Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Πρόταση του περ. συμβ. Μυκόνου κ.Κουκά για τροποποίηση του Οργανισμού Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Σύσταση Γραφείων και Τμημάτων Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου

Θέμα: Τροποποίηση του Οργανισμού Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Σύσταση Γραφείων και Τμημάτων Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου με εφαρμογή της παραγράφου 7 του άρθρου 241 του ν.3852/2010.
      Σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφος 3, στοιχείο ιβ) του ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Α΄ 87) συγκροτήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η περιφερειακή ενότητα Μυκόνου, που περιλαμβάνει το δήμο Μυκόνου. Η πρόβλεψη αυτή του νομοθέτη έληξε μια χρόνια αδικία εις βάρος των κατοίκων της Μυκόνου που έως τότε - αντίθετα από όλα τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια με παρεμφερή ανάπτυξη και πληθυσμό που διέθεταν Επαρχεία - υπάγονταν απευθείας στην Ερμούπολη, ως πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων και συγκεκριμένα στο επαρχείο Σύρου. Οι κάτοικοι της Μυκόνου με ανακούφιση δέχθηκαν αυτήν την θετική εξέλιξη, η οποία έκανε πράξη τις κυβερνητικές εξαγγελίες για άμεση πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και αισθάνθηκαν ότι πλέον θα απολάμβαναν τα αγαθά της ίσης μεταχείρισης και της δίκαιης αντιμετώπισης. Άλλωστε, ο νησιωτικός χαρακτήρας της Περιφέρειας μας επιβάλλει  τη λήψη μέτρων διαφορετικών για το κάθε νησί συγκριτικά με τις  άλλες περιοχές. Επίσης, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (εγκύκλιος, Αριθ. Πρωτ.: 46524), η εκλογική περιφέρεια Μυκόνου εκπροσωπείται από δυο (2) περιφερειακούς συμβούλους, οι πρώτοι εκ των οποίων και εξελέγησαν στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010.
      Στην  συνέχεια και με το προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμ. 130/2010 «Οργανισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» δημοσιεύθηκε ο πρότυπος εσωτερικός οργανισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στον οργανισμό καθορίζονται μεταξύ άλλων οι υπηρεσιακές μονάδες της Περιφέρειας και η διάρθρωση αυτών. Με έκπληξη και απορία στον ανωτέρω οργανισμό διαπιστώνεται ότι από τις 13 ενότητες της Περιφέρειας μας, μονάχα σε αυτήν της Μυκόνου δεν συστήνεται καμία αποκεντρωμένη υπηρεσία της Περιφέρειας με αποτέλεσμα και πάλι οι κάτοικοι της Μυκόνου και οι διοικητικές τους ανάγκες να υπάγονται πλήρως στην πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων, αν και κατοικούν πλέον σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα. Αναλυτικότερα, τα Γραφεία ή Τμήματα που συστάθηκαν σε όλες τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες των Κυκλάδων πλην της Μυκόνου είναι τα ακόλουθα : 


  1. Τμήμα Τεχνικών Έργων της  Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του οικείου νομού (άρθρο 6). Στα Τμήματα αυτά υπάγονται αρμοδιότητες που αφορούν ιδίως στη μελέτη και την εκτέλεση των έργων οδοποιίας και των λιμενικών έργων, την εκτέλεση και μελέτη εγγειοβελτιωτικών έργων, έργων περιβάλλοντος και υδραυλικών έργων που κατά αρμοδιότητα ανήκουν στην Περιφέρεια, σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Αντίθετα, για την Μύκονο προβλέπεται στο ίδιο άρθρο ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, με έδρα την Ερμούπολη, έχει την κατά τόπο αρμοδιότητα.

  1. Τμήμα Διοικητικού της  Διεύθυνσης Διοίκησης (άρθρο 10). Τα Τμήματα Διοικητικού των Περιφερειακών Ενοτήτων είναι αρμόδια ιδίως για την εξυπηρέτηση θεμάτων που σχετίζονται με την υπηρεσιακή κατάσταση ή την οικονομική κατάσταση των υπαλλήλων των αντίστοιχων περιφερειακών ενοτήτων. Επιπλέον, στα τμήματα αυτά οργανώνεται, ταξινομείται και τηρείται το πρωτόκολλο, καθώς και το φυσικό και ηλεκτρονικό αρχείο των υπηρεσιών της αντίστοιχης περιφερειακής ενότητας. Επίσης, είναι αρμόδια για τη διακίνηση της αλληλογραφίας της περιφερειακής ενότητας, την επικύρωση αντιγράφων και φωτοαντιγράφων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής.

  1. Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κυκλάδων (άρθρο 16). Στα Τμήματα Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων των Κυκλάδων ασκούνται αρμοδιότητες σε τοπικό επίπεδο όλων των τμημάτων (ενδεικτικά: Αλιείας, Κτηνιατρικής, Τοπογραφίας, Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) της αντίστοιχης Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Οι αρμοδιότητες δηλαδή ανάγονται ιδίως στη μέριμνα για την ανάπτυξη και την ποιοτική βελτίωση των τομέων της φυτικής και της ζωικής παραγωγής.

  1. Τμήμα Μεταφορών και  Επικοινωνιών της  Διεύθυνσης Μεταφορών  και Επικοινωνιών Κυκλάδων (άρθρο 22). Στα Τμήματα Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων ανήκουν σε τοπικό επίπεδο οι αρμοδιότητες των Τμημάτων των Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών (ενδεικτικά: Αδειών Κυκλοφορίας, Χορήγησης Αδειών Οδήγησης, ΚΤΕΟ) των περιφερειακών ενοτήτων στις οποίες υπάγονται.

  1. Γραφείο Δημόσιας Υγιεινής και  Κοινωνικής Μέριμνας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων (άρθρο 26). Τα Γραφεία έχουν τοπική αρμοδιότητα στις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες, ως αποκεντρωμένες μονάδες των Τμημάτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής και Κοινωνικής Μέριμνας (δηλαδή: Φαρμάκων και Φαρμακείων, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου, Υπηρεσιών και Επαγγελμάτων Υγείας).

          Επιπλέον, μονάχα ως παράλειψη  ή ελλιπή γνώση  της πραγματικότητας  των νησιών μας και των ιδιαιτεροτήτων τους μπορεί να ερμηνευτεί η μη σύσταση αποκεντρωμένου Γραφείου Τουρισμού Μυκόνου του Τμήματος Τουρισμού Κυκλάδων της ομώνυμης Διεύθυνσης της Περιφέρειας. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η Περιφερειακή Ενότητα Μύκονου (αποτελούμενη από το νησιωτικό σύμπλεγμα Μυκόνου, Δήλου και Ρήνειας) αποτελεί ναυαρχίδα του τουρισμού για την Μεσόγειο και έναν από τους σημαντικότερους παραθεριστικούς προορισμούς διεθνώς. Η συμβολή δε της τουριστικής ανάπτυξης της Μυκόνου στην εθνική οικονομία και διεθνή προβολή της Ελλάδας σε αναλογία με τον πληθυσμό είναι τέτοια που επιβάλλεται να δημιουργηθεί άμεσα αποκεντρωμένο Γραφείο Τουρισμού στην περιφερειακή ενότητα Μυκόνου. Στο Γραφείο Τουρισμού Μυκόνου θα εξειδικεύονται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας οι αρμοδιότητες του Τμήματος Τουρισμού Κυκλάδων όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 20 του Π. Δ. 130 / 2010. 
      Σύμφωνα με το άρθρο 241 του ν.3852/2010 το οικείο περιφερειακό συμβούλιο καταρτίζει και τροποποιεί τον οργανισμό οργάνωσης και λειτουργίας των περιφερειών. Ο ανωτέρω οργανισμός, ο οποίος κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου εκδίδεται με προεδρικό διάταγμα με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, δεν επιτρέπεται να τροποποιηθεί πριν παρέλθει έτος από την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων των περιφερειών. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται τροποποίησή του, εντός του ανωτέρω έτους, εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο από το περιφερειακό συμβούλιο, με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του.  
      Συνοψίζοντας, προτείνετε στο περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου όπως ενεργοποιήσει την διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 241 του ν.3852/2010 και τροποποιήσει τον οργανισμό οργάνωσης και λειτουργίας της οικείας περιφέρειας, ύστερα και από γνώμη της πιο αντιπροσωπευτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων (παράγρ. 4, άρθρο 241), ώστε στην συνέχεια να εγκριθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ειδικότερα, προτείνετε όπως συστηθούν και προστεθούν στα αντίστοιχα άρθρα :
  1. Γραφείο Τουρισμού Μυκόνου του Τμήματος Τουρισμού Κυκλάδων της Διεύθυνσης Τουρισμού Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
  2. Τμήμα Τεχνικών Έργων Μυκόνου της Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων.
  3. Τμήμα Διοικητικού Μυκόνου της Διεύθυνσης Διοίκησης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
  4. Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Μυκόνου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κυκλάδων.
  5. Τμήμα Μεταφορών και Επικοινωνιών Μυκόνου της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων.
  6. Γραφείο Δημόσιας Υγιεινής και Κοινωνικής Μέριμνας Μυκόνου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων.

      Ο οργανισμός οφείλει να υπηρετεί ισόρροπα το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων αλλά και των νησιών της Περιφέρειας και να πετύχει για τη νέα Περιφέρεια τη μείωση της απόστασης από τον πολίτη καθώς και την εξάλειψη της ανάγκης να ταξιδεύει ο κάτοικος από νησί σε νησί για τις υποθέσεις του. Η ισοσκελής ανάπτυξη και μεταχείριση μέσα από έναν οργανισμό με δίκαιη και ορθολογική χωροθέτηση των υπηρεσιών, σύμφωνα με τις αντικειμενικές πληθυσμιακές και αναπτυξιακές ανάγκες, είναι μονόδρομος για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του νέου θεσμού.


Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος  Π. Κουκάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου
Περιφερειακή  Ενότητα Μυκόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: