Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Γλωσσικές επιδράσεις της Βενετικής διαλέκτου στην καθομιλουμένη ναξιακή

 Μια ενδιαφέρουσα γλωσσολογική ομιλία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 το απόγευμα στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της πρώην Σχολής Ουρσουλινών στο Κάστρο της Χώρας Νάξου με θέμα: «Γλωσσικά δάνεια από τη Βενετία στην καθομιλουμένη της νήσου Νάξου». Ομιλήτρια ήταν η κ. Susanna Rizzi, η οποία παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία των επιδράσεων της ιταλικής γλώσσας και ειδικότερα της Βενετσιάνικης διαλέκτου στην ομιλουμένη γλώσσα του τόπου μας ως αποτέλεσμα μιας μακράς της έρευνάς της και έδωσε χαρακτηριστικά παραδείγματα ιδίως από τη σύγχρονη (λαϊκή κυρίως) ναυτική ορολογία (μεγάλο μέρος της οποίας δημιουργήθηκε από τους Βενετούς). Επίσης με το χαρακτηριστικό επικοινωνιακό της ύφος, που έκανε ευχάριστη την όλη διάλεξη, η κ. Rizzi μίλησε και για ορισμένες επιδράσεις της ελληνικής γλώσσας στην ιταλική γλώσσα και την Ενετική διάλεκτο.
    Μετά  το τέλος της ομιλίας παρεμβάσεις  έκαναν ο ερευνητής της τοπικής  ιστορίας δικηγόρος (και πρόεδρος του Νομικού προσώπου για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και το Περιβάλλον του Δήμου μας) κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης και η ποιήτρια-συγγραφέας κ. Μαρία Γρατσία-Θεωνά.
    Στην  εκδήλωση παρέστησαν ο Αιδεσιμώτατος π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης, ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Ποσάντζης, ο διακεκριμένος συγγραφέας ιστορικός κ. Ben Slot, ο Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου κ. Σπύρος Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος Τύπου σε πολιτιστικά θέματα του Δήμου κ. Μανόλης Λυκουρόπουλος, ο Προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Νάξου κ. Μιχάλης Κοκκολάκης, ο συγγραφέας και εκδότης κ. Κώστας Κατσουρός, λοιποί εκπρόσωποι του επιστημονικού καθώς και του καλλιτεχνικού κόσμου της Νάξου και πλήθος κόσμου.
    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την  αιγίδα του Ιστορικού Αρχείου Νάξου, του Ιστορικού Ομίλου Νάξου «ΑΡΣόΣ» και του περιοδικού «Φλέα».
    Ομιλίες σαν την προαναφερθείσα είναι  πολύ χρήσιμες για την καλύτερη γνώση  γλωσσικών αλλά και γενικότερα επιστημονικών θεμάτων του τόπου μας και είναι μια ευκαιρία επίσης να ασχοληθούμε όλοι μας πιο συστηματικά με τη μελέτη του γλωσσικού ιδιώματος της Νάξου (η οποία πρέπει να γίνει μεταξύ άλλων και μέσα από τη μελέτη ναξιακών νοταριακών - συμβολαιογραφικών εγγράφων).
    Γιάννης Λογαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: