Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΝΩΛΗ ΣΕΡΓΗ (υποψηφιου περιφερ.συμβουλου)

Τι  σας οδήγησε στην απόφαση να είστε  υποψήφιος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Μέσα στη γενικευμένη  οικονομική, πολιτική, κοινωνική κρίση και κυριότερα κρίση θεσμών και αξιών, η πρόκληση της αυτοδιοίκησης αποτελεί ένα νέο στοίχημα για όλους τους πολίτες που συμμετέχουν, είτε σαν ψηφοφόροι, είτε σαν υποψήφιοι. Για τη συμμετοχή μου, ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Μαχαιρίδη δε θα πω αυτό που λέγεται συνήθως, ότι δηλαδή η διάθεση μου για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο με οδήγησε, γιατί λίγο έως πολύ, όλοι προσφέρουμε σε αυτόν τον τόπο. Απλά θα πω ότι μελετώντας τη νέα δομή αυτοδιοίκησης που προβλέπει ο Καλλικράτης δίδονται ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιφέρεια και κατά συνέπεια η συμμετοχή μου λόγω των εμπειριών που έχω αποκτήσει στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά. Βέβαια, βοήθησε η γνωριμία μου με τον Γιάννη Μαχαιρίδη,  με τον οποίο είχα την ευκαιρία κατά την τριήμερη  παρουσία του στην Νάξο να συζητήσω και να διαπιστώσω ότι πρόκειται για άνθρωπο  δραστήριο και με βαθιά γνώση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού θεωρείται από τους πλέον πετυχημένους Νομάρχες, ως γνωστόν είναι ενεργός Νομάρχης Δωδεκανήσου.
 
Υπάρχουν περιθώρια δράσης για έναν υποψήφιο στην Περιφέρεια, την στιγμή που οι περισσότερες αρμοδιότητες μεταφέρονται στους Δήμους;

Θεωρώ ότι περιθώρια δράσης υπάρχουν από κάθε μετερίζι και εγώ από μικρός έχω μάθει να δουλεύω μεθοδικά και οργανωμένα, να βάζω στόχους δύσκολους και να τους πετυχαίνω. Ο σκοπός μου θα είναι η διεκδίκηση μοχλών ανάπτυξης στους τομείς που έχει ανάγκη ο τόπος μας και πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο, όπως διεκδικήσεις για τη βελτίωση της Υγείας, της Παιδείας, της δημιουργίας υποδομών για ανάπτυξη στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η Αλιεία, που πιστεύω πως τις έχουν ανάγκη η Νάξος, η Αμοργός, το Κουφονήσι, η Ηρακλειά, η Δονούσα, και η Σχοινούσα. για να δημιουργούμε προϋποθέσεις όχι μόνο παραμονής των Νέων ανθρώπων στον τόπο τους, αλλά και επιστροφή αυτών που έχουν φύγει.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η κομματική ταυτότητα των υποψήφιων και των ψηφοφόρων στις εκλογές της Περιφέρειας;

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι στην αυτοδιοίκηση γενικά θα πρέπει να επιλέγονται άνθρωποι όχι με κριτήρια την πολιτική τους τοποθέτηση, αλλά με κριτήριο και μόνο τις ικανότητες τους.

Πιστεύετε ότι το μνημόνιο και οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους;

Πιστεύω ότι, παρά τις συνέπειες που έχει υποστεί  ο λαός, για τις οποίες θεωρώ  ότι φταίνε όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο, με αποκορύφωμα την αδέξια πολιτική της τελευταίας δεξιάς κυβέρνησης, είναι η πρώτη φορά που γίνεται νοικοκύρεμα στο κράτος. Αυτό πιστεύω πως δίνει αισιοδοξία σε πολλούς, ίσως όχι σε όλους, κατά συνέπεια κάποιοι ψηφοφόροι θα επηρεαστούν αρνητικά.

Πως μέσα από το Περιφερειακό συμβούλιο θα υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες;

Δε νομίζω ότι αυτό είναι δύσκολο να γίνει. Με σωστό προγραμματισμό και με καταγραφή και αξιολόγηση των αναγκών και των προβλημάτων των Μικρών Νησιών και της Νάξου θα δοθούν οι προτεραιότητες. Κατά την άποψη μου βέβαια θα πρέπει να κινηθούμε σε δυο άξονες, στο τι μπορεί να γίνει άμεσα, τώρα και στο τι πρέπει να γίνει μακροπρόθεσμα και με σχεδιασμό σε βάθος χρόνου.

Ποιες προτεραιότητες θεωρείτε ότι πρέπει να τεθούν για την Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες; Αν σας έλεγαν ότι ένα μεγάλο έργο η μια δράση θα αλλάξει τη μορφή του νησιού, ποια η ποιο θα ήταν αυτό;

Κατά την άποψη  μου εκείνο που έχουν ανάγκη η Νάξος, η Αμοργός, το Κουφονήσι, η Ηρακλειά, η Σχοινούσα και η Δονούσα είναι (και θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα) η ανάπτυξη υποδομών για καλύτερες συγκοινωνίες μεταξύ τους και με τα κεντρικά λιμάνια της Χώρας, γιατί ανάπτυξη χωρίς συχνές συγκοινωνίες δεν μπορεί να υπάρξει. Θα έλεγα λοιπόν ότι κυρίαρχο είναι η δημιουργία ενός μεγάλου και ασφαλούς λιμανιού στη Νάξο και επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για το λιμάνι, ονομάστε το όπως θέλετε, εμπορικό, επιβατικό, φτάνει να μπορεί να δέχεται μεγάλα και γρήγορα πλοία και κρουαζιερόπλοια. Ένα μεγάλο αεροδρόμιο και πλοία που να συνδέουν τα υπόλοιπα νησιά. Αυτά είναι βασικά έργα υποδομής, μαζί με μια σειρά άλλων, που πρέπει να μελετηθούν και να σχεδιαστούν σωστά και με βάθος χρόνου δεκαετιών.


Ποια  θετικά και ποια αρνητικά πιστεύετε ότι θα υπάρχουν στο νέο θεσμό της αυτοδιοίκησης;

Το κυβερνητικό σχέδιο «Καλλικράτης» για τη νέα διοικητική δομή της χώρας χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως η νέα αρχιτεκτονική της αποκεντρωμένης διοίκησης, σαν συμπλήρωση των «ατελειών» του σχεδίου «Καποδίστρια». Αυτό λοιπόν σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης της Περιφέρειας, αφού το κράτος με αυτή τη μορφή έρχεται πιο κοντά στον πολίτη. Απλά χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια να «στηθεί» καλά ο Καλλικράτης, για να απολαύσουμε τα θετικά και να μειώσουμε τα αρνητικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: