Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Μηνύματα για την απώλεια του Ιάκωβου Καμπανέλλη Το Σάββατο 11.30 η κηδεία

Στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης θα ψαλεί το Σάββατο, στις 11.30 π.μ., η νεκρώσιμος ακολουθία για τον μεγάλο Ναξιο θετρικό συγγραφέα και ακαδημαϊκό και θα ακολουθήσει η ταφή του, στο δεύτερο νεκροταφείο της Αθήνας.

Δύο ακόμη μηνύματα Nαξίων για τον θάνατο του Ιάκ. Καμπανέλλη. Απο την ΣΥΜΠΡΑΤΑΞΗ και απο τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Νοτιου Αιγαίου



Θέμα: «Μήνυμα για την απώλεια του Ιάκωβου Καμπανέλλη»
Η Νάξος  και η Ελλάδα αποχαιρετούν σήμερα ένα άξιο τέκνο τους, έναν Ναξιώτη που με την ζωή και το έργο του μας έκανε όλους περήφανους που καταγόμαστε από αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Τα λόγια  είναι λίγα για να εκφράσουν τον  θαυμασμό μας απέναντι στην Αντιστασιακή Δράση (και την φυλάκιση στο στρατόπεδο Μαουτχάουζεν από τους Γερμανούς Κατακτητές) και το πνευματικό έργο του Ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη. Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση επιβάλλει την πνευματική αφύπνιση και την αντίσταση έναντι της επαπειλούμενης οικονομικής κηδεμονίας οφείλουμε όλοι να παραδειγματιστούμε από την ζωή και το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Η «Γειτονιά  των Αγγέλων» (έργο του που συγγράφηκε το 1963) τον υποδέχεται κάνοντας τον κόσμο μας σημαντικά φτωχότερο.

Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Εκ  του Γραφείου Τύπου
Της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
              Σύρος, 29.3.2011
Αποχαιρετισμός  στον συμπατριώτη και οικογενειακό φίλο Ιάκωβο Καμπανέλλη.
 Είχαμε τη Δωρεά  Θεού εμείς οι Ναξιώτες, να  γεννηθεί στην γη μας , ο  Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο εστεμμένος  Ποιητής και Μέγας Θεατρικός  Συγγραφέας της Σύγχρονης Ελλάδας.
 Παιδικά χρόνια  δύσκολα, ζωή βασανισμένη, μεγάλωσε  και θέριεψε και κατέκτησε  τον κόσμο όλο, με το ελεύθερο  πνεύμα του, το ήθος, την αξιοπρέπεια,  την ευγένεια, τα βαθειά δημοκρατικά  του αισθήματα, τον ασυμβίβαστο  χαρακτήρα του, το πάθος του, την μεγαλοσύνη και μεγαλοψυχία του, το αξεπέραστο και απαράμιλλο συγγραφικό και ποιητικό του έργο.
 Μοναδικός λειτουργός των Ελληνικών Γραμμάτων, Θρύλος στην Ιστορία της  Τέχνης, ακούραστος Εργάτης του  Πολιτισμού, ξεχωριστός Φίλος, Ανεκτίμητος Σύντροφος, εκπληκτικός Πατέρας και ένας υπέροχος Παππούς.
 Φωτεινή παρουσία στους μίζερους καιρούς μας, θαυμαστός Υμνογράφος του Ουμανισμού, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης αγάπησε την Ελλάδα πολύ, αγάπησε τη Νάξο περισσότερο.
 Σπάνια περίπτωση  πνευματικού Ανθρώπου που έτυχε της ευρύτερης αποδοχής όλων των ομότεχνών του και όχι μόνο, και τιμήθηκε όσο λίγοι στην ζωή , εντός και εκτός συνόρων.
 Δύσκολα αποχαιρετάς  έναν Δάσκαλο τέτοιου μεγέθους  και συγχρόνως τόσο σεμνό και  διακριτικό Άνθρωπο. Γιατί όπως  έλεγε και ο Σεφέρης «…… όταν αραιώνουν οι τάξεις, χαμηλώνουν οι φωνές…»
 Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης,  ταξιδεύει στην άπλαστη αρμονία  των Ουρανών, ευτυχής και πλήρης.
        Καλό του ταξίδι.
   Στους αγαπημένους του, εύχομαι τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια.
              Γιώργος Γκούφας
Πρόεδρος του Περιφερειακού  Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: