Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

  Σπουδαίο θρησκευτικό και πολιτιστικό γεγονός για την πόλη και το νησί της Νάξου αποτελεί η συναυλία της (ναξιακής) Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής «Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και Ιάκωβος Ναυπλιώτης» που πραγματοποιήθηκε στον Ι. Ναό των Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου του Πλανά στη Χώρα της Νάξου τη Κυριακή 10 Απριλίου 2011. Η εκδήλωση έγινε μετά από το τέλος της έκτου και τελευταίου κατανυκτικού Εσπερινού (που τελέστηκαν κατά Κυριακή την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην πόλη της Νάξου και αμέσως μετά το θείο κήρυγμα από τον Αρχιμανδρίτη π. Αλέξανδρο Μοστράτο).
    Πολυμελήςχορωδία που την αποτελούσαν μαθητές και μαθήτριες της  προαναφερθείσας Σχολής και άλλοι  συμπολίτες μας υπό τη διεύθυνση ...του καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Δημήτρη Παπάνη (με τη συμμετοχή και του Διευθυντή της Σχολής κ. Γιάννη Κόντε) ερμήνευσαν με θαυμαστή επιτυχία εκκλησιαστικούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Τη χορωδία αποτελούσαν οι ψάλτες: π. Πέτρος Αμοργιανός, Θεόδωρος Απειρανθίτης, Βασίλης Βασιλάκης, Γιάννης Βασιλάκης, Βασιλική Καράλλη, Νίκη Κατσαρά, Ευάγγελος Κατσαράς, Γιάννης Κόντες, Αγάπη Κουφοπούλου, Δημήτρης Λιανόπουλος, Γιώργος Μαϊτός, Σοφία Οικονόμου, Δημήτρης Τσάφος και Δημήτρης Ψαρράς, ενώ ισοκράτες ήταν οι: Νεκτάριος Ανεσιάδης, Νίκος Καράλλης, Γιάννης Μαϊτός και Στέφανος Χωριανόπουλος. Ενδιάμεσα των ύμνων παρεμβάλλονταν κατατοπιστικά κείμενα τα οποία διάβαζε ο κ. Γιώργος Σέργης.
    Παρέστησαν  στην εκδήλωση ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος (υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η Σχολή αυτή Βυζαντινής Μουσικής της Νάξου), πολλοί άλλοι κληρικοί και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε τον χώρο του Ι. Ναού και απήλαυσε την εξαιρετική απόδοση των ύμνων.
    Η Σχολή αυτή της Βυζαντινής Μουσικής της Νάξου αποτελεί «φυτώριο» για την ανάδειξη ιεροψαλτών που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν τα Αναλόγια των Ι. Ναών του νησιού μας. Το αισθητικό αποτέλεσμα της προαναφερθείσας συναυλίας και η ψυχική ανάταση που δημιούργησε, δίνουν την ελπίδα για την επίτευξη του στόχου αυτού. 
    Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: