Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ότι αρχίζει ωραίο τελειώνει με …

Γαλάζιες κορώνες του Απ. Ψαρρά

Αν και άρχισε πολύ ευδιάθετα το Δημοτικό Συμβούλιο  της περασμένης Παρασκευής (20/01/12) με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, δεν είχε την ανάλογη εξέλιξη, καθώς η Παράταξη του Νίκου Μαράκη, έπειτα από ατάκα του Απόστολου Ψαρρά, ότι «ο «Καλλικράτης» είναι γραμμένος στα «πασοκικά», αποχώρησε από αυτό. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η κατανομή του ποσού της Σ.Α.Τ.Α για το τρέχων έτος, το θέμα των απαλλοτριώσεων για τη βελτίωση του δρόμου μεταξύ Αγίας Άννας και Καλαμουριών, οι ενέργειες που δύναται να κάνει ο Δήμος για το «χαράτσι» της ΔΕΗ προκειμένου να κερδίσει χρόνο για τους πολίτες, αλλά και το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης. 
Το  φλουρί
Το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο για τη νέα χρονιά άνοιξε ο Δήμαρχος
Μανόλης Μαργαρίτης ευχόμενος Χρόνια Πολλά και καλό ξεκίνημα σε όλους. Αμέσως μετά κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη πίτα από τους αρχηγούς των παρατάξεων, ενώ ο τυχερός της βραδιάς ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος Δονούσας Μαρίνος Σιγάλας, ο οποίος πήρε ως δώρο από το Δήμο το βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη «Το κάστρο της Νάξου και οι εκκλησιές του».
Βελτίωση  δρόμου Αγ. Άννα – Καλαμούρια
Στη συνέχεια ο  πρόεδρος του Δ.Σ  Φώτης Μαυρομάτης, έδωσε το λόγο στη Δημοτική Σύμβουλο ...
Σοφία Σαντοριναίου, η οποία ενημέρωσε τους παρόντες πως την ίδια ημέρα έγινε η πρώτη δικάσιμος του έτους για τις υποθέσεις των απαλλοτριώσεων που αφορούν τη βελτίωση του δρόμου μεταξύ Αγ. Άννας και Καλαμουριών. Παρά τις δυσκολίες όπως ανέφερε η ίδια (αντιδράσεις πολιτών, τιμές ακινήτων), αλλά και με τη βοήθεια του Γιώργου Καραμανή και Φώτη Μαυρομάτη έγινε η δικάσιμος και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει βγει η απόφαση. Ωστόσο ο πρόεδρος του Άγιου Αρσένιου που ήταν παρών στη σύσκεψη ζήτησε τη δέσμευση όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου πως θα προστατευθούν τα χωράφια του κόσμου και θα αποκατασταθούν πλήρως όσον αφορά την περίφραξη.
«Ανάσα» πριν το «χαράτσι»
Επίσης ο Δήμαρχος ανέφερε πως συγκεντρώθηκαν οι αιτήσεις των δημοτών που έχουν κατατεθεί  στο Δήμο για το «χαράτσι» της  ΔΕΗ. 229 αιτήσεις την ίδια μέρα, ενώ μέχρι τις 27 Δεκέμβρη είχαν συγκεντρωθεί άλλες 292, συνοδευόμενες με πάνω από χίλιους λογαριασμούς. Ο Δήμος θέλοντας να κερδίσει χρόνο για τους πολίτες θα καταθέσει σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μανόλη Μαργαρίτη ασφαλιστικά μέτρα στη ΔΕΗ και θα ζητήσει να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν μέχρι την απόφαση του συμβουλίου επικρατείας. Ωστόσο ο ίδιος θέλησε να ξεκαθαρίσει πως με αυτή την κίνηση δεν καταργείται ο φόρος αλλά παρατάσσεται. Μάλιστα ο Δήμαρχος κάλεσε του αρχηγούς των παρατάξεων αλλά και όποιον άλλο ήθελε την Τετάρτη (25/1) να πάνε στο διευθυντή της ΔΕΗ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μία κίνηση που εκ πρώτης βρήκε αντίθετο τον επικεφαλής της «Συμπαράταξης» ερωτώντας «γιατί να γίνει μια τέτοια κίνηση και να δημιουργούμε «κλίμα», αφού οι ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα ο Δήμος είναι πολύ σωστές και καλά σχεδιασμένες». Στο ίδιο θέμα η αρχηγός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ευδοκία Ψαρρά, ανέφερε πως πρέπει να καλέσουμε τον κόσμο να «παλέψει» για την κατάργηση αυτών των φόρων, ενώ η Θέκλα Κίζη ανέφερε πως υπάρχει παράδειγμα πως η ΔΕΗ Αμαρουσίου δέχεται να πληρώνεται για το ρεύμα και όχι για το «χαράτσι».
Το  «ξέσπασμα»
Εν συνεχεία ξεκίνησε ο «ηλεκτρισμός του κλίματος» με αφορμή ένα άρθρο μιας γνωστής τοπικής, ενημερωτικής ιστοσελίδας που αναφέρει πως ο Δήμαρχος ζήτησε κατάργηση του άρθρου 207 στην ΠΕΔ με έγγραφό του. Η αντιδήμαρχος Κουφονησίου Κατερίνα Συμιγδαλά έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία ήταν τα εξής: «Ποιος έφτιαξε την πρόταση που ο Δήμαρχος έστειλε στην ΠΕΔ και που ζητάει από το Υπουργείο Εσωτερικών την κατάργηση του άρθρου 207; Γιατί δε μας καλέσατε κ. Δήμαρχε πρωτύτερα να συζητήσουμε το θέμα; Γιατί λειτουργείτε πίσω από την πλάτη μας; Τελικά ποια είναι η πρόταση σας; Να καταργηθεί το 207, δηλαδή να μην είναι πρόεδροι οι Αντιδήμαρχοι στις Νησιωτικές κοινότητες; Μήπως με αυτό τον τρόπο ζητάτε ουσιαστικά την κατάργηση των Αντιδημάρχων; Δεν είδα κ. Δήμαρχε να διεκδικείτε με τόσο πάθος να γίνουν έργα στα νησιά μας…Μήπως θέλετε να μας ξεφορτωθείτε; Κι αν ναι γιατί δεν μας το λέτε καθαρά;» Ο δήμαρχος θέλοντας να ξεκαθαρίσει το θέμα ανέφερε πως ουδέποτε ζήτησε την κατάργηση του 207 αλλά «να ισχύσει στο άρθρο ότι ισχύει στις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες και να μπορεί ο κατά τόπον Αντιδήμαρχος να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες». Επίσης ο Μανώλης Μαργαρίτης χαρακτήρισε το άρθρο «ψευδές» και «κατάπτυστο» ενώ ανέφερε πως ο δημοσιογράφος «ήταν επικουρούμενος από τον κ. Νίκο Μαράκη». Ο επί κεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αντέδρασε λέγοντας στο Δήμαρχο πως «ο Δήμαρχος θεωρεί ότι με τον τσαμπουκά θα λύσει το θέμα.. Αν νομίζεις ότι έτσι λύνονται τα προβλήματα και θα καλύψεις όλες σου τις αστοχίες και παλινωδίες που έχεις δημιουργήσει στα νησιά.. είσαι γελασμένος. Εσύ δημιούργησες την ανακατοσούρα στα νησιά με τους χειρισμούς σου. Όταν ζητάτε να εφαρμοστεί στα νησιά ότι και στις άλλες Δημοτικές κοινότητες σαφώς και ζητάτε την κατάργηση του άρθρου 207 και των Αντιδημάρχων». Το ποτήρι ξεχείλισε όταν ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Ψαρράς επέρριψε ευθύνες στην παράταξη του Νίκου Μαράκη λέγοντας μάλιστα ότι «ο Καλλικράτης είναι γραμμένος στα πασοκικά» γεγονός που έκανε τη μείζονα μειοψηφία να αποχωρήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την έντονη αντίδραση του Γιώργου Καραμανή. Η Θέκλα Κίζη βλέποντας τα γενόμενα επεσήμανε πως: «Αν ο Ελύτης άκουγε αυτό το Δημοτικό συμβούλιο θα ντρεπόταν που ήταν Έλληνας», ενώ αναφερόμενη στο Δήμαρχο είπε «Δήμαρχε, όταν πηγαίνεις σε ανώτερα όργανα για  να βάζεις τέτοια ζητήματα θα πρέπει πρώτα να τα βάζεις στο Δημοτικό συμβούλιο. Να μη βρισκόμαστε εδώ «μπαχαλάκηδες» ξεχνώντας ένα από τα ωραιότερα κομμάτια της χώρας που τώρα κινδυνεύουν.. τι να πούμε.. Τέτοιοι είμαστε ας μας τα πάρουν; Ντροπή μας». Κατά την αποχώρηση της «Συμπαράταξης» ο Δημοτικός Σύμβουλος Στάθης Πιτταράς δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Με ευθύνη του δημοτικού συμβουλίου και του δημάρχου, έφτασε το επίπεδο της συνεδρίασης σε τέτοιο σημείο κατάπτωσης να θίγει ακόμη και την ελληνική γλώσσα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχωρεί η παράταξή μας για να μιλήσουνε Νεοδημοκρατικά όπως ξέρουνε μεταξύ τους»
Χρήμα από Σ.Α.Τ.Α
Ο υπεύθυνος  Αντιδήμαρχος για τα οικονομικά ζητήματα του Δήμου, Αργύρης Ανευλαβής  ανακοίνωσε την κατανομή των χρημάτων της Σ.Α.Τ.Α (1.583.000), τα οποία όπως επεσήμανε είναι λιγότερα κατά 80.000 ευρώ από τα περσινά, αλλά και δεν είναι και αρκετά για τις ανάγκες που έχει αυτή τη στιγμή ο Δήμος. Επίσης τα ποσά του προηγούμενου έτους της Σ.Α.Τ.Α που δεν απορροφήθηκαν θα προστεθούν σ αυτά του τρέχοντος έτους. Για όλη τη Νάξο το ποσό που θα διατεθεί φτάνει το 1.300.000 ευρώ και θα διανεμηθεί ως εξής: Για τη Χώρα 452.000 ευρώ, για το Φιλότι 138.000 ευρώ, για τον Άγιο Αρσένιο 83.000 ευρώ, για την Απείρανθο 82.000 ευρώ, για τη Βίβλο 54.000 ευρώ, για την Κόρωνο 55.000 ευρώ, για τις Μέλανες 44.000 ευρώ, για το Χαλκί 48.000 ευρώ, για τ6ην Κορωνίδα 43.000 για το Δαμαριώνα 42.000 ευρώ, για τον Κυνίδαρο 33.000 ευρώ, για το Γλινάδο 34.000 ευρώ, για το Σαγκρί 34.000 ευρώ, για το Γαλανάδο 29.000 ευρώ, για την Ποταμιά 24.000 ευρώ, για τη Μονή 20.000 ευρώ, για τις Εγγαρές, 16.000 ευρώ, για τη Γαλήνη 16.000 ευρώ, για το Δανακό 16.000 ευρώ, για το Σκαδό 13.000 ευρώ, για τη Μέση 12.000 ευρώ και για την Κεραμωτή 12.000 ευρώ. Από το συνολικό ποσό που θα δοθεί από τη Σ.Α.Τ.Α ΈΝΑ 11.5% θα κρατήσει ο Δήμος, δηλαδή 171.000 ευρώ, ενώ 26.000 ευρώ θα λάβει η Δονούσα, 24.000 ευρώ θα πάρει η Ηρακλειά, 37.000 ευρώ τα Κουφονήσια και 25.000 ευρώ η Σχοινούσα. Σύμφωνα με τον Αργύρη Ανευλαβή δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ορεινή Νάξο, η οποία έλαβε περισσότερα απ όσα έπρεπε (λόγω ορεινότητας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: