Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Η εορτή των Αγίων Πάντων στο Αγερσανί Νάξου

Τελέστηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011 το πρωί η εορτή των Αγίων Πάντων σε αγροτική τοποθεσία της περιοχής Αγίου Αρσενίου (ή Αγερσανίου) Νάξου.  Στον Όρθρο και θεία Λειτουργια ιερούργησε ο Εφημέριος του Αγίου Αρσενίου π. Συμεών Τελόπουλος, ενώ στο Ψαλτήρι τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι ιεροψάλτες κ.κ. Θανάσης Παπάς, Δημήτρης Ψαρράς, Γιάννης Ορφανός και Μανώλης Καπρής. Πλήθος  κόσμου συνέρρευσε στον Ναό, που βρίσκεται σε κτήμα
(του κ. Σταμάτη Μιχ. Σέργη) με λεμονιές και άλλα οπωροφόρα δένδρα, ενώ πιο πέρα υπάρχουν χωράφια με άλλες καλλιέργειες καθώς και εκτρέφονται και αγελάδες. Δηλ. έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια θρησκευτική λατρεία μέσα σε φυσικό και μάλιστα αγροτικό τοπίο, κάτι που μάλλον λείπει σε όσους ζούμε σε αστικό περιβάλλον, ακόμη και αυτής της πρωτεύουσας της Νάξου και βέβαια των επισκεπτών του νησιού από Αθήνα, άλλες πόλεις αλλά και από το εξωτερικό.
Μετά  τη θεία λειτουργία προσφέρθηκαν κεράσματα (πρόχειρα γεύματα και κρασί καθώς  και σουβλάκια) στους παρευρεθέντες στη θρησκευτική αυτή πανήγυρη των Αγίων Πάντων (με την οποία, ας σημειωθεί, κλείνει το ιερό λειτουργικό βιβλίο «Πεντηκοστάριον» το οποίο είχε ανοίξει τη βραδιά της Αναστάσεως). Σημειώνουμε, επίσης, ότι το εκκλησάκι αυτό των Αγίων Πάντων του Αγερσανίου στο μέσο του Λιβαδιού νοτίως του Αεροδρομίου της Νάξου, αντικρύζει τον άλλο Ναό των Αγίων Πάντων που βρίσκεται στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της απέναντι νήσου Πάρου.
    Ήταν  λοιπόν μια σπουδαία θρησκευτική πανήγυρις σε ένα όμορφο φυσικό τοπίο.
    Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: