Στη Σύρο βρέθηκε την Τετάρτη και Πέμπτη 25-26 Ιουλίου ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος. Κατά την παραμονή του, το βράδυ της Τετάρτης παραβρέθηκε στην 2η μετεκλογική Ανοιχτή Συνέλευση της Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Σύρου. Στην εισήγηση του, αφού έκανε μια σύντομη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αναφέρθηκε στην πολιτική μετεκλογική πραγματικότητα, επισημαίνοντας πως “η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ από κυβέρνηση διαπραγμάτευσης, αναδιαπραγμάτευσης, σταδιακής απαγκίστρωσης, έγινε κυβέρνηση πλήρους υποταγής στα κελεύσματα του διευθυντηρίου των δανειστών” και πως “εκείνοι που μας κατηγορούν ως λόμπι της δραχμής, αποτελούν το λόμπι του μνημονίου, και, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα μας οδηγήσουν στη δραχμή”. Στηλίτευσε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις του κ.Α.Σαμαρά για μείωση της ανεργίας, λέγοντας πως “πρόκειται για θράσος να μιλούν για ανεργία 10% μετά από 3-4 χρόνια, τη στιγμή που γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ύφεση του 7% στην οποία μας οδήγησαν, θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο.” Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις προτεραιότητες που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μέσα και έξω από τη Βουλή, ως δύναμη αντίστασης απέναντι στη φοροεπιδρομή, την αφαίμαξη των εισοδημάτων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά και ως δύναμη στήριξης όλων των μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης που θα ανακουφίσουν τους άνεργους, τους άστεγους, τους αδύναμους αυτής της κοινωνίας. Νωρίτερα το απόγευμα, μαζί με αντιπροσωπεία μελών της Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Σύρου, είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, κατά την οποία υπήρξε από πλευράς του προέδρου κ. Θ.Μήτσκα ευρεία ενημέρωση για τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της Σύρου, με προεξάρχοντα αυτά της ολοένα αυξανόμενης ανεργίας, της “ελαστικοποίησης” των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων και της προϊούσας εξαθλίωσης ανθρώπων που μέχρι πρότινος συγκεταλέγονταν στο λεγόμενο μεσαίο κοινωνικό στρώμα. Ιδιαίτερη βεβαίως συζήτηση έγινε για τα ζητήματα του ναυπηγείου του Νεωρίου και τα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται. Ο Ν.Συρμαλένιος επεσήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας γενικότερης κεντρικής ναυπηγικής πολιτικής δεδομένου του στρατηγικού χαρακτήρα του ναυπηγικού τομέα για την ελληνική οικονομία, και δεσμεύτηκε πως θα ενημερώσει την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και θα προχωρήσουν στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση και διατύπωση συγκεκριμένων στρατηγικών με κεντρικό άξονα τη δημιουργία ενός δημόσιου ναυπηγο-επισκευαστικού φορέα. Στη διαδικασία αυτή, διαβεβαίωσε πως θα υπάρχει διαρκής επαφή με ο Εργατικό Κέντρο και τους εργαζόμενους στο Νεώριο της Σύρου.
Επίσης, ο Ν.Συρμαλένιος, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των εργαζομένων, αναφέρθηκε στα δύο σχέδια νόμου τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ -πιστός στις προεκλογικές του εξαγγελίες- επεξεργάστηκε, με πρώτο το σχέδιο νόμου που κατέθεσε για την επαναφορά του κατώτερου μισθού, του επιδόματος ανεργίας, της μετενέργειας, άλλων ρυθμίσεων που αφορούν την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και την επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας και δεύτερο, την Πρόταση Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που παρουσίασε χθες σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, και η οποία τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση σε κοινωνικούς φορείς, καταναλωτικές οργανώσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις έως τις 3 Αυγούστου.
Το πρωί της Πέμπτης 26/7, ο Ν. Συρμαλένιος παραβρέθηκε στην προγραμματισμένη από την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου σύσκεψη για το νησί της Πάρου, στην οποία παρίσταντο ο Περιφερειάρχης κ. Γ.Μαχαιρίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Γ.Πουσσαίος και Τ.Μακρυωνίτης, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Χ.Βλαχογιάννης και υπηρεσιακά στελέχη Ν.Αιγαίου, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες για θέματα Πρωτογενούς Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ.Σ. Παμπάκας και κα. Δ.Διακοσταυριανού-Σώζου.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Ν.Συρμαλένιος δήλωσε πως θεωρεί σημαντικές τις πραγματοποιούμενες αυτές συσκέψεις καθώς καταγράφουν και αναδεικνύουν τα προβλήματα των νησιών, ενώ συμπλήρωσε πως θα ήταν καλό να πραγματοποιούνται και επί τόπου στα νησιά. Όπως δήλωσε, από αυτές τι συσκέψεις πρέπει να βγουν συμπεράσματα για την επεξεργασία και διεκδίκηση πολιτικών νησιωτικής ιδιαιτερότητας.
Ως ιδιαίτερα σημαντικό χαρκτήρισε το έργο της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού στην κωδικοποίηση των θεμάτων και των έργων του νησιού της Πάρου, ενώ με αφορμή την αποδοχή προτάσεων της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), σημείωσε ότι “αυτό σημαίνει πως με ισχυρή διαπραγμάτευση και μαχητική διεκδίκηση και σε πιο κεντρικά ζητήματα, μπορούμε να κερδίσουμε πολλά”, καταλήγοντας πως “χαμένοι αγώνες είναι μόνο αυτοί που δεν δόθηκαν”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου