Το Βήμα της Νάξου τους συνάντησε στην παραλία καρφώνοντας και στείνοντας το προεκλογικό τους στέκι. Γνωστοί και άγνωστοι , με κέφι και σχόλια για τα προγνωστικά των εκλογών…
Συναντηθήκαμε, λένε, στο έντυπό τους, εμεις οι πολίτες για τα νησιά μας, άνθρωποι της οικολογία, του πολιτισμό, των κοινωνικών κινημάτων, ενεργοί πολιτες της Νάξου και των Μικρων Κυκλάδων, στην τρικυμία της οικονομικής κρίση , της ανεργίας ,της περικοπής των κοινωνικών δαπανών, με το προβληματικό σκαρί του Καλλικράτη γιατί οραματιζόμαστε έναν άλλο τόπο, γιατί διεκδικούμε εναν άλλο δήμο που στηρίζει την συμμετοχή των πολιτών, που προστατεύει και αξιοποιεί τον κοινό μας πλούτο, που σέβεται το ευθραυστο περιβάλλον…
-Pierro , εισαι ιταλός. Τι σε δένει με τους πολιτες για τα νησιά μας;
Μετά από 13 χρόνια παραμονής μου εδώ, αισθάνομαι ότι ανήκω σ’ αυτήν την κοινότητα και σήμερα που τα προβλήματα είναι πολλά δεν θέλω να μείνω αμέτοχος. Θέλω ανιδιοτελώς να συνεισφέρω. Δεν μ’ενδιαφέρει να γίνω κάποιος στην πολιτική, ούτε μ’ενδιαφέρει η εξουσία. Η επιθυμία μου είναι να καταφέρουμε όλοι μαζί να αναπτύξουμε έναν νέο τρόπο να βλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα, να μοιραζόμαστε τα προβλήματα, ξέροντας ότι τα προβλήματα ενός από εμάς είναι προβλήματα όλων μας.
-Ελλη Δρύλλη, είσαι από γνωστή παλιά χωραΐτικη οικογένεια. Σηματοδοτείς την χώρα. Πόσο νομίζεις ότι είναι υπέυθυνη η σημερινή διοίκηση του Δήμου Νάξου για την εικόνα του νησιού την τελευταία τετραετία;
Είναι φανερό ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την άσχημη κατάσταση του νησιού σήμερα, την έχει η τωρινή διοίκηση του Δήμου Νάξου. Ενώ είχε τους περισσότερους πολιτιστικούς πόρους σε σχέση με τη Δρυμαλία και τα άλλα Κυκλαδονήσια, καταδίκασε την Νάξο στη στασιμότητα, στη μετριότητα, στη σχετική οπισθοχώρηση. Είναι ντροπή πολύ μικρότερα νησιά να έχουν περισσότερες γαλάζιες σημαίες, προϊόντα ονομασίας προέλευσης, μεγαλύτερη τουριστική επισκεψιμότητα.
Μεγάλωσα και έζησα σε μια Χώρα που το Βίντσι, η Γρόττα, το Κάστρο, η παλιά Χώρα, το Μπούργο έσφυζαν από ζωντάνια, καθαριότητα και πολιτισμό. Αυτά έφεραν τους πρώτους τουρίστες. Δεν αντέχω την παρακμή.
Η ιστορία της Νάξου μας έχει αφήσει μια κληρονομιά από σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος, της επιστήμης, της τέχνης και της πολιτικής. Η Νάξος σήμερα είναι όμηρος λίγων ανθρώπων που δεν έχουν το ανάστημα αυτό, που η συμπεριφορά τους είναι ασύμβατη με την ιστορική μνήμη. Που επιμένουν να κρατούν το πλούσιο νησί μας κάτω από το χαμηλό τους ανάστημα. Θέλουμε την Νάξο που αγαπήσαμε !
-Γιαννη Μπαρδάνη, έχεις αφήσει τα χνάρια σου σ όλα μας τα βουνά, ξέρεις τον φυσικό και πολιτιστικό τους πλούτο. Πως εννοείς την ήπια τουριστική ανάπτυξη ;
Η ηπια τουριστική ανάπτυξη είναι μερος της συνολικότερης ήπιας ανάπτυξης. Συνδέεται με την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, είναι αυτή που μπορεί να δώσει οικονομική ώθηση στο νησί σε συνδυασμό με την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι αυτή που μπορεί να συνδέσει ισόρροπα την Νάξο, τα νησιά του Αρχιπελάγους των Μικρών Κυκλάδων, τις ομορφιές του θαλάσσιου τουρισμού με αυτές του περιπατητικού, φυσιολατρικού, βοτανολογικού, πολιτιστικού κλπ. Είναι αυτή που μπορεί να ενθαρύνει τις παραγωγικές πρωτοβουλίες, την στήριξη, προβολή και προώθηση των τοπικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Προϋπόθεση της είναι ο ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός στο νέο δήμο .Εκεί θα προσδιορίζεται η χωροθέτηση κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας (λιμάνια, ΧΥΤΥ, δασικές εκτάσεις, βοσκοτόπια, ακτοπλοϊκές γραμμές, πράσινη ανάπτυξη ), με θεσμοθέτηση κανόνων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος (της χλωρίδας και πανίδας) , του τοπίου (μονοπάτια . αναβαθμίδες , γεώτοποι), της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
-Μιχάλη Φραγκίσκο, από την πολιτική σου εμπειρία, ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι συνέπειες του Καλλικράτη στον νέο Δήμο.
Ο Καλλικράτης, όπως εξάλλου , αναφέρεται και σε έντυπα του Δήμου Νάξου, είναι βασική συνιστώσα, στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του συμφώνου σταθερότητας, όπως καθορίστηκε από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.. Συνολικά στην επόμενη 5ετία θα περικοπούν περίπου 5 δις από τους πόρους για την αυτοδιοίκηση. Ο νέος Δήμος που σχεδιάστηκε βίαια στα πλαίσια του Καλλικράτη είναι ένα χωροταξικό παράδοξο, με εδαφικές ασυνέχειες, με τεχνική ενοποίηση διαφορετικών τοπικών κοινωνιών, με ανομοιογενείς περιοχές, άλλες αναπτυγμένες και άλλες (ορεινές και νησιωτικές) αποκλεισμένες . Φοβάμαι ότι αν αναπτυχθούν πολιτικές που εφαρμοσθηκαν στην Χώρα θα ισοπεδώσουν κάθε ιδιαίτερο και ευαίσθητο στοιχείο της Δρυμαλίας και των μικρών νησιών. Η χώρα της Νάξου είναι ένα παράδειγμα κακοποίησης. Ακόμα και η συμμετοχή των πολιτών αποθαρρύνεται. Πως θα διαχειρισθεί ο νέος Δήμος τις κοινωνικές υποδομές; Τα σχολεία, τον χώρο της υγείας κλπ; Τα ανταποδοτικά τέλη και οι φόροι θα αυξηθούν για να εξισωθούν με αυτά της Χώρας; Με την οικονομική ασφυξία που επιβάλλει το μνημόνιο στους δήμους, θα κατανέμονται λιγοτεροι οικονομικοί πόροι προς τα χωριά με κίνδυνο τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά που συντηρούνται επί αιώνες να ενοποιηθούν μέσα στην παρακμιακή κουλτούρα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νάξου, όπως την γνωρίσαμε.
Εμείς , η εναλλακτική δημοτική κίνηση ‘ πολίτες για τα νησιά μας ‘θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις μέσα και έξω από τον Δήμο για την αποτροπή όλων αυτών
- κ Ανθή Περιστεράκη, η ανάδειξη του “ηγέτη” της παράταξή σας προέκυψε με ασυνήθιστο για τα τοπικά δρώμενα τρόπο, μέσα από συλλογική διαδικασία. Υπάρχουν θετικά αυτού του τρόπου ανάδειξης επικεφαλής;
Οι υποψήφιοί μας και η επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας η γιατρός κ.Θέκλα Κίζη –Χατζηανδρέου, δεν είμαστε άνθρωποι με υστερόβουλες προσωπικές επιδιώξεις. Δεν ενταχθήκαμε για προσωπικά συμφέροντα. Γιατί είναι αυτό ασυνήθιστο και δεν μας παραξενεύει να βλέπουμε υποψηφίους να περιφέρονται κάθε εκλογική περίοδο από ψηφοδέλτιο σε ψηφοδέλτιο, με συγγενικά ή άλλα κριτήρια και όχι με γνώμονα την αξία, τις γνώσεις και τις ικανότητες; Ο τρόπος αυτής της ανάδειξης δείχνει την συλλογική ευθύνη και στήριξη της υποψήφιας δημάρχου μας, που χαίρει της εκτίμησης της Ναξιακής κοινωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου