Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Παρουσίαση της δράσης «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»

 Στο πλαίσιο  της προσπάθειας που καταβάλλεται για ενημέρωση των επιχειρήσεων του Νομού, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου (ΕΤ.Α.Π) Κυκλάδων σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΝ.ΕΤ (Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία), Εταίρο του Ενδιάμεσου Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» (ΕΦΕΠΑΕ), για τις Περιφέρειες Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, διοργάνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου 2011, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου στην  Ερμούπολη, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση της Δράσης «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», το οποίο προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού (Γενική Γραμματεία Τουρισμού) στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ 2007-2013. 
Την εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε σε απευθείας διασύνδεση, μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης, με τα τοπικά γραφεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο, τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Γιώργος Πουσσαίος.  
Την αναλυτική  παρουσίαση του Προγράμματος «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» και τις δυνατότητες χρηματοδοτικής ενίσχυσης των επιλέξιμων επιχειρήσεων, πραγματοποίησε ο κ. Αλέξανδρος Παπαγιάννης, στέλεχος της ΕΛ.ΑΝ.ΕΤ., ενώ ιδιαίτερα χρήσιμες και επεξηγηματικές, ήταν οι παρεμβάσεις που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Πουσσαίος, καθώς επί της θητείας του ως Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, σχεδιάστηκε η δράση και συντάχθηκε ο σχετικός οδηγός.
Το πρόγραμμα  αποσκοπεί στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών των τουριστικών μονάδων, στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων και στη δημιουργία υποδομών και σχεδίων δράσεων που πληρούν τα κριτήρια οικολογικής πιστοποίησης
Δικαίωμα  συμμετοχής στη δράση, έχουν υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις με έναρξη δραστηριότητας πριν τη 1/1/2009, που λειτουργούν ως κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα που λειτουργούν νόμιμα (με Ειδικό Σήμα Λειτουργίας ΕΟΤ) στην ελληνική επικράτεια ανεξαρτήτως κατηγορίας 
Παρουσιάσθηκαν και αναλύθηκαν εκτενώς από τον κ. Αλέξ. Παπαγιάννη, οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ τονίστηκε η καινοτομία της δράσης, ως προς τη μείωση της γραφειοκρατίας και την πιστοποίηση της ίδιας συμμετοχής των επενδυτών, η οποία δεν απαιτείται.
Επίσης  παρουσιάσθηκαν αναλυτικά, οι κατηγορίες δαπανών οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν, καθώς και τα μέγιστα επιλέξιμα ποσοστά ή ποσά ανά κατηγορία δαπανών επί του προϋπολογισμού του έργου, ο προϋπολογισμός και η διάρκεια υλοποίησης έργων, το ύψος της δημόσιας επιχορήγησης και η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, η οποία είναι ανοικτή από 20/12/2010 έως 25/2/2011.
Όπως τονίστηκε από τον εισηγητή, οι προτάσεις που δεν θα υποβληθούν ηλεκτρονικά δεν θα αξιολογηθούν.

Εκτενής αναφορά έγινε και στην διαδικασία η οποία ακολουθείται αφού κατατεθεί η πρόταση και στον τρόπο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων (προκαταβολή, ενδιάμεσες καταβολές και αποπληρωμή), που αποτελεί καινοτομία και ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την εξυπηρέτηση των επενδυτών. 
Στην  εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, ο Α ΄Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Βασιλικός, ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Λεονάρδος Ρούσσος, μέλη του Δ.Σ, ο κ. Αντώνης Μαραγκός υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Αναπτυξιακών Έργων της ΕΤ.Α.Π., στελέχη της ΕΤ.Α.Π. και επαγγελματίες των οκτώ νησιών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης να συμμετάσχουν ενεργά στην παρουσίαση και να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: