Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Η εορτή της Αγίας Σοφίας στη Χώρα και στις Τρίποδες

Η εορτή της Αγίας Σοφίας στη Χώρα και στις Τρίποδες
Με σημαντική προσέλευση πιστών τελέστηκε η εορτή της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, σε διάφορους Ναούς του νησιού την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2010 (και την παραμονή 16 Σεπτεμβρίου).
Στη Χώρα της Νάξου εόρτασε το φερώνυμο γραφικό παρεκκλήσι που βρίσκεται στη συνοικία Εβριακή και κοντά στον Μητροπολιτικό Ναό και στο μνημείο Φουντάνα. Ιερούργησε ο Εφημέριος π. Απόστολος Βελώνης και στο Αναλόγιο ήταν οι ιεροψάλτες κ.κ. Στέλιος Μαϊτός, Στέλιος Μανδηλαράς, Βασίλης Ψαρράς κ.ά.
* Μεγάλη θρησκευτική πανήγυρις τελείται και στον φερώνυμο Ναό στο Φιλώτι της Νάξου
* Σε αγροτική περιοχή έξω από τις Τρίποδες και σε ύψωμα υπεράνω του χωριού Αγερσανί και του κεντρικού δρόμου Χώρας-Γλινάδου-Τριπόδων-Αλυκού και σε χώρο με εξαιρετική θέα προς το Λιβάδι, τις δυτικές ακτές της Νάξου, τις απέναντι ακτές της Πάρου και στο μεταξύ των δύο νησιών θαλάσσιο δίαυλο, στον καλαίσθητο και γραφικό Ναό της οικογενείας του κ. Νικολάου Σκουλάτου, πρώην Προϊσταμένου του ΟΤΕ (Ναό τιμώμενο επ’ ονόματι της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της και του οποίου τα θυρανοίξια είχαν πραγματοποιηθεί την αντίστοιχη περυσινή παραμονή της εορτής, 16 Σεπτεμβρίου 2009) τελέστηκε κι εφέτος την παραμονή της εορτής αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου, ο οποίος απηύθυνε στο εκκλησίασμα και το θείο κήρυγμα. Ιερούργησαν επίσης οι ιερείς πατέρες: Εμμανουή Σκουλάτος (εφημέριος Τριπόδων) και Συμεών Τελόπουλος (εφημέριος Αγερσανίου) και ο διάκονος π. Νικόλαος Βλασερός.
Μετά το τέλος του Εσπερινού προσφέρθηκαν στους παρευρεθέντες λουκουμάδες, γλυκά και αναψυκτικά.
Ανήμερα της εορτής 17 Αυγούστου 2010 τελέστηκε η ακολουθία του Όρθρου και η θεία Λειτουργία και τον θείο λόγο εκήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Παραράς και ιερούργησε και ο π. Εμμανουήλ Σκουλάτος.
Στο Αναλόγιο τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν την παραμονή οι κ.κ. Μανώλης Δημητροκάλλης, Νικόλαος Σκουλάτος, Αντώνης Κονδύλης και Μιχάλης Μαγγιώρος, ενώ ανήμερα της εορτής επιπλέον και ο κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος.
Στο τέλος των ακολουθιών αυτών κατά την ημέρα της εορτής έγινε και λιτάνευση εικόνων στον περίβολο και γύρω από τον Ναό και ακολούθησε ευγενική προσφορά φαγητού από τους κτήτορες του Ναού προς τους εκκλησιασθέντες (που παρεσκεύασε ο αρχιμάγειρος κ. Δημήτρης Ευαγ. Παπαδόπουλος) που συνοδεύτηκε από γευστικό Τριποδιώτικο κρασί.
Παρέστησαν κατά την εορτή ο Έπαρχος Νάξου κ. Βασίλης Κορρές, ο Δήμαρχος Νάξου κ. Νικόλαος Μαράκης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Μανώλης Μαργαρίτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ευστάθιος Αγγελής, Μανώλης Μαργαρίτης και Νίκος Βερνίκος, οι πρόεδροι των Δημοτικών Διαμερισμάτων Τριπόδων κ. Αντώνης Σοφικίτης και Εγγαρών κ. Δημήτρης Λιανός, ο επιχειρηματίας τουριστικός πράκτωρ κ. Βασίλης Βαλληνδράς, ο αρχιτέκτων μηχανικός κ. Δημήτρης Ευαγ. Σέργης (ο οποίος αφιλοκερδώς είχε εκπονήσει τη μελέτη και είχε την επίβλεψη της ανέγερσης του Ναού) και σημαντικό πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου Βίβλου.
Μέσα στο κλίμα της θρησκευτικής κατάνυξης και της ευγενούς φιλοξενίας στο θαυμάσιο αυτό φυσικό τοπίο οι επισκέπτες και προσκυνητές έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: