Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Ο Περιφερειάρχης ευχαριστεί όσους δήλωσαν παρόντες στο μέτωπο της πυρκαγιάς – «Έδωσαν όλοι τη ψυχή τους»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης με σημερινή του δήλωση εκφράζει τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσους ήταν και παραμένουν παρόντες, για δεύτερη μέρα, στο πύρινο μέτωπο από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς στον Άγιο Σουλά μέχρι τα πρώτα σημάδια της ύφεσης.
Στη δήλωσή του αναφέρει τα παρακάτω:
«Μπορεί η νέα οικολογική καταστροφή που έπληξε το νησί μας να ξεκίνησε από την εσκεμμένη και δόλια πράξη κάποιου ή κάποιων που έβαλαν στόχο να αφανίσουν τον δασικό πλούτο της Ρόδου για τους δικούς τους ανομολόγητους λόγους και κίνητρα. Ίσως η καταστροφή να ξεκίνησε από την εξ ίσου εγκληματική αμέλεια κάποιου. Οι απαντήσεις για τη μία ή την άλλη περίπτωση πρέπει να δοθούν από τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες. Οφείλουμε όμως κυρίως να εκφράσουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας σε όσους βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς, συναισθανόμενοι ότι αυτό που προέχει είναι να περισώσουμε ό, τι μπορεί να περισωθεί από τα δάση μας. Στους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, του Στρατού και της Δασικής Υπηρεσίας, που επιβεβαίωσαν την αξιοσύνη τους δίνοντας μια ακόμα άνιση μάχη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται και στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος όπως και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που συνειδητοποίησαν άμεσα το μέγεθος της επαπειλούμενης καταστροφής και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για ουσιαστική ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Οφείλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς όλα τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που και αυτή τη φορά ήταν εκεί, πρώτοι και αποφασισμένοι να συνδράμουν με την εμπειρία και τα μέσα που διαθέτουν τη μεγάλη προσπάθεια να προστατευτούν οι πνεύμονες ζωής του νησιού μας. Εκεί και οι νέοι εθελοντές, οι “παρέες” των φίλων και των προσκόπων που επέδειξαν αυταπάρνηση και πάθος, δίνοντας αυθόρμητα, όπως όλοι, τη ψυχή τους, κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Αξιοθαύμαστος ο ζήλος ακόμα και η αυτοθυσία σε πολλές περιπτώσεις των ιδιοκτητών και χειριστών μηχανημάτων που ήταν ξανά και κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Νοιώθω την υποχρέωση ευχαριστήσω τους επιχειρηματίες εκείνους που πρόσφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, συνέβαλαν στον εφοδιασμό των “μάχιμων” και απέδειξαν ότι είναι πάνω απ’ όλα Πολίτες με συνείδηση. Ουσιαστική και η βοήθεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Μαζί με αυτούς και άλλοι συμπολίτες μας που έσπευσαν να προσφέρουν λίγα ή περισσότερα ευρώ για να υποστηριχθεί η διαδικασία της διοικητικής μέριμνας (τροφοδοσία με νερό και σάντουιτς) ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία τους. Αυτό και μόνο κάνει την ευγενική τους προσφορά ακόμα πολυτιμότερη.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υπαλλήλους της Περιφέρειας που είχαν την ευθύνη διάθεσης και συντονισμού των μέσων (μηχανήματα, κλπ) και έκαναν για μία ακόμα φορά το καθήκον τους, όπως επίσης και στον Δήμο της Ρόδου, τα στελέχη και τις υπηρεσίες του. Και τέλος, τα ΜΜΕ της περιοχής μας που συνέβαλαν καθοριστικά στην ενημέρωση, στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση της κοινωνίας μας.
Ο κίνδυνος της παράλειψης προσώπων και φορέων είναι πάντα υπαρκτός, όταν έχεις χρέος να δηλώσεις δημόσια την ευγνωμοσύνη σου σε όλους αυτούς τους συμπολίτες σου και μάλιστα, αν είναι δυνατόν, ακόμα και με το ονοματεπώνυμό τους. Διότι και σε αυτό το πύρινο μέτωπο δόθηκαν και προσωπικές μάχες.
Η καταστροφή είναι μεγάλη. Το ότι δεν πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις οφείλεται αποκλειστικά σε αυτούς. Τους οφείλουμε λοιπόν, όπως και στο νησί μας, μια δέσμευση: να κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να αναγεννήσουμε αυτό που σήμερα έγινε στάχτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: