Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Η εορτή του Αγίου Θαλλελαίου στη Νάξο

 Με  λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Θαλλελαίου του μάρτυρος και ιαματικού (3ος αιώνας μ.Χ.) στον φερώνυμο Ι. Ναό του χωριού, το οποίο επίσης φέρει την ονομασία του Αγίου, την Παρασκευή 20 Μαΐου 2011 το πρωί καθώς και την παραμονή το βράδυ. Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Όρθρος και θεία Λειτουργία και προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος συμπαραστούμενος από τους κληρικούς: Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο ...
Κοττάκη (Εφημέριο χωριού Μονής), π. Ιωάννη Μανιό (Εφημέριο Φιλωτίου), π. Μάρκο Φάρκωνα (Εφημέριο Εγγαρών), π. Αντώνιο Βερύκοκκο (Εφημέριο Κορωνοχωρίου και Αγίου Θαλλελαίου), π. Χρήστο Χιονίδη (Εφημέριο Μελάνων) και τον διάκονο π. Νικόλαο Βλασερό. Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν ανήμερα της εορτής οι ιεροψάλτες κ.κ. Γιάννης Κόντες, Δημήτρης Παπάνης, Νεκτάριος Ανεσιάδης, Νικόλαος Σκουλάτος, Αντώνης Κονδύλης, Γιάννης Βλαχάκης, Γιάννης Κονδύλης κ.ά.
    Μετά  το πέρας της θείας λειτουργίας  έγινε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου και άλλων εικόνων και λαβάρων μέχρι το χωριό Άγιος Θαλλέλαιος (το οποίο απέχει περίπου διακόσια μέτρα από τον Ναό και είναι κτισμένο στην πλαγιά λόφου με μια υπέροχη θέα προς τον κάμπο των Μελάνων) και μέσα από τα γραφικά στενά του χωριού κατηφορίζοντας η θρησκευτική πομπή, της οποίας ηγείτο ο ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος, έφτασε μέχρι έξω από το κτίριο του Ειδικού Σχολείου και επιστροφή στον Ναό και απόλυση των ιερών ακολουθιών. Ακολούθησε φιλοξενία του Μητροπολίτη, των λοιπών κληρικών και των επισήμων (από την οικογένεια του Εφημερίου π. Αντ. Βερύκοκκου) στην υπερυψωμένη αίθουσα υποδοχής πλάι στον Ναό.
    Πλήθος  ανθρώπων από πολλές περιοχές του  νησιού ιδίως από την ευρύτερη περιοχή των Μελάνων, από τη Χώρα και από το Λιβάδι παρακολούθησε  τις ιερές ακολουθίες προς τιμήν  του Αγίου, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που προηγήθηκαν (την παραμονή έγινε ισχυρή καταιγίδα, νεροποντή και χαλαζόπτωση από την οποία καταστράφηκαν πολλές καλλιέργειες).
    Από τους επισήμους παρέστησαν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης  Μαργαρίτης, ο Αντιδήμαρχος κ. Αργύρης Ανεβλαβής, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού-Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου μας κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης κ. ά.
    Η γιορτή του Αγίου Θαλλελαίου είναι  από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές εορτές της πεδινής τουλάχιστον  Νάξου αν όχι και όλου του νησιού.
    Σημειώνουμε ότι πρώτα στον χώρο του Ναού υπήρχε Μοναστήρι (ένα από τα πιο παλιά του νησιού) και η Νάξος είναι από τα λίγα μέρη της Ελλάδας όπου τιμάται με τόση ιδιαιτερότητα η μνήμη του Αγίου Θαλλελαίου, για την εορτή του οποίου έχει συντάξει Ασματική ακολουθία ο εκ Νάξου Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης. 
    * Επίσης η μνήμη του Αγίου Θαλλελαίου γιορτάστηκε και σε άλλα σημεία του νησιού σε ενοριακούς Ναούς και επίσης και στον φερώνυμο μικρό Ναό που βρίσκεται στο πλάι (και ως είδος δεύτερου κλίτους) ενός μεγαλύτερου Ναού, αυτού της Παναγίας της Ελεούσας στην πλατεία του Μητροπολιτικού Ναού και του Επιτόπιου Μουσείου Χώρας Νάξου, πλησίον της οικίας Ελ. Κονδύλη. Ανήμερα της εορτής ιερούργησε ο Εφημέριος Ζωοδόχου Πηγής π. Απόστολος Βελώνης και στο Αναλόγιο τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν απλά και κατανυκτικά ο κ. Κώστας Μπάκαλος και ο κ. Γιώργος Στάης. 
    Γιάννης Λογαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: