Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στη Χώρα και στην Ποταμιά

    Με  λαμπρότητα τελέστηκε κι εφέτος στη Νάξο η εορτή του μεγαλομάρτυρες Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην πόλη, στα χωριά αλλά και σε εξωκλήσια, σε φερώνυμους ή ενοριακούς Ι. Ναούς της Νάξου την επομένη της ημέρας του Πάσχα δηλ. στις 25 Απριλίου 2011 (με μετάθεση αντί στις 23 Απριλίου).
    Στη Χώρα της Νάξου εόρτασαν οι δύο γραφικοί Ναοί του Αγίου Γεωργίου, ο ένας πλησίον της ομώνυμης ακτής και του Μετεωρολογικού Σταθμού Νάξου και ο άλλος πλησίον της ακτής της Γρόττας και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου. Στον πρώτο προαναφερθέντα. Ναό ιερούργησε ...ο Εφημέριος του Ι. Ναού Παντανάσσης ιερέας π. Κωνσταντίνος Λιανός και στο Αναλόγιο απέδωσαν τους εκκλησιαστικούς ύμνους και τα κείμενα οι κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Γιώργος Κρασσάς, Δημήτρης Λιανόπουλος, Γιάννης Λογαράς (και την παραμονή και Γιώργος Κορρές). Ο Ναός ανακαινίστηκε πρόσφατα και εντυπωσιάζει η απαστράπτουσα εικόνα του εσωτερικά και εξωραΐστηκε και ο εξωτερικός χώρος.
    Στον  Ναό του Αγίου Γεωργίου Γρόττας  ιερούργησε ο Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Νάξου ιερέας π. Απόστολος Βελώνης και στο Ψαλτήρι τους ύμνους απέδωσαν οι κ.κ. Στέλιος Βλησίδης, Κώστας Μπάκαλος, Χρήστος Κουφόπουλος κ.ά.
    Σημειώνουμε ότι ο Ναός αυτός του Αγίου Γεωργίου Γρόττας είναι συνδεδεμένος με την περίφημη ομώνυμη Σχολή στην οποία δίδαξε και ο επιφανής διδάσκαλος του γένους Χρύσανθος ο Αιτωλός, αδελφός του Εθνομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού και σχετική αφιερωματική μαρμάρινη στήλη έχει τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια προς τιμήν τους στον χώρο έξω από το Ναό. 
    Η εορτή του Αγίου  Γεωργίου στην Ποταμιά.
    Με  μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε κι εφέτος τη Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου 2011 η μνήμη του μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου στην Ποταμιά της Νάξου στον φερώνυμο όμορφο Ναό που αποτελεί και ενοριακό Ναό του μεσαίου χωριού της Ποταμιάς (του ονομαζόμενου και «Πλατανάκι»). Πολλοί κάτοικοι συγκεντρώθηκαν και από τους υπόλοιπους οικισμούς του χωριού και από αλλού για τη θρησκευτική λατρεία. Κατά τον Όρθρο και τη θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Εφημέριος του χωριού π. Εμμανουήλ Γρυλλάκης και στο Ψαλτήρι απέδωσαν τους θρησκευτικούς ύμνους και τα κείμενα οι κ.κ. Σταμάτης Ελένης, Νίκος Γιαμπουράς, Στέλιος Μαϊτός, Πασχάλης Μαϊτός και Γιάννης Λογαράς. Στη συνέχεια έγινε λιτάνευση εικόνων στα γραφικά δρομάκια της Μεσαίας Ποταμιάς καθώς και για λίγο και έξω από τον οικισμό και στον κεντρικό δρόμο και κατά τη διαδρομή είχε την ευκαιρία να θαυμάσει κανείς την εντυπωσιακά όμορφη φύση και τη σχεδόν ανεπανάληπτη θέα που προσφέρει η περιοχή καθώς και τα γραφικά μικρά ξωκλήσια και τα σπίτια των οικισμών που με το άσπρο χρώμα τους αποτελούν αντίστιξη στην πολύχρωμη εικόνα της ανθισμένης ανοιξιάτικης φύσης, που αξίζει να απολαμβάνει ο κάθε άνθρωπος, ιδίως ο κάτοικος των αστικών κέντρων. Αυτό το ανοιξιάτικο πανηγύρι των χρωμάτων της φύσης αποτελεί ένα θαυμάσιο συμπλήρωμα στην τόσο σπουδαία θρησκευτική πανήγυρη του μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας μας του Αγίου Γεωργίου.

    Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: