Η διασύνδεση των Κυκλάδων θα γίνει αποκλειστικά με υποβρύχια καλώδια ενώ στα νησιά θα διατηρούνται τα υφιστάμενα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ σε κάθε νησί θα υπάρχει υποσταθμός μετατροπής.
Το έργο της διασύνδεσης, που έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, θα καλύψει συνολικά τα νησιά...
Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Σύρο, Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο και μικρότερα νησιά που είναι συνδεμένα με τη Νάξο.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού δίνει δύο εναλλακτικές, οι οποίες έχουν ωστόσο κοινό παρονομαστή την πόντιση υποβρύχιων καλωδίων συνεχούς ή εναλλασσόμενου ρεύματος.
Στην πρώτη περίπτωση που προβλέπει τη χρήση καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος, εντάσσεται στο έργο και το νησί της Κύθνου, κάτι που δεν ισχύει στη λύση του καλωδίου συνεχούς ρεύματος.
Η πόντιση του καλωδίου θα ξεκινήσει από το Λαύριο, όπου βρίσκεται ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, ενώ οι διασυνδέσεις θα κλείσουν με «βρόγχο», ώστε να περιλάβουν και τα νησιά Τήνο και Άνδρο που είναι ήδη συνδεμένα μέσω της Καρύστου.
Από το 1993…
Το πράσινο φως για την καλωδιακή σύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο της ΔΕΗ έχει «ανάψει» το (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ από το 2009. Το σχέδιο που συζητείται επί 15 χρόνια, θα απαλλάξει όταν υλοποιηθεί τις Σύρο, Μύκονο και Πάρο από τους τοπικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, επιτρέποντας τη μεταφορά «πράσινης» ενέργειας από νησιωτικά αιολικά πάρκα. Σήμερα τα μικρά αυτόνομα συστήματα, για λόγους ασφαλείας, επιτρέπουν ελάχιστη απορρόφηση αιολικής ενέργειας.
Η προσπάθεια, που άρχισε το 1993, προέβλεπε τη διασύνδεση τόσο της Άνδρου όσο και της Τήνου, με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω Καρύστου, αλλά διακόπηκε στην Τήνο, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε προσφυγή των κατοίκων της ενάντια στην τοποθέτηση πυλώνων υψηλής τάσης στο νησί.
Έτσι, η ΔΕΗ άλλαξε την αρχική πρόβλεψη και από τα νησιά δεν διέρχεται γραμμή υψηλής τάσης. Η διασύνδεσή τους θα γίνεται με υποβρύχια καλώδια και σε κάθε νησί θα υπάρχει υποσταθμός κοντά στα σημεία κατάληξης των υποβρύχιων καλωδίων.
Οι τοπικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής (Σύρου, Μυκόνου, Πάρου) θα τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία με την προοπτική να αποξηλωθούν, όταν εξασφαλιστεί ότι το σύστημα προσφέρει ασφάλεια στην ηλεκτροδότηση. Η εξοικονόμηση που θα προκύψει για τη ΔΕΗ, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.
πηγή: http://www.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου