Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου για τη σχολική βία

Μια αξιόλογη και ενδιαφέρουσα σχολική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Απριλίου 2011 το πρωί, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ι. Ναού Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου Πλανά στη Χώρα της Νάξου. Διοργανώθηκε από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου και είχε θέμα τη διερεύνηση του φαινομένου της σχολικής βίας (και έμμεσα και τρόπους αντιμετώπισής του). Τον κύριο λόγο στην εκδήλωση από πλευράς σχολείου είχαν οι μαθητές και μαθήτριες (αφού προηγουμένως είχαν επεξεργαστεί αρκετά το θέμα) και απηύθυναν κατάλληλες ερωτήσεις  προς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν βαρύνουσα γνώμη για το θέμα αυτό και έλαβαν κατάλληλες απαντήσεις.  ...
Απαντήσεις έδωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας π. Κωνσταντίνος Κύλης, ο κλινικός ψυχολόγος και υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Νοτιοανατολικών Κυκλάδων «Κλίμακα» κ. Κώστας Σκαρβέλης, η κοινωνική λειτουργός στο ειδικό σχολείο ΕΕΕΕΚ (Χώρας) Νάξου κ. Σωτηρία Ζουρνατζή και ο γυμναστής κ. Τάσος Βάβουλας.
    Οι  μαθητές και μαθήτριες της  ομάδας που οργάνωσαν και παρουσίασαν το πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν οι: Βούλα Μαργαρίτη, Αθηνά Πρωτονοταρίου, Τατιάνα Μπογιατζόγλου, Πέπη Σιδερή, Χρυσόστομος Λογαράς, Αντώνης Καρούσης, Βασίλης Ζούλης και Σοφοκλής Κουφόπουλος. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν η διευθύντρια του Σχολείου κ. Σοφία Οικονόμου και η καθηγήτρια κ. Κατερίνα Αντωνοπούλου και βέβαια υπήρχε και η ηθική συμπαράσταση όλου του διδακτικού προσωπικού του Σχολείου.
    Εκδηλώσεις  σαν την προαναφερθείσα είναι πολύτιμες γιατί απαιτείται προσπάθεια και πέραν της μελέτης της καθορισμένης ύλης των μαθημάτων, αλλά κυρίως γιατί κάνουν τους νέους να ασχολούνται και με σπουδαία κοινωνικά θέματα που αφορούν και τους ίδιους άμεσα (και έμμεσα και την κοινωνία) και οι οποίοι συμβάλλουν ώστε και το σχολικό περιβάλλον να γίνεται καλύτερο και η κοινωνία να είναι πιο ειρηνική και προοδευμένη. Τέτοιες εκδηλώσεις δίνουν διεξόδους και καλλιεργούν ενδιαφέροντα στους νέους ανθρώπους και μάλιστα σε μια εποχή που το ενδιαφέρον για τα κοινά είναι μάλλον περιορισμένο και κυριαρχεί το πνεύμα του καταναλωτισμού και του ευδαιμονισμού και που οι πειρασμοί και οι κίνδυνοι για τη νεολαία είναι μεγάλοι. Συγχαρητήρια σε όλους τους δημιουργούς και συνεργάτες της εκδήλωσης αυτής και παρόμοιων τέτοιων εκδηλώσεων. 
    Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: