Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου και της Ώρας της Γης από το ΚΑΠΗ

    Κείμενο-φωτογραφίες: Γιάννης Λογαράς 
    Μια πολύ σημαντική πολιτιστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Μαρτίου 2011 το βράδυ στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ι. Ναού Παντανάσσης Νάξου. Τη διοργάνωσε το ΚΑΠΗ της Νάξου και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (στην οποία υπάγεται πλέον ως τμήμα της το ΚΑΠΗ). Η εκδήλωση αποτελείτο από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ο φιλόλογος καθηγητής και απερχόμενος πρόεδρος του ΚΑΠΗ κ. Γιάννης Λογαράς αναφέρθηκε στο νόημα της 25ης Μαρτίου του 1821 για την Ελλάδα, αλλά (με παράθεση στοιχείων) εξήρε και τη σημαντική συμμετοχή της Νάξου στην εθνεγερτήρια Επανάσταση. Επίσης εψάλη και ο εθνικός ύμνος.
    Στη συνέχεια η καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών της Επαρχίας Νάξου κ. Σοφία Κρητικού με αφορμή την παγκόσμιες εκδηλώσεις Γης εκείνης της βραδιάς τις αφιερωμένες στην Ώρα της, με ομιλία και με κατάλληλη προβολή ...κινηματογραφημένων σκηνών (βίντεο) (με χρήση και ηλεκτρονικού υπολογιστή και οθόνης) τόνισε την ανάγκη διάσωσης του πλανήτη μας που κινδυνεύει από τις αλόγιστες ενέργειες του ανθρώπου και τη μόλυνση που κάνει στο περιβάλλον. Μεταξύ άλλων ακούστηκαν και αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού σε μουσική σύνθεση του Γιάννη Μαρκόπουλου και ερμηνεία του Νίκου Ξυλούρη και εντυπωσίασε επίσης μια σύνθεση ενός μοντέρνου τραγουδιού με στίχους και μουσική Ναξίων μαθητών που αναφέρεται στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος της Γης.
    Μετά  το τέλος των ομιλιών στις 8.30 το βράδυ έσβησαν τα φώτα στην αίθουσα της εκδήλωσης, άναψαν κεράκια ως συμμετοχή στις δράσεις που γίνονταν παγκοσμίως εκείνη τη βραδιά για την Ώρα της Γης. Επίσης προσφέρθηκαν αναψυκτικά και γλυκά στους παρευρεθέντες.
    Στην  εκδήλωση παρέστησαν ο Εφημέριος Τριπόδων π. Εμμανουήλ Σκουλάτος, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Τοτόμης Πρωτονοτάριος και Δημήτρης Λιανός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φώτης Μαυρομάτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Δημήτρης Καραπάτης, κ. Γιώργος Καραμανής, κ. Στάθης Αγγελής κλπ., ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΑΠΗ κ. Γιάννης Ποσάντζης, ο Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Γιάννης Δρυμαλίτης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου κ. Μαρία Μάρκου, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου, κυρίως μέλη του ΚΑΠΗ. Ήταν μια αξιόλογη εκδήλωση που άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις.
    Προηγήθηκε  του κύριου μέρους της εκδήλωσης  η εισαγωγή που έκανε ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Νάξου και Μικρών κ. Στέλιος Μαυρογιαννόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς και τους στόχους του δημοτικού φορέα αυτού και την επιδίωξη για βελτίωση της προσφοράς προς τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και μεταξύ άλλων ευχαρίστησε και τον απερχόμενο γραμματέα του ΚΑΠΗ και νυν στέλεχος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Νικόλαο Σκουλάτο γιατί επωμίστηκε το κύριο μέρος της διοργάνωσης της πολύ επιτυχούς ημερίδας αυτής. Σημειώνουμε επίσης ότι το ΚΑΠΗ του Δήμου της Νάξου (πρωτοπορώντας σε ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες), διοργάνωσε για τρίτη φορά εφέτος εκδήλωση για την Ώρα της Γης, ενώ έχει διοργανώσει πολύ περισσότερες εκδηλώσεις για εθνικές και τοπικές επετείους. Τις προσπάθειες του ΚΑΠΗ υποσχέθηκε να συνεχίσει και να βελτιώσει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου, όπως τόνισε ο Πρόεδρος κ. Μαυρογιαννόπουλος. 
    Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: