Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΪΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ


Η Γιορτή της Μητέρας την Κυριακή 8 Μαίου 2011

Η μητέρα μας γιορτάζει όλο το χρόνο και όχι μόνο μια μέρα. Η αγάπη και η στοργή που μας έχει δώσει μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια είναι απεριόριστες και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να της ανταποδίδουμε την καλοσύνη και της θυσίες που έχει κάνει.
Γνωστός και ο λαϊκός μύθος που δείχνει την ανιδιοτέλεια της μητρικής αγάπης με θαυμαστό τρόπο.
Κάποτε ήταν , αναφέρει ο μύθος, κάποιος που αγαπούσε πολύ μια κοπέλα. Αυτή του ζήτησε ως απόδειξη της αγάπης του , να της φέρει την καρδιά της μητέρας του . Εκείνος πήγε σκότωσε τη μητέρα του και της ξερίζωσε την καρδιά με σκοπό να την προσφέρει στην  γυναίκα που αγαπούσε. Προχωρώντας στον δρόμο και κρατώντας στα χέρια του την καρδιά της μητέρας του , σκόνταψε και έπεσε. Τότε ακούστηκε μια φωνή από την μητρική καρδιά που του έλεγε: «χτύπησες παιδί μου;».
 Στην παγκοσμιοποιημένη και αλλοτριωμένη κοινωνία του σήμερα η Μάνα αποτελεί, σύμβολο και ενσάρκωση των ύψιστων αγαθών της αγάπης της φροντίδας και της αυτοθυσίας. Αποτελεί το θεμέλιο λίθο ...
της σύγχρονης αστικής οικογένειας, το άτομο το οποίο φέρνει στη ζωή και ανατρέφει τους νέους της, την αυγή και το φώς του κόσμου μας και εμφυσάει σε αυτούς τις αρχές, τα ιδανικά και τις πεποιθήσεις. Δεδομένης της σημαντικότητας του ρόλου της στην κοινωνία μας ύψιστη ευλάβεια και σεβασμός απαιτείται προς αυτήν που προσφέρει τόσα καλά χωρίς ανταπόδοση και η ... θέσπιση της Γιορτής της μητέρας συμβολίζει την εκτίμηση και την αγάπη όλου του κόσμου προς αυτήν ως ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσα προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει σε μας.
motherΣτην αρχαία Ελλάδα, μια γιορτή ανοιξιάτικη ήταν αφιερωμένη στη Θεά Γαία (Μητέρα Γη), μητέρα των θεών και των ανθρώπων. Αυτή ήταν και η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρας. Τη γιορτή αυτή διαδέχθηκε γιορτή  αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα. Η Ρέα ήταν η σύζυγος του Κρόνου και η Μητέρα του Δία και όλων των Θεών της αρχαίας Ελλάδας.
Στην Αγγλία του 15ου-16ου αι. μ.Χ.,  γιορταζόταν η «Mothering Sunday», δηλ. η «Κυριακή της Μητέρας», την 4η Κυριακή της Σαρακοστής, και ήταν αφιερωμένη στις μητέρες. Εκείνη τη μέρα όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν από τα αφεντικά τους μία μέρα άδεια, για να επισκεφτούν τα σπίτια τους και να περάσουν την μέρα τους μαζί με τις μητέρες τους.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στις αρχές του 20ού αιώνα, η δασκάλα Άννα Τζάρβις (Anna Jarvis) από τη Φιλαδέλφεια, αγωνίστηκε για την καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας, τη 2η Κυριακή του Μαΐου. Ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών μετά τη λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου το 1864. Οι αγώνες της Άννας Τζάρβις δικαιώθηκαν το 1914, όταν το Κογκρέσο όρισε την επίσημη εθνική Γιορτή της Μητέρας τη γιορτή αυτή.
Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, για να συνδυαστεί η Γιορτή αυτή με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαΐου.
Τα μηνύματα των πολιτικών μας για την Γιορτή της Μητέρας:


ΜΗΝΥΜΑ  ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ 
Η αναφορά στη μητέρα αποτελεί την πλέον προσωπική υπόθεση του καθενός από μας.
Ο όρος «μητέρα» δεν είναι δυνατόν να αναλύεται σαν όνομα εορτάζον, παρά μόνο ως βίωμα ψυχής.
Η μητέρα δίνει σώμα και ψυχή και γι αυτό κάθε πλεονάζουσα αναφορά αδυνατεί να αποδώσει την προσφορά της.
Με την  ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας της Μητέρας, εύχομαι σε όλες τις μητέρες χρόνια πολλά, με υγεία  και να είναι πάντα κοντά μας  για να αντλούμε δύναμη από την προσφορά και την προστασία τους.
                                      Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών  Κυκλάδων  
                                                  
                                                       Μανόλης Μαργαρίτης 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.
       Ερμούπολη, 4/5/2011                 
                        ΠΡΟΣ:
                    ΜΜΕ




Στη μεγάλη ηρωίδα της ζωής, τη Μάνα, καταθέτουμε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας, για την ανεκτίμητη υψηλή αποστολή και κοινωνική της  προσφορά.
Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στις Μητέρες  όλους του κόσμου, στα πρόσωπα  που μας δημιουργούν, μας μεγαλώνουν, μας στηρίζουν μας ενισχύουν μας εμπιστεύονται, μας αποτρέπουν, μας καθοδηγούν. Αποτελεί μια ιδιαίτερη μέρα για όλους μας. Η γιορτή της μητέρας δεν αντιπροσωπεύει μόνο μια καθιερωμένη ημέρα για την αναγνώριση και εκτίμηση της μητρότητας. Αποτελεί μια ιδιαίτερη ημέρα για όλους μας.
Είναι η παγκόσμια αναγνώριση της ιερής  αποστολής και της κοινωνικής της προσφοράς της μητέρας. Είναι  η γιορτή της παντοτινής, άδολης και ακατάλυτης αγάπης, της αφοσίωσης, της στοργής και της θυσίας. Τιμούμε τη μητέρα, εκφράζοντας την  ευγνωμοσύνη μας για την αγάπη, την πολύτιμη κοινωνική προσφορά και τις θυσίες που συμβολίζονται στο πρόσωπό της. Τιμώντας τη μητέρα τιμούμε το ανθρώπινο γένος
Αποτελεί  έκφραση κράτους δικαίου ο  σεβασμός στην πολυπλοκότητα του  ρόλου της σύγχρονης μητέρας. Η πολιτεία οφείλει να την στηρίζει, για να μπορεί να συνδυάζει ομαλά  οικογενειακές υποχρεώσεις, φροντίδα παιδιών, εργασία και παράλληλα  να αξιοποιεί τον δυναμισμό της, χωρίς περιθωριοποιήσεις και διακρίσεις σε βάρος της. Απαιτείται λοιπόν κοινωνική πρόνοια και στήριξη.
Σε  μια εποχή που μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς, ο ρόλος της  μητέρας γίνεται διαρκώς πιο  δύσκολος και απαιτητικός. Ο σεβασμός και η τιμή στο πρόσωπό της, πέρα από την αυτονόητη υποχρέωση του καθένα μας, υπαγορεύεται και από την ανάγκη της αναγνώρισης της προσφοράς της μητρότητας, στην οικογενειακή, κοινωνική  συνοχή και ευρυθμία.
Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες  και ελπίζω να γιορτάσουν την σημερινή ημέρα εισπράττοντας την αγάπη και την αναγνώριση που τους αξίζει.

Μήνυμα  του Βουλευτή Κυκλάδων Γιώργου Ν. Παπαμανώλη για την Γιορτή της Μητέρας.
Η γιορτή της μητέρας δεν αντιπροσωπεύει μόνο μια καθιερωμένη ημέρα για την αναγνώριση και εκτίμηση της μητρότητας.
Αποτελεί μια ιδιαίτερη ημέρα για όλους μας.

Είναι η παγκόσμια  αναγνώριση της ιερής αποστολής  της μητέρας και της κοινωνικής της προσφοράς.
Είναι η γιορτή της παντοτινής, άδολης και ακατάλυτης αγάπης, της αφοσίωσης, της στοργής και της θυσίας.

Σε μια εποχή  που μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς  ο ρόλος της μητέρας γίνεται διαρκώς πιο δύσκολος και απαιτητικός.
Ο σεβασμός και η  τιμή σ αυτό το πρόσωπο, πέρα από  την αυτονόητη υποχρέωση του  καθένα μας, υπαγορεύεται και από  την ανάγκη της αναγνώρισης της  προσφοράς της μητρότητας, στην οικογενειακή, κοινωνική και εθνική συνοχή και ευρυθμία.
Ευγνωμοσύνη, αγάπη  και τιμή για όλες τις Μανάδες  της οικουμένης και ιδιαίτερα  για τις συμπατριώτισσές μου  Κυκλαδίτισσες, αφιερώνοντάς τους λίγα λόγια από τον μεγάλο μας λογοτέχνη  Νίκο Καζαντζάκη:  
«..όλα  τα πρόφταινε ανέκοπα και αθόρυβα, σαν να'χαν τα χέρια της μιαν καλοπροαίρετη μαγική δύναμη, που κυβερνούσε με καλοσύνη την καθημερινή ανάγκη.»
Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μητέρες.
Γιώργος Ν. Παπαμανώλης
   Βουλευτής Κυκλάδων

ΜΗΝΥΜΑ  ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ, κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΗΓΑ,
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Η ημέρα τιμής που  αφιερώνουμε στη  μητέρα αποτελεί μια  παγκόσμια αναγνώριση του ιερού της  ρόλου και της  σημαντικότατης και  διαχρονικής της  προσφοράς, όχι μόνο στην οικογένεια αλλά και στην κοινωνία, γενικότερα.
Η μητέρα είναι το θεμέλιο  της οικογένειας, που με την κατάθεση ψυχής, την ανιδιοτελή αγάπη της, τη φροντίδα και τη στοργή της, αναθρέφει με αξίες  τα παιδιά της, τα στηρίζει στις δύσκολες στιγμές, τα συμβουλεύει και  τα νουθετεί, ώστε να γίνουν αυτάρκεις  άνθρωποι και σωστοί πολίτες.
Η τιμή και ο σεβασμός εκ μέρους όλων μας  είναι το ελάχιστο που μπορούμε να αντιπροσφέρουμε  ως ένδειξη ευγνωμοσύνης. 

Στις μητέρες του Τρίτου Κόσμου αφιερώνουν τη φετινή μέρα οι Οικολόγοι Πράσινοι


Ξεκινούν εκστρατεία υπέρ του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας

Στις 8 Μάιου οι Οικολόγοι Πράσινοι τιμάμε την Ημέρα της Μητέρας. Η μητρότητα αποτελεί διαχρονική κοινωνική αξία και διαρκή αδιαπραγμάτευτη φυσική διαδικασία. Η μητρότητα είναι συνυφασμένη με την προστασία του ανθρώπου, με την άνευ όρων προσφορά. Χωρίς να θεωρούμε την ανατροφή των παιδιών ευθύνη μόνο της μητέρας και χωρίς να υποχωρούμε από τους στόχους της γυναικείας χειραφέτησης, θεωρούμε ότι τιμώντας την μητρότητα  τιμούμε και τη μητέρα, την γυναίκα που όχι μόνο κυοφορεί αλλά και αναθρέφει.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι το έναυσμα να αναλογιστούμε ότι την εμπειρία αυτή δεν τη βιώνουν ισότιμα όλες οι νυν και μέλλουσες μητέρες. Η ανισότητα στην προστασία της μητρότητας και της μητέρας που υπάρχει μεταξύ ανεπτυγμένων και μη χωρών, αλλά και η κοινωνικοοικονομική ανισότητα  σε προηγμένες χώρες,  δημιουργούν καταστάσεις τραγικές. Όταν οι κοινωνίες δεν είναι φιλικές προς την μητρότητα, η βρεφική αλλά και η περιγεννητική θνησιμότητα των μητέρων δημιουργούν μαύρες σελίδες στα στατιστικά στοιχεία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι  αφιερώνουμε λοιπόν τη Φετινή Μέρα της Μητέρας στις τραγικές συνθήκες που βιώνουν οι μητέρες σε πολλά μέρη του κόσμου λόγω των επισφαλών συνθηκών γέννησης, διατροφής και εκπαίδευσης αλλά και αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο άλλο άκρο, καθώς επικρατεί η λογική που εμφανίζει την κύηση ως ασθένεια. Με  τη χειραγώγηση και την υποβολή της εγκύου στην βιομηχανία των καισαρικών και στις λεγόμενες σουίτες,  κυριαρχεί η ιδιωτικοποίηση της περιγεννητικής φροντίδας, απορροφώντας πολλά δις από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Πέρα από τη μάστιγα που θέλει μητέρα και παιδί στο βωμό του κέρδους, έχουμε σήμερα να αντιπαλέψουμε και την υποβάθμιση των δημόσιων υγειονομικών μονάδων. Στο δύσβατο μονοπάτι της αναδιάρθρωσης τους με όρους Μνημονίου, υπάρχουν πλήθος κενά για την όποια αλλαγή του τοπίου στην αντιμετώπιση της μητρότητας  ως φυσικού γεγονότος που χρήζει προστασίας από την πολιτεία.
Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζεται ύπουλα η πρακτική του πρόωρου απογαλακτισμού του βρέφους. Οικονομικά συμφέροντα, αλλά και η ελλιπής ενημέρωση ως προς τα οφέλη του θηλασμού,  στρέφουν  μητέρα και παιδί  στον απογαλακτισμό με την σταδιακή εκχώρηση   υποκατάστατου μητρικού γάλακτος, στερώντας και τους δύο από την σωματική επαφή που λειτουργεί προστατευτικά στον ψυχισμό μητέρας  και  βρέφους αλλά και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Η προστασία της μητέρας και του παιδιού απαιτούν την προάσπιση του πρωταρχικού αυτού δικαιώματος που αποτελεί διαχρονική  αξία για την ανθρωπότητα.
Την αναγνώριση αυτή εκφράζουμε εφέτος οι Οικολόγοι Πράσινοι,  δίνοντας διάρκεια στην Παγκόσμια ημέρα της Μητρότητας με την συμβολική σύνδεσή της με την καμπάνια της Θεματικής Ομάδας Υγείας  των Οικολόγων Πράσινων, για το Μητρικό Θηλασμό. Η καμπάνια θα κορυφωθεί με τη διοργάνωση ημερίδας τον Νοέμβρη ενόψει και της Παγκόσμιας  Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, 1-7 Νοεμβρίου. Για μας αποτελεί προτεραιότητα η άσκηση πίεσης ώστε να επενδύσει η πολιτεία χρόνο και χρήμα στην προάσπιση του θεμελιώδους αυτού δικαιώματος που προάγει την ψυχική και σωματική υγεία και των δύο μερών και συνιστά συνέχιση στη φυσική διαδικασία της μητρότητας.
Τιμούμε την μητέρα που στις δύσκολες αυτές συγκυρίες, ως εργαζόμενη ή μη αγωνίζεται  και ονειρεύεται ένα διαφορετικό κόσμο σε έναν φιλόξενο για το ανθρώπινο είδος πλανήτη,  γιατί αυτή είναι η φύση της  ως γυναίκας και μητέρας. Η κοινωνία οφείλει να ενισχύσει και να εμπλουτίσει περισσότερο την προστασία της μητρότητας σε όλες τις εκφάνσεις της, με στήριξη και αναγνώριση στα πλαίσια των εργασιακών δικαιωμάτων με θέσπιση κανόνων και νόμων,  σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

                   Η Θεματική Ομάδα Υγείας Οικολόγων Πράσινων
 


                  Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: