Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο για όσους προκαλούν κακό στη χώρα

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας συγχαίρει τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη για την πρωτοβουλία του να καταθέσει πρόταση νόμου για τις «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις». Ως παραγωγικός φορέας της Ελλάδας οφείλουμε να χαιρετήσουμε την πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων και τις βασικές αρχές των προτάσεων του. Άλλωστε για το περιεχόμενο της πρότασης έχει ήδη αναπτυχθεί πλούσια συζήτηση μεταξύ πολιτικών και κοινωνικών φορέων. Αν μη τι άλλο, πρωτοβουλίες σαν αυτή ανοίγουν το πεδίο για έναν γόνιμο διάλογο που μόνο θετικός μπορεί να αποβεί για την πόλη και τον τόπο. Το ζήτημα των δημόσιων συναθροίσεων αποτελεί θέμα μείζον για την καθημερινότητα της πόλης μας, όπως και κάθε μεγάλου αστικού κέντρου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι παρενέργειες των όποιων στρεβλώσεων συνοδεύουν τις συναθροίσεις αυτές με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ρύθμισής τους είναι σαφές ότι συμβάλλουν στο μαρασμό της πόλης και στη στρέβλωση  της εικόνας της πρωτεύουσας και της χώρας διεθνώς. Είναι κοινός τόπος ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός και κοινωνικός διάλογος αγγίζει ουσιαστικά ζητήματα σύγκρουσης ελευθεριών και δικαιωμάτων, αλλά αν έχει νόημα η δημοκρατική διαδικασία και πρακτική είναι
ακριβώς αυτό: να εξισορροπεί με τον βέλτιστο τρόπο και κατόπιν διαλόγου και διαβούλευσης αυτές τις συγκρούσεις. «Πρωτοβουλίες σαν αυτή του κ. Καμίνη οφείλουν να στηριχθούν ανεπιφύλακτα  και να συζητηθούν από όλους όσους θέλουν να γίνουν βήματα προς τα μπροστά σε όλα τα επίπεδα. Μια λύση, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ζύμωσης και του σχετικού διαλόγου, στο ζήτημα των συναθροίσεων, που αποτελούν πια καθημερινό φαινόμενο θα είναι προς όφελος της πόλης των Αθηνών, αλλά και του τουρισμού και τελικά θα είναι προς όφελος της οικονομίας και της χώρας συνολικάΚαι οι λύσεις έρχονται μόνο μέσα από πρωτοβουλίες, εποικοδομητικές προτάσεις και κυρίως υπεύθυνο διάλογο», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης.
Απεργιακές Κινητοποιήσεις
Την ίδια ώρα ένα ακόμη πλήγμα, ενόψει των εορτών του Πάσχα, έρχεται να προστεθεί στην ήδη ταλαιπωρημένη (ή πολύπαθη) εικόνα του ελληνικού τουρισμού, με την εξαγγελία της απεργίας των εργαζομένων στα πλοία των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που κηρύχθηκε για την Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη. Συγχρόνως η εξαγγελθείσα απεργία για τη Μεγάλη Πέμπτη των οδηγών των ΚΤΕΛ επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις λίγες ελπίδες τουριστικής ανάκαμψης που έχει για φέτος η Ελλάδα.  Δυστυχώς, ο συνδικαλιστικός ναρκισσισμός δεν δείχνει να έχει όρια στην χώρα μας, αφού προσβλέπει σε πρόσκαιρα  οφέλη για το στενό   κλαδικό του  συμφέρον , αδιαφορώντας αν τελικά οι ενέργειες αυτές αποδειχθούν, μεσοπρόθεσμα, ότι λειτουργούν σε βάρος των δικών τους συμφερόντων. Όμως, η εξαιρετικά ζημιογόνος δράση των απεργιών αυτών στον τουρισμό, τον μοναδικό αναπτυξιακό κλάδο της χώρας  μας, επηρεάζει καίρια την απασχόληση και το περιφερειακό εισόδημα στην κρίσιμη αυτή οικονομική συγκυρία για την χώρα. Οι προσδοκίες για τον ελληνικό τουρισμό, το 2012, είναι πολύ λιγότερο αισιόδοξες από τις περυσινές. Μείωση των τουριστικών εσόδων το 2012 κατά 10%, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και προβλέψεων (ΙΤΕΠ), θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 70.000 θέσεων εργασίας. Με αυτές τις δυσάρεστες  εξελίξεις, τα προβλήματα  βιωσιμότητας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.
Άραγε πόσο κακό μπορούμε ακόμα να κάνουμε στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: