Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση διαλόγου στην Αθήνα στις 27 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή αιρετών από τα νησιά του Αιγαίου,

Συναντήσεις διαλόγου αιρετών, πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμαρχοι σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των νέων  δήμων, αλλά και στα οικονομικά και ζητήματα ανάπτυξης.
Η πρώτη  συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα  στις 27 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή αιρετών από τα νησιά του Αιγαίου, την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα , και θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συναντήσεις στην Πάτρα στις 3 Φεβρουαρίου και στην Θεσσαλονίκη στις 14 Φεβρουαρίου.
  Τη συνάντηση της Αθήνας παρακολούθησαν Δήμαρχοι από τις Κυκλάδες με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής  Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων κο Ιωάννη Δεκαβάλλα  Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης.
  Το πρόγραμμα της συνάντησης  περιελάμβανε δύο βασικές θεματικές  ενότητες. Η πρώτη αφορούσε τον  προγραμματισμό και τα θέματα  οργάνωσης και λειτουργίας των  νέων Δήμων και των Νομικών τους προσώπων, ενώ η δεύτερη θεματική ενότητα αφορούσε τα οικονομά θέματα των ΟΤΑ, καθώς επίσης και τα αναπτυξιακά προγράμματα τους, όπως είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, η ΣΑΤΑ, το νέο Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ», το ΕΣΠΑ και ο ΘΗΣΕΑΣ .
Η ημερίδα  ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Περιφερειάρχη Αττικής κο Σγουρό , τον Δήμαρχο Αθηναίων κο Καμίνη και από τον Πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ κο Μπαλασόπουλο. Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς μίλησαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, των οποίων οι τοποθετήσεις εστιάσθηκαν κυρίως στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι στο νέο τους ξεκίνημα αλλά και στα οικονομικά θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του ‘’Καλλικράτη’’. Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν  όσοι από τους συμμετέχοντες Δημάρχους επιθυμούσαν να τοποθετηθούν αλλά και να θέσουν ερωτήματα επί των θεμάτων της συνεδρίασης. Οι νησιώτες Δήμαρχοι τοποθετήθηκαν κύρια  στην ανάγκη στελέχωσης αλλά και υποστήριξης κύρια των μικρών νησιωτικών Δήμων, στην αναγκαιότητα οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων, στην άμεση χρηματοδότηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων  από την πρώην Νομαρχιακή  Αυτοδιοίκηση  στους Δήμους, στη χρηματοδότηση των εγκεκριμένων έργων του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, στην επιτάχυνση  του ΕΣΠΑ για την κατασκευή έργων υποδομής στα νησιά μας, στην επαναφορά για τους τουριστικούς Δήμους του τέλους παρεπιδημούντων στο ποσοστό του 2% ,  ενώ έθεσαν πολλά ερωτήματα κυρίως σε ότι αφορά στη συγχώνευση και τη λειτουργία  των δημοτικών νομικών προσώπων και ΤΣΝ επιχειρήσεων.
Απαντήσεις, αλλά και ενημέρωση επί των ζητημάτων που έθεσαν οι αιρετοί έδωσαν στελέχη της ΚΕΔΚΕ και της ΕΕΤΑΑ και ειδικότερα ο κος Ζυγούρης για νομικά θέματα, οι κ.κ. Γούπιος και Ράλλης από την ΕΕΤΑΑ για οικονομικά θέματα και για ερωτήματα που αφορούσαν τα νομικά πρόσωπα και τις δημοτικές επιχειρήσεις,  ενώ ο κος Μαΐστρος σύμβουλος του Προέδρου της ΚΕΔΚΕ, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για θέματα που αφορούν το ΕΣΠΑ και τα αναπτυξιακά προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το  σύνολο των αιρετών αναγνώρισε την  αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα διενέργειας τέτοιων συναντήσεων ειδικότερα την περίοδο που διανύουμε όπου το Πρόγραμμα  ‘’Καλλικράτης’’ και οι νέοι Δήμοι πραγματοποιούν τα « πρώτα τους βήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: