίου (περιοχή Καλαμούρια-Πλάκα) είναι μικρών διαστάσεων και (προς το παρόν;) ξέσκεπος στο μέσον, αλλά αρκετά καλαίσθητος, τον οποίο επιμελήθηκε ο ναοδόμος κ. Β. Σαγκριώτης.
Ως προς τον Άγιο Κοσμά είναι γνωστόν ότι συνδέεται και με τη Νάξο γιατί ο αδελφός του, σπουδαία μορφή της Εκκλησίας και αυτός, ο Χρύσανθος ο Αιτωλός, δίδασκε και ήταν διευθυντής στη Σχολή του Αγίου Γεωργίου Γρόττας. Μάλιστα ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είχε επισκεφτεί και τη Νάξο.
Άλλος ένας πολύ μικρών διαστάσεων Ναός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού υπάρχει στο Φιλώτι της Νάξου, αλλά τώρα θα τιμάται ο Άγιος και σ΄αυτόν τον εξαιρετικό χώρο με τον νέο Ναό του Αγίου στο Αγερσανί (περιοχή Καλαμούρια-Πλάκα) και έτσι η Νάξος θα τιμά ακόμη περισσότερο και θα εκπληρώνει καλύτερα ένα οφειλόμενο χρέος προς τον Εθνομάρτυρα και ιεραπόστολο Κοσμά τον Αιτωλό, ο οποίος που συνετέλεσε αποφασιστικά στη διατήρηση της χριστιανικής θρησκείας και του ελληνισμού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (ιδίως της βόρειας). 
Γιάννης Λογαράς 






Δεν υπάρχουν σχόλια: