Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Ανοιχτή πληγή η υγεία στη Νάξο


Σκληρή απάντηση των γιατρών του Κέντρου Υγείας-Νοσοκομείου Νάξου στη συνέντευξη του νέου Διοικητή

Σκληρή απάντηση στο Διοικητή του Νοσοκομείου Νάξου δίνουν οι γιατροί, μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν, την Τρίτη το πρωί, με αφορμή τη συνέντευξη που έδωσε ο νέος Διοικητής κ. Θεοχάρης Λάμπου στην εφημερίδα «Κυκλαδική». Σας παραθέτουμε αυτούσια την απόφαση-απάντηση των γιατρών, η οποία συντάχθηκε μετά τη συνέλευση.
«Μοναδικό θέμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης η δημοσιευθείσα σε δύο συνεχόμενα φύλλα της «Κυκλαδικής» συνέντευξη του Διοικητή του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου με αναφορές στις εφημερίες και στις άδειες των γιατρών. Το σώμα των γιατρών, αφού αναγνώσθηκαν οι δύο συνεντεύξεις και μετά από διαλογική συζήτηση κατέληξε στις παρακάτω αποφάσεις:
Εκφράζουμε την εντονότατη δυσαρέσκειά μας για την αντιδεοντολογική συμπεριφορά του νέοδιορισθέντος Διοικητού, ο οποίος ένα μήνα και πλέον μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δεν κάλεσε ΠΟΤΕ το σώμα των γιατρών, να τους γνωρίσει και να ανταλλάξουν απόψεις για τα σοβαρά θέματα του Νοσοκομείου, αλλά αντ’ αυτού προτίμησε να πει στους γιατρούς αυτά που είχε να πει μέσω του τύπου.
Την απόφαση του Διοικητή κ. Λάμπου να μην χορηγηθεί ούτε μία ημέρα άδεια σε γιατρό όλη την καλοκαιρινή σεζόν, τη θεωρούμε αυθαίρετη και ζητούμε το αυτονόητο: Να εφαρμοσθεί ο Δημοσιουπαλληλικός κώδικας και η πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών.
Καταγγέλλουμε το διασυρμό των γιατρών του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου στο σύνολό τους, από το Διοικητή στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ενέργεια που τη θεωρούμε καίριο πλήγμα κατά της αξιοπιστίας του Νοσοκομείου. Αποτελεί κατασυκοφάντηση των γιατρών η φράση ότι παίρνουν «τσάμπα λεφτά», όταν πολλοί από αυτούς κύρια οι παλαιότεροι, έχουν κάνει εκατοντάδες εφημερίες χωρίς καμία αποζημίωση και όλοι ανεξαιρέτως οι γιατροί έχουν κληθεί και έχουν παράσχει τις ιατρικές τους υπηρεσίες πολλές εκατοντάδες φορές σε ημέρες που δεν έχουν εφημερία και φυσικά πάντα χωρίς καμία αποζημίωση. Πλασματική εφημερία ουδέποτε γράφτηκε στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου ούτε μία από κανένα γιατρό.
Με ομόφωνη απόφασή του το σώμα των γιατρών δηλώνει την αντίθεσή του στην απαράδεκτη απόφαση του Διοικητή κ. Λάμπου, να καταργήσει την ενεργό εφημερία για το λόγο ότι αυτόματα, με αυτή την ενέργεια καταργεί και τη νοσηλεία ασθενών εντός του νοσοκομείου, καθόσον αυτοί θα είναι πέρα για πέρα ανασφαλείς.
Οι γιατροί του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου δηλώνουν στη Διοίκηση ότι θα διεκδικήσουν με κάθε νόμιμο μέσο τη δυνατότητα που τους παρέχει η Ελληνική αλλά και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, να πραγματοποιούν τέσσερις μόνο εφημερίες ενεργείς το μήνα, αποποιούμενοι και τις ανυπόστατες συκοφαντίες, αλλά και τις άγνωστες σε αυτούς παχυλές αμοιβές που μόνο ο Διοικητής είδε».



Ποιοι εξακολουθούν να επιλέγουν τα ιδιωτικά πλωτά μέσα διακομιδής ασθενών;
Ποιος ο «Κυρίαρχος» στην υγεία;


Διαστάσεις σκανδάλου αποκτά η κατ’ εξακολούθηση επιλογή ιδιωτικών σκαφών για τη διακομιδή ασθενών, προς το νοσοκομείο της Σύρου. Παρόλο που το σκάφος του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε ετοιμότητα, το ποσοστό διακομιδής ασθενών με ιδιωτικά πλωτά μέσα μεταφοράς έχει αυξηθεί και αγγίζει το 92%, για το 2010. Τον πρώτο λόγο μεταξύ των ιδιωτικών σκαφών εξακολουθεί να έχει το σκάφος «Κυρίαρχος». Είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι από τις 19 μεταφορές ασθενών που έγιναν τον Μάιο, μία έγινε με το σκάφος «Αργοκοιλιώτισσα», τέσσερις με το σκάφος του Λιμεναρχείου και 14! πραγματοποιήθηκαν με τον «Κυρίαρχο». Αντίστοιχα είναι και τα νούμερα του Ιουνίου, καθώς το πρώτο εικοσαήμερο έγιναν 18 διακομιδές στη Σύρο, εκ των οποίων οι 2 με το «Αργοκοιλιώτισσα», οι 4 με το σκάφος του Λιμεναρχείου και οι 12 με τον «Κυρίαρχο».
Φθηνότερες οι αεροδιακομιδές….
Και όλα αυτά, τη στιγμή που στη γειτονική Πάρο τις διακομιδές ασθενών αναλαμβάνει το υγειονομικό αεροσκάφος που εξασφαλίστηκε χάρη στις προσφορές των Παριανών, το Βελέντζειο ίδρυμα και το Δήμο Πάρου.
Η αγορά του αεροσκάφους κόστισε 592.000€, με το εσωτερικό του να είναι πλήρως εξοπλισμένο με ιατροφαρμακευτική υποδομή, αποτελώντας ουσιαστικά «μίνι» εντατική. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα πάγια έξοδα για τη διατήρηση του σκάφους (αμοιβή χειριστή, ασφάλειες κτλ) ανέρχονται στις 60.000 έως 65.000 ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα (καύσιμα, ανταλλακτικά, εργασίες συντήρησης) διαμορφώνονται σύμφωνα και με τις διακομιδές. Αξίζει όμως να τονισθεί ότι κατά μέσο όρο, η αεροδιακομιδή ασθενών στην Αθήνα, το έτος που πέρασε στοίχισε στους Παριανούς 1.000-1.200€, τη στιγμή που η μεταφορά ασθενή από τη Νάξο στη Σύρο κοστίζει υπερδιπλάσια (σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 2.500€). Εκτός όμως από τα οικονομικά οφέλη, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και ο πολύτιμος σε πολλές περιπτώσεις χρόνος που κερδίζει ο ασθενής…
Ακόμα όμως και αν η Νάξος δεν είναι σε θέση να προμηθευτεί ένα υγειονομικό σκάφος, θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με το γειτονικό νησί, από την οποία θα μπορούσαν να ωφεληθούν και οι δύο νησιωτικές περιοχές.
Η παρουσία βέβαια ανάλογου αεροσκάφους δεν θα πρέπει να σημαίνει την υποβάθμιση του Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας, για το οποίο απαιτείται ακόμα χρόνος, έως ότου μπορέσουμε να το αποκαλέσουμε «Νοσοκομείο».

Αγανακτισμένοι οι πολίτες
Την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι πολίτες για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Νάξου, αλλά και στο σύστημα διακομιδής ασθενών. «Για μια ακτινογραφία έπρεπε να μεταφέρουμε τη γιαγιά στη Σύρο με ιδιωτικό πλωτό σκάφος, γιατί δεν εφημέρευε ο ακτινολόγος» δηλώνει ο Νίκος Κουτελιέρης και συνεχίζει «η ακτινογραφία αυτή ακριβοπληρώθηκε, καθώς, απ’ όσα γνωρίζω, η μεταφορά στη Σύρο κοστίζει περίπου 4.000€. Δεν δέχομαι να πληρώνω ασφαλιστικές εισφορές για να μεταφερθώ με ένα ψαροκάικο, όταν παραστεί ανάγκη. Αυτές είναι τριτοκοσμικές συνθήκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: