Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΠΕΡΙ ΝΑΞΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

Του Νίκου Α. Δρη (Φυσικού - Μετεωρολόγου)
Email : nicodris@gmail.com
        Επίσημη ανάληψη εποχικής ηγεσίας από την Άνοιξη, το προηγούμενο δεκαήμερο από την ισημερία της 21ης Μαρτίου και θέλοντας η νέα αυτοκράτειρα να ευχαριστήσει τους Ναξιώτες αγρότες υπηκόους της, προαναγγέλλει για τις επόμενες ημέρες ένα βροχερό πρώτο τετραήμερο, ακόμη και με καταιγίδες, σύμφωνα με το «Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα χαρά σ’ εκείνο το γεωργό…». Παράλληλα όμως, για να μας δείξει και το αυστηρό της πρόσωπο η Άνοιξη, μας επιφυλάσσει και θυελλώδεις ανέμους των 8Β, έστω και με υψηλές, συνηθισμένες για τις περιόδους κυριαρχίας της, θερμοκρασίες.
      Οι  άνεμοι, βοριάδες στην πλειονότητά τους, θα φτάσουν τα 8Β σχεδόν καθ’ όλες τις ημέρες και μάλιστα για Παρασκευή και Σάββατο θα έχουμε και 9Β δυτικά της Νάξου προς Πειραιά.
      Η θερμοκρασία, σε συνήθη για την εποχή επίπεδα, θα κυμανθεί μεταξύ 11 και 14 β. η ελάχιστη και μεταξύ 15 και 20 β. η μέγιστη. Στα ορεινά η θερμοκρασία θα είναι μέχρι και 4 βαθμούς χαμηλότερη, αντιστρόφως ανάλογα προς το υψόμετρο.
      Σε  αντίθεση με το προηγούμενο επταήμερο, θα έχουμε συννεφιά όλες τις ημέρες και μάλιστα μέχρι την Κυριακή  βροχή και καταιγίδες.

      Αναλυτικότερα ανά ημέρα προβλέπεται : 
Πέμπτη 31/3 : Νεφώσεις με βροχή και καταιγίδες, με ανέμους ΝΑ 6-7 Β και θερμοκρασία 14–17 β.
Παρασκευή 1/4 : Νεφώσεις με βροχή και καταιγίδες, με ανέμους ΒΑ και σταδιακά μέχρι το μεσημέρι και στα δυτικάκαι θερμοκρασία 13–16 β.
Σάββατο 2/4 : Νεφώσεις με βροχή και καταιγίδες, με ανέμους Β και στα δυτικά και θερμοκρασία 12–15 β.
Κυριακή 3/4 : Νεφώσεις με βροχή, με ανέμους Β και σταδιακά μέχρι το βράδυ και θερμοκρασία 11-16 β
Δευτέρα 4/4 : Νεφώσεις με πιθανή βροχή, με ανέμους Β και θερμοκρασία 12–18 β
Τρίτη 5/4 : Λίγες νεφώσεις, με ανέμους Β 7-8Β και θερμοκρασία 13-19 β.
Τετάρτη 6/4 : Νεφώσεις, με ανέμους Β και σταδιακά μέχρι το βράδυ και θερμοκρασία 14–20 β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: